Πέμπτη 30 Ιουνίου 2011

Ιρλανδία: Αυξήθηκε στο 14,2% η ανεργία τον Ιούνιο


Του Eamon Quinn
ΔΟΥΒΛΙΝΟ (Dow Jones)—Στο 14,2% αυξήθηκε η ανεργία στην Ιρλανδία τον Ιούνιο, έναντι 14,1% το Μάιο, όπως έδειξαν σήμερα κυβερνητικά στοιχεία.
Η Κεντρική Στατιστική Υπηρεσία έχει αναθεωρήσει καθοδικά τις μηνιαίες εκτιμήσεις για την ανεργία μετά την τριμηνιαία έκθεση Quarterly National Household Survey που δημοσιεύτηκε νωρίτερα αυτό το μήνα. Είχε προηγουμένως τοποθετήσει την ανεργία του Μαΐου στο 14,8%.
Την Τετάρτη, η υπηρεσία ανέφερε ότι 446.800 άτομα είναι καταγεγραμμένα στο εποχιακά αναπροσαρμοσμένο ενεργό μητρώο αιτήσεων επιδομάτων και εργαζομένων μερικής απασχόλησης τον Ιούνιο, έναντι της αναθεωρημένης μέτρησης για 443.900 άτομα το Μάιο.
Τα μη αναπροσαρμοσμένα στοιχεία έδειξαν ότι ο αριθμός των καταγεγραμμένων τον Ιούνιο ενισχύθηκε στις 457.948 από 440.947 στον αμέσως προηγούμενο μήνα.
Η ιρλανδική κυβέρνηση παρουσίασε σήμερα ένα πρόγραμμα με το οποίο θα προσφέρει θέσεις πρακτικής σε κρατικές και ιδιωτικές εταιρείες για άτομα που είναι μακροπρόθεσμα ανέργοι.
Από το ξέσπασμα της σφοδρής τραπεζικής κρίσης, η ιρλανδική ανεργία έχει αυξηθεί σημαντικά από περίπου 4% στα τέλη του 2007.
© Dow Jones Newswires
Πηγή:www.capital.gr

Τετάρτη 29 Ιουνίου 2011

Διαγωνισμός για τον καλύτερο μπάρμαν στο Δουβλίνο


Του Γιώργου Ρούστα
Με το αργυρό μετάλλιο στο στήθος επέστρεψε στη Λάρισα, ο 27χρονος μπάρμαν Αλέξης Φλωράς, μετά τη διάκριση που πέτυχε σε παγκόσμιο διαγωνισμό για τη δημιουργία κοκτέιλ, που έγινε στη χώρα του ουίσκι, στην Ιρλανδία και συγκεκριμένα στο Δουβλίνο.
Ο Αλέξης Φλωράς επιβεβαίωσε τον κανόνα που θέλει «όποιον κυνηγάει το όνειρο, στο τέλος να τα καταφέρνει», καθώς πριν τη σημαντική αυτή διάκριση, είχε συμμετάσχει και διακριθεί σε μικρότερου βεληνεκούς διαγωνισμούς. Τον Μάρτιο του 2001, πάλι σε διαγωνισμό για το καλύτερο κοκτέιλ η συνταγή που έστειλε, μέσω διαδικτύου πήρε την πρώτη θέση, κερδίζοντας ως έπαθλο ένα ταξίδι στο Λονδίνο, ενώ το 2008 σε πανελλήνιο διαγωνισμό που διοργάνωσε το λικέρ Marie Brizard στην Αθήνα ήταν μέσα στην πρώτη 10άδα.
Το αγαπημένο ή τυχερό του ουίσκι είναι το Jameson, αφού η Jameson Irish Whisky ήταν αυτή που διοργάνωσε στο Δουβλίνο, στις 14 Ιουνίου τον παγκόσμιο διαγωνισμό, για το καλύτερο κοκτέιλ, όπου συμμετείχαν 17 χώρες και 220 μπάρμεν.
Την ελληνική αποστολή αποτελούσαν 23 μπάρμεν, με τον brand ambassandors (εκπρόσωπο) του Jameson στη χώρα μας να επιλέγει, ως εκπρόσωπο της Ελλάδας τον Αλέξη Φλωρά. Και δεν το μετάνιωσε. Το κοκτέιλ που παρουσίασε ο νεαρός μέσα σε 1,5 λεπτό, αν και τα χρονικά περιθώρια ήταν 3 λεπτά, το wild irish hibiscus κατέκτησε τη δεύτερη θέση. Πρώτος αναδείχτηκε ένας Ισπανός, τρίτος ένας Τσέχος, τέταρτος ο Ιρλανδός και πέμπτος ένας Καναδός. Οι κριτές αποφάσισαν με κριτήρια τη γεύση του κοκτέιλ, την εμφάνιση, το άρωμα και τέλος την προσωπικότητα του διαγωνιζόμενου.
Πώς όμως δημιουργήθηκε το περίφημο κοκτέιλ; Ο Αλέξης Φλωράς μας αποκαλύπτει το μυστικό ή καλύτερα τη συνταγή της επιτυχίας. Το wild irish hibiscus δημιουργήθηκε με 40 ml jameson, 20 ml Eoliki triple sec, 20 ml wild hibiscus syrup, 20 ml χυμό cranberry, 1,5 κουταλάκι άχνη ζάχαρη και 10 ml χυμό line. Βάζουμε όλα τα υλικά στο mixing glass, ανακινούμε δυνατά και διπλοσουρώνουμε σε ποτήρι tubler. Σερβίρουμε με τριμμένο πάγο και γαρνίρουμε με άνθος υβίσκου.
Πηγή: www.eleftheria.gr

Δευτέρα 27 Ιουνίου 2011

Ιρλανδός ΥΠΟΙΚ: Ανησυχώ για την Ελλάδα, η κυβέρνησή της δεν είναι αποτελεσματική


Ανησυχίες για την ικανότητα της Ελλάδας να πετύχει τους στόχους με τα μέτρα λιτότητας που έχει θέσει, εξέφρασε ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών, Michael Noonan. Ωστόσο, δήλωσε πως έχει διαβεβαιώσεις από τους δανειστές της Ιρλανδίας, ότι η χώρα του δεν θα επηρεαστεί από τις συνέπειες της μετάδοσης της κρίσης χρέους του ευρώ.
Ο Noonan δήλωσε ακόμη ότι η ισχυρότερη οικονομία της Ιρλανδίας και το περισσότερο αποτελεσματικό σύστημα φοροείσπραξης, την τοποθετεί σε πολύ καλύτερη θέση σε σχέση με την Ελλάδα, ώστε να πετύχει τους στόχους που έχουν τεθεί ως όρος για το δάνειο των 67,5 δισ. ευρώ που έλαβε τον περασμένο Νοέμβριο από ΕΕ και ΔΝΤ.
Πρόσθεσε ακόμη πως «η Ελλάδα θα κάνει όσα χρειάζεται για να λάβει τον επιπλέον δανεισμό, και μετά από αυτό, το μέλλον είναι στα χέρια της». Μιλώντας σε τηλεοπτική συνέντευξη, δήλωσε πως «θα ήμουν περισσότερο ανήσυχος για ενδεχόμενη αποτυχία της Ελλάδας να εφαρμόσει ό,τι συμφώνησαν το φθινόπωρο, καθώς η κυβέρνησή τους δεν φαίνεται να είναι και πολύ αποτελεσματική».
Μάλιστα, πρόσθεσε ότι «η Ιρλανδία δεν είναι Ελλάδα. Το χρέος μας είναι ένα σκαλί κάτω από αυτό της Ελλάδας. Εμείς αναπτυσσόμαστε ξανά, έχουμε μια ανοιχτή οικονομία. Η ανάπτυξή μας οδηγείται από τις εξαγωγές και θα συνεχίσουμε να επισημαίνουμε αυτή τη διάφορα και να βασιζόμαστε στις εγγυήσεις που παίρνουμε από την Ευρώπη ότι δεν θα υπάρξει μετάδοση».
Πηγή:www.capital.gr

Κυριακή 26 Ιουνίου 2011

Μουσείο Δουβλινέζων Συγγραφέων


Η Ιρλανδία έχει μακρά λογοτεχνική παράδοση. Δεν είναι λίγο μια χώρα με λιγότερο από 4 εκατ. πληθυσμό να έχει βραβευθεί τέσσερις φορές με το βραβείο Νομπέλ Λογοτεχνίας (Γέιτς, Σο, Μπέκετ και Χίνι). Και μια και οι Ιρλανδοί θέλουν να έχουν σε περίοπτη θέση τη λογοτεχνία τους, είναι επόμενο να έχουν μουσείο αφιερωμένο στους συγγραφείς της πρωτεύουσάς τους. Το Μουσείο Δουβλινέζων Συγγραφέων δημιουργήθηκε με σκοπό να προωθήσει το ενδιαφέρον του κοινού για την ιρλανδική λογοτεχνία. Μέσω των συλλογών, των εκθεμάτων και των ποικίλων δραστηριοτήτων και εκδηλώσεών του και σε συνεργασία με το Κέντρο Ιρλανδών Συγγραφέων, που στεγάζεται ακριβώς δίπλα, το Μουσείο Δουβλινέζων Συγγραφέων είναι το εθνικό κέντρο της Ιρλανδίας που συγκεντρώνει και στεγάζει όλα τα ρεύματα και τις τάσεις της ιρλανδικής λογοτεχνίας, ενώ συντονίζει και τις δράσεις των επί μέρους μουσείων, όπως του Τζόις, του Σο και του Γέιτς.
Ξεκίνησε από μια ιδέα της Μορίς Γκόρχαμ που την πρότεινε στην Υπηρεσία Τουρισμού του Δουβλίνου και έγινε δεκτή. Ανοιξε τις πόρτες του το 1991 σε ένα τριώροφο αρχοντικό του 18ου αιώνα στο κέντρο της πόλης. Στην πρώτη αίθουσα εκτίθεται η ιστορία της ιρλανδικής λογοτεχνίας από τα πρώτα της χρόνια ως τη μεγάλη λογοτεχνική αναγέννηση του τέλους του 19ου αιώνα με τον Γέιτς. Ο Τζόναθαν Σουίφτ, ο Ολιβερ Γκόλντσμιθ, ο Μπραμ Στόκερ, ο Τζορτζ Μπέρναρντ Σο και ο Οσκαρ Γουάιλντ είναι μερικοί από τους σημαντικότερους δουβλινέζους συγγραφείς που χάραξαν και επηρέασαν τους δύο τελευταίους αιώνες τα ιρλανδικά γράμματα. Η δεύτερη αίθουσα μάς φέρνει στον 20ό αιώνα ξεκινώντας με την ίδρυση και την ανάπτυξη του Αμπι Θίατερ. Συγγραφείς και ποιητές που σημάδεψαν με το έργο τους τον αιώνα που μόλις έφυγε είναι οι Φρανκ Ο' Κόνορ, Πάτρικ Κάβανα, Οστιν Κλαρκ, Μπρένταν Μπίαν, Μπράιαν Ο' Νόλαν και βεβαίως οι τέσσερις νομπελίστες.
Εκτός από τους πίνακες με τις προσωπογραφίες όλων των σημαντικών δουβλινέζων συγγραφέων που είναι στους τοίχους μπορεί να δει κανείς τη γραφομηχανή του Μπρένταν Μπίαν, τα γυαλιά του Τζορτζ Μπέρναρντ Σο και χειρόγραφα πολλών συγγραφέων. Ακόμη εκτίθενται βιβλία, επιστολές, πορτρέτα και προσωπικά αντικείμενα πολλών συγγραφέων. Τέλος, στο μουσείο υπάρχουν αίθουσα διαλέξεων, βιβλιοθήκη, καφέ, βιβλιοπωλείο, αίθουσα εκθέσεων και προβολών και αίθουσα συνεδριάσεων.
Πηγή: www.tovima.gr

Επεισόδια σε συναυλία των U2 επειδή δεν πληρώνουν φόρους στην Ιρλανδία!


Η εμφάνιση των U2 στο διάσημο φεστιβάλ του Γκλαστονμπέρι της Βρετανίας την Παρασκευή συνοδεύτηκε από επεισόδια που ξεκίνησε ομάδα ακτιβιστών, η οποία κατηγορεί το συγκρότημα για φοροδιαφυγή στην Ιρλανδία.
Μέλη της ομάδας ακτιβιστών Art Uncut, μόλις ο Bono και η παρέα του βγήκαν στη σκηνή, εμφάνισαν ένα μπαλόνι ύψους έξι μέτρων που έγραφε «Να πληρώνετε και εσείς τους φόρους σας» (U Pay Your Tax 2) και ακόμα ένα που έδειχνε χρήματα να μεταφέρονται από την σημαία της Ιρλανδίας σε αυτή της Ολλανδίας.
Οι άνδρες της ασφάλειας προσπάθησαν να πάρουν το μπαλόνι και τότε ξέσπασαν μικροεπεισόδια με τα μέλη της ομάδας. Σύμφωνα με μαρτυρίες οι άντρες της εταιρείας security ξυλοκόπησαν κάποιους ακτιβιστές δημιουργώντας ένταση. Τελικά κατάφεραν να τους αποσπάσουν τα μπαλόνια και έτσι οι U2 συνέχισαν απερίσπαστοι το live τους.
Πάντως, οι περισσότεροι από τους 50 χιλιάδες θεατές δεν κατάλαβαν καν τι συνέβη μπροστά από τη σκηνή, καθώς τα επεισόδια έληξαν σύντομα.
Η οργάνωση Art Uncut είχε προειδοποιήσει εδώ και αρκετές εβδομάδες πως κατά την διάρκεια της εμφάνισης των U2 θα πραγματοποιήσουν διαμαρτυρία. Ο λόγος είναι επειδή το 2006 οι U2 μετέφεραν τις φορολογικές τους υποθέσεις στην Ολλανδία με σκοπό να πληρώνουν λιγότερους φόρους.
Πηγή: www.tvxs.gr

Σάββατο 25 Ιουνίου 2011

Πιθανό το δεύτερο Μνημόνιο και για Ιρλανδία


Επιφυλάξεις για την επιτυχία των σχεδίων του Δουβλίνου σε ό, τι αφορά την ανάκαμψη της οικονομίας και την επιστροφή της χώρας στις αγορές χρέους εντός του 2012 τηρούν οικονομικοί αναλυτές. Ωστόσο, ο ρυθμός ανάπτυξης διαμορφώθηκε στο 1,3% το α΄ τρίμηνο του 2011 μετά τη συρρίκνωση 1,4% το δ΄ τρίμηνο του 2010. Το Δουβλίνο έχει, επίσης, μειώσει το κόστος διάσωσης των τραπεζών κατά 4 δισ. ευρώ, μεταβιβάζοντας μέρος των απωλειών στη χαμηλή βαθμίδα των ομολόγων τους (junior debt).
Η κυβέρνηση χρησιμοποιεί κάθε μέσο προκειμένου να αποφύγει «επικίνδυνους» παραλληλισμούς με το ελληνικό πρόβλημα. Παράγοντες της αγοράς, σε μια κρίσιμη περίοδο για το ελληνικό δημοσιονομικό πρόβλημα, συζητούν την πιθανότητα εκ νέου προσφυγής και της Ιρλανδίας στην τρόικα, ζητώντας δεύτερο πακέτο κεφαλαίων στήριξης. Υποστηρίζουν ότι και οι δύο χώρες θα καταλήξουν στον επικείμενο Μόνιμο Μηχανισμό Στήριξης της Ε. Ε., η δημιουργία του οποίου έχει δρομολογηθεί για το 2013.
Μεταξύ αστείου και σοβαρού, ο υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας, Μάικλ Νούναν, δήλωσε ότι «σκεπτόμαστε να εκτυπώσουμε σε κοντομάνικα μπλουζάκια το σλόγκαν: Η Ιρλανδία δεν είναι Ελλάδα», για να προσθέσει στη συνέχεια «βεβαίως, θα τα πουλάμε. Δεν θα χαρίζουμε». Αχίλλειος πτέρνα της ιρλανδικής οικονομίας δεν είναι μόνον ο τραπεζικός κλάδος, αλλά και η εξασθενημένη ζήτηση που έχει αποδυναμωθεί ήδη έπειτα από μια τριετία ύφεσης. Το πρώτο τρίμηνο του έτους υποχώρησε κατά 1,9%, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη πτώση διετίας. Οπότε ο στόχος της κυβέρνησης για ανάπτυξη 2,3% από το 2011 μέχρι το 2014 και η επιστροφή της χώρας στις αγορές το 2012 χαρακτηρίζεται ως υπερβολικά αισιόδοξος.
Πάντως, η Ιρλανδία κατάφερε να μειώσει κατά 4 δισ. ευρώ, στα 20 δισ., το ποσό που προβλέπεται για τη στήριξη των τραπεζών στο πλαίσιο του πακέτου στήριξης Ε. Ε. και ΔΝΤ των 85 δισ. ευρώ. Ο κ. Νούναν στοχεύει, μάλιστα, στην εξοικονόμηση συνολικά 6 δισ. ευρώ και πλέον από το κούρεμα τραπεζικών ομολόγων και την πώληση περιουσιακών στοιχείων του κλάδου. O Ιρλανδός υπουργός διερευνά, επίσης, κούρεμα και στα τραπεζικά ομόλογα υψηλής εξασφάλισης (senior debt), όχι μόνον του junior debt. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο απορρίπτει κατηγορηματικά η ΕΚΤ, όπως, επίσης, και η υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία αναμένεται να αναλάβει επικεφαλής του ΔΝΤ.
Πηγή: http://www.kathimerini.gr

Δευτέρα 20 Ιουνίου 2011

Νούναν προς ΕΕ: Δεν θα αφήσω το ελληνικό πλάνο να καταστρέψει την Ιρλανδία


Ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών Μάικελ Νούναν προειδοποίησε τους ευρωπαίους ομολόγους του πως δεν θα ανεχθεί οποιοδήποτε σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας που αποτελεί απειλή για τα ιρλανδικά συμφέροντα.
Στα πλαίσια της έκτακτης σύσκεψης των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ για την ελληνική κρίση του χρέους, ο Νούναν δήλωσε πως "το πρωταρχικό Ιρλανδικό ενδιαφέρον βρίσκεται στη διασφάλιση πως οποιαδήποτε λύση επιλεγεί δεν θα επηρεάσει αρνητικά τα δικά μας συμφέροντα. Το βασικό είναι να μην μεταδοθεί νέα κρίση στην Ιρλανδία" δήλωσε.
Οι δηλώσεις αυτές σημαίνουν πως η Ιρλανδία θα προσπαθήσει να μπλοκάρει οποιοδήποτε μέτρο επιβληθεί στην Ελλάδα που θα μπορούσε να αποτελέσει πρότυπο για σκληρή δράση σε βάρος της Ιρλανδίας, σε περίπτωση που και αυτή ζητήσει νέο πακέτο διάσωσης. "Θα εξαρτηθεί από τα μέτρα που θα ενεργοποιηθούν, αλλά με απλά λόγια, δεν θέλουμε να υπάρξουν επιπτώσεις από την ελληνική συμφωνία που να πλήξουν τα ιρλανδικά συμφέροντα και, νομίζω, πως μέχρι τώρα δεν φαίνεται πως θα συμβεί κάτι τέτοιο" πρόσθεσε.
Επίσης υπάρχει ο κίνδυνος με την πιστοληπτική διαβάθμιση της χώρας. Οι οίκοι αξιολόγησης έχουν προειδοποιήσει πως οποιαδήποτε συμφωνία που θα πλήττει τους πιστωτές της Ελλάδας θα θεωρηθεί ισοδύναμη με χρεοκοπία της ελληνικής κυβέρνησης. Αυτό με τη σειρά του θα οδηγήσει σε πιστοληπτική υποβάθμιση της Ιρλανδίας η οποία έχει ήδη υποφέρει από μία σειρά υποβαθμίσεων με συνέπεια να εξαρτάται από τα 67 δισ. ευρώ του πακέτου διάσωσης της ΕΕ/ΔΝΤ για την οικονομική της επιβίωση. Οποιοδήποτε, λοιπόν, νέο σοκ στην Ελλάδα θα μειώσει την επενδυτικού βαθμού διαβάθμιση της Ιρλανδίας σε καθεστώς 'σκουπιδιού' και θα τερματίσει τις ελπίδες της χώρας για σταδιακή επιστροφή στις αγορές τη προσεχή διετία ώστε να δανειστεί χρήματα.
Ακόμη ο Νούναν δήλωσε πως δεν έχει έλθει σε επαφή με την ΕΚΤ μετά τις αναφορές ότι η ΕΚΤ είναι οργισμένη με την πρότασή του να κάψει τους βασικούς κατόχους ομολόγων της Anglo Irish Bank και της Irish Nationwide που έκανε την περασμένη εβδομάδα εν μέσω της ελληνικής κρίσης. Οι διευκρινίσεις που δόθηκαν από ιρλανδικής πλευράς ήταν πως η κυβέρνηση μεριμνά ώστε να μην πληρώσει ο Ιρλανδός φορολογούμενος όλες τις ζημιές των τραπεζών. Και πως θα συνεχίσει τις προσπάθειες να επιβάλλει τις ζημιές στους ομολογιούχους παράλληλα με αυτές για τη μείωση του επιτοκίου του πακέτου διάσωσης της χώρας.
Τέλος, ο Νούναν δήλωσε πως δεν πιστεύει πως επίκειται μία τελική συμφωνία για την Ελλάδα. "Η διαδικασία μόλις αρχίζει. Ελπίζω πως τις επόμενες εβδομάδες, ως τις 11 Ιουλίου, θα υπάρξει μία τελική αξιόπιστη και μακροπρόθεσμη λύση" τόνισε.
http://www.enet.gr

Παρασκευή 17 Ιουνίου 2011

Κοντά στη μείωση ΦΠΑ ξενοδοχείων στο 9% η Ιρλανδία


Πιο ζωντανή από ποτέ επανέρχεται στην επιφάνεια η ανάγκη για μείωση του συντελεστή ΦΠΑ σε ξενοδοχεία, εστιατόρια και μπαρ εξαιτίας των αυξημένων προβλημάτων που αντιμετωπίζει η βιομηχανία της φιλοξενίας της Ιρλανδίας, μια εβδομάδα μετά την αποκάλυψη των προτάσεων της Ιρλανδικής κυβέρνησης, οι οποίες προβλέπουν τη μείωση του συντελεστή από 14,5% στο 9% στον τομέα προκειμένου να τονωθεί η οικονομία.
Όπως γνωστοποίησε ο Υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας, Michael Noonan, ο νέος συντελεστής ενδέχεται να εισαχθεί από την 1η Ιουλίου με προθεσμία ισχύος έως την 31 Δεκεμβρίου του 2012. Ο συντελεστής 9% πρόκειται να εφαρμοστεί σε αγαθά και υπηρεσίες που σχετίζονται με τον τουρισμό, συμπεριλαμβανομένων των υπηρεσιών εστίασης και τροφοδοσίας, ξενοδοχείων και τουριστικών καταλυμάτων, καθώς και έντυπου υλικού όπως χάρτες και φυλλάδια.
«Η Ιρλανδοί αποτελούν το παράδειγμα μιας κυβέρνησης που κατανοεί πως η τιμολόγηση είναι σημαντικός παράγοντας στο μέλλον του τουρισμού. Αντιλήφθηκαν πως η μείωση του ΦΠΑ στον κλάδο της φιλοξενίας έχει καλές προοπτικές να αναζωογονήσει την οικονομία», τόνισε από την πλευρά του ο γενικός διευθυντής της Βρετανικής Ένωσης Φιλοξενίας, Ufi Ibrahim.
Πηγή: www.ltcnews.gr

Σπουδές στην Ιρλανδία


Ι. Η εμπειρία της εκπαίδευσης
Η Ιρλανδία είναι μια ευρωπαϊκή χώρα με ιστορία και παράδοση αιώνων. Η μακρόχρονη εκπαιδευτική της παράδοση ξεκινά από τον 6ο αιώνα, όταν οι λόγιοι μοναχοί ταξίδευαν ανά την Ευρώπη, εγκαθιδρύοντας παντού κέντρα μάθησης. Οι σύγχρονες κυβερνήσεις της χώρας θεωρούν την εκπαίδευση ως κλειδί για το μέλλον, γι’ αυτό και επενδύουν τεράστια κρατικά κονδύλια στον τομέα αυτό. Γιατί όμως να επιλέξει κάποιος να σπουδάσει στην Ιρλανδία;
1. Είναι μια εξαιρετικά φιλική χώρα. Ψηφίστηκε, δε, η πιο φιλική χώρα του κόσμου για τα έτη 2008 και 2010. Οι Ιρλανδοί είναι φιλόξενοι και διαθέτουν ένα γνήσιο ενδιαφέρον για τους ξένους και ειδικά για τους φοιτητές, ενώ κυριαρχεί και μία πολύ ισχυρή συναίσθηση της κοινότητας.
2. Στην Ιρλανδία ως γνωστόν μιλάνε Αγγλικά. Μερικοί από τους πιο διάσημους συγγραφείς έχουν καταγωγή από την Ιρλανδία, όπως οι Jonathan Swift, James Joyce, William Butler Yeats, Oscar Wilde, George Bernard Shaw και Samuel Beckett.
3. Είναι μια πολύ ασφαλής χώρα, κατέχοντας την 12η θέση (το 2009) στη λίστα του Δείκτη Παγκόσμιας Ειρήνης.
4. Το εκπαιδευτικό σύστημα είναι ένα από τα καλύτερα του κόσμου, σύμφωνα με την ανεξάρτητη Επετηρίδα Παγκόσμιας Ανταγωνιστικότητας για το 2009 (στην 8η θέση).
5. Η εκπαίδευση είναι υψηλών προδιαγραφών, ενώ το εκπαιδευτικό σύστημα αποτελεί βασική παράμετρο που συμβάλλει στην ραγδαία οικονομική ανάπτυξη της χώρας, ειδικά τις τελευταίες δεκαετίες.
6. Η σχετικά μικρή, αλλά ανοιχτή οικονομία της Ιρλανδίας έχει ενσωματωθεί πλήρως και ταχύτητα με τη διεθνή. Ένας από τους λόγους που συνέβη αυτό, ήταν το ιρλανδικό εκπαιδευτικό σύστημα και πιο συγκεκριμένα η ανώτατη εκπαίδευση. Περίπου 1000 πολυεθνικές επιχειρήσεις έχουν ως ευρωπαϊκή έδρα την Ιρλανδία, όπως οι Google, Intel, Yahoo, Adobe, Microsoft, Hewlett Packard, Apple και το Amazon.com.
7. Η ζωή στην Ιρλανδία είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα. Το 36% του πληθυσμού είναι ηλικίας κάτω των 25. Η χώρα διαθέτει καταπληκτική φυσική ομορφιά και πολλές δυνατότητες για σπορ και άλλες δραστηριότητες.
Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, ο αριθμός των διεθνών φοιτητών, που επιλέγουν την Ιρλανδία για τις σπουδές τους, αυξάνεται κάθε χρόνο, αφού η χώρα συνδυάζει ιδανικά το εξαιρετικό εκπαιδευτικό σύστημα με την μοναδική εμπειρία διαμονής.

ΙΙ. Τα πτυχία που παρέχονται
Η ανώτερη εκπαίδευση στην Ιρλανδία είναι ευρέως φάσματος και περιλαμβάνει τον πανεπιστημιακό τομέα, τον τεχνολογικό τομέα, τα παιδαγωγικά κολλέγια, καθώς και τις ιδιωτικές και ανεξάρτητες σχολές. Τα ιδρύματα που ανήκουν στις 3 πρώτες κατηγορίες είναι αυτόνομα και αυτοδιοικούμενα, αλλά λαμβάνουν και σημαντική κρατική επιχορήγηση.
Η εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση είναι αρκετά ανταγωνιστική και βασίζεται στην απόδοση των σπουδαστών στις εξετάσεις αποφοίτησης από το Λύκειο. Οι προϋποθέσεις εισαγωγής ξένων φοιτητών καθορίζονται από το κάθε ίδρυμα ξεχωριστά και ανεξάρτητα και βασίζονται γενικά στις εθνικές εξετάσεις, καθώς και στη γνώση της αγγλικής γλώσσας.
Τα πανεπιστημιακά ιδρύματα ανώτερης εκπαίδευσης προσφέρουν τα κάτωθι πτυχία:
Ανώτερο πιστοποιητικό, μετά από 2ετή φοίτηση, πλήρους παρακολούθησης.
Bachelors, μετά από 3ετή φοίτηση, πλήρους παρακολούθησης.
Honor Bachelors, μετά από 3 ή 4 έτη πλήρους παρακολούθησης
Μεταπτυχιακό δίπλωμα, που έχει σχεδιαστεί για αποφοίτους που αναζητούν πρακτικό προσανατολισμό και έχει συνήθως μονοετή διάρκεια.
Master, είτε μέσω έρευνας είτε μέσω παρακολούθησης μαθημάτων, με διάρκεια 1 ή 2 ετών.
Doctorate (PhD), που περιλαμβάνει συνήθως τουλάχιστον 3 έτη πρωτότυπης έρευνας. Οι απόφοιτοι βαθμολογούνται με Pass ή Fail και σπανίως με Διάκριση (Distinction).
Το ακαδημαϊκό έτος διαρκεί από τον Σεπτέμβριο μέχρι τον Ιούνιο και χωρίζεται σε 2 ή 3 εξάμηνα, με διακοπές τον Δεκέμβριο (Χριστούγεννα) και τον Απρίλιο (Πάσχα).
Η φοίτηση στα περισσότερα πανεπιστήμια χωρίζεται σε εξάμηνα και σε ξεχωριστές εκπαιδευτικές ενότητες, έτσι ώστε να διευκολύνονται οι φοιτητές. Η διδασκαλία σε προπτυχιακό επίπεδο περιλαμβάνει φροντιστήρια, πρακτική εξάσκηση και εργαστήρια (όπου αυτό είναι σχετικό).

ΙΙΙ. Η διαδικασία υποβολής της αίτησης
Πριν υποβάλλετε την αίτησή σας είναι σημαντικό να μαζέψετε όσες περισσότερες πληροφορίες μπορείτε για τα κάτωθι.
Τον τομέα με τον οποίο θέλετε να ασχοληθείτε
Το πανεπιστήμιο στο οποίο θέλετε να φοιτήσετε
Φοιτητική βίζα
Οικονομική αρωγή
Διαμονή
Κατόπιν πρέπει να αφιερώσετε χρόνο στην συμπλήρωση των αντίστοιχων αιτήσεων και στη συγκέντρωση των απαραίτητων δικαιολογητικών. Θα ήταν καλό να ξεκινήσετε τη διαδικασία αυτή τουλάχιστον ένα χρόνο πριν την αρχή του ακαδημαϊκού έτους, για το οποίο ενδιαφέρεστε να εγγραφείτε.
Με την εξαίρεση των πανεπιστημίων που βρίσκονται στη Βόρεια Ιρλανδία, οι αιτήσεις για τα προπτυχιακά προγράμματα γίνονται μέσω του Κεντρικού Γραφείου Αιτήσεων (www.cao.ie). Μέσω αυτού του γραφείου θα λάβετε την αίτηση, καθώς και ένα handbook που περιέχει τη λίστα με όλα τα προσφερόμενα προγράμματα και τον τρόπο υποβολής της αίτησης. Η διεύθυνση είναι:
Central Applications Office
Tower House
Eglington Street
Galway
Τηλ:+353 91 509800
Fax: +353 91 562344
Ιστοσελίδα: http://www.cao.ie
Email: help@cao.ie
Οι ημερομηνίες υποβολής καθώς και το κόστος της αίτησης έχει ως ακολούθως:
Έντυπη αίτηση 45€ Deadline: 1η Φεβρουαρίου
Αργοπορημένη έντυπη αίτηση 90€ Deadline: 1η Μαΐου
Ηλεκτρονική αίτηση 35€ Deadline: 1η Φεβρουαρίου
Αργοπορημένη ηλεκτρονική αίτηση 70€ Deadline: 1η Μαΐου
Για να κάνετε αίτηση σε κάποιο από τα προσφερόμενα μεταπτυχιακά προγράμματα στην Ιρλανδία, θα πρέπει να επικοινωνήσετε απευθείας με το Admissions Office ή με το Γραφείο Διεθνών Φοιτητών του αντίστοιχου εκπαιδευτικού ιδρύματος. Οι ημερομηνίες υποβολής διαφέρουν ανάλογα με το πρόγραμμα και το πανεπιστήμιο.
Τα γνωστότερα πανεπιστήμια της Ιρλανδίας για μεταπτυχιακές σπουδές είναι τα: National University of Galway (ιδρυθέν το 1845), National University of Maynooth (ιδρυθέν το 1795), Trinity College Dublin (ιδρυθέν το1592), University College Cork (ιδρυθέν το 1845), University College Dublin (ιδρυθέν το 1854), University of Limerick, Dublin City University, University of Ulster, Queens University Belfast (ιδρυθέν το 1845), αλλά και πολλά ακόμα.
Υπάρχουν δύο τεράστιες βάσεις δεδομένων, στις οποίες μπορείτε να βρείτε λίστες με προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα, γνωστικά πεδία, πανεπιστημιακά ιδρύματα και προϋποθέσεις εισαγωγής (www.qualifax.ie και http://postgradireland.com/find-a-course/).
Χρήσιμες ιστοσελίδες
www.educationireland.ie
www.cao.ie
www.qualifax.ie
www.postgrad.ie
www.studyinireland.ie
www.learning.ie
www.i-studentadvisor.com/educationireland/
www.universitiesireland.ie
Φαίη Βασιλειάδου
Πηγή: http://edu4u.gr

Προς haircut σε ομόλογα τραπεζών;


Της Ναταλίας Δαφνή
Νέο μέτωπο στην προσπάθεια αναδιάρθρωσης των χρεών στις οικονομίες της Ευρω-περιφέρειας και ενάντια στην ΕΚΤ ανοίγει η Ιρλανδία, ανακοινώνοντας πως βρίσκεται σε ισχυρή θέση να επιβάλει haircuts στους ιδιώτες επενδυτές σε ομόλογα των Anglo Irish Bank και Irish Nationwide. Το Δουβλίνο ανέφερε, μάλιστα, πως η Ιρλανδία είναι σε εντελώς διαφορετική θέση από άλλες οικονομίες των οποίων τα δημοσιονομικά τους είναι σε άσχημη κατάσταση, όπως η Ελλάδα.
Η ΕΚΤ αντιτίθεται στη λύση να επιβληθούν haircuts στους επενδυτές, κάτι στο οποίο συμφωνεί η Γαλλία, όχι όμως και η Γερμανία.
Προεκλογική δέσμευση
Η αναβίωση της προεκλογικής υπόσχεσης της ιρλανδικής κυβέρνησης να «τιμωρήσει» τους ιδιώτες επενδυτές συμπίπτει με την συμπλήρωση των 100 πρώτων ημερών της, προκαλώντας σχόλια πως πρόκειται για πολιτικό ελιγμό. Ούτως ή άλλως, όπως παραδέχθηκε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ίμον Γκίλμορ, θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία με την ΕΚΤ, καθώς πρόκειται για μια απόφαση που δεν μπορεί να λάβει μονομερώς η χώρα. Αναλυτές εκτιμούν, ωστόσο, πως το πρόβλημα της Ελλάδας θα σκληρύνει ακόμη περισσότερο τη στάση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Καμία κυβέρνηση της Ευρωζώνης δεν έχει έως τώρα επιβάλει haircuts σε μεγαλοεπενδυτές, αλλά ο Ντέρμοτ Ο΄Λίρι, οικονομολόγος στην Goodbody Stockbrokers τόνισε πως η Ευρώπη θα πρέπει να δει την περίπτωση των Anglo Irish και Irish Natiowide ως «πείραμα».
«Κάψτε τους»
Η επιστροφή στο προεκλογικό σύνθημα «Κάψτε τους ιδιώτες κατόχους ομολόγων» χθες το βράδυ χαιρετίστηκε από τις τοπικές εφημερίδες, με την Irish Daily Mail να γράφει στο πρωτοσέλιδό της: «Ήταν επιτέλους η ώρα». Οι επενδυτές όμως αντέδρασαν αρνητικά. Το κόστος του πενταετούς ασφάλιστρου έναντι του κινδύνου χρεοστασίου της Ιρλανδίας εκτινάχθηκε χθες στις 805 μονάδες βάσης, περί τις 34 μονάδες υψηλότερα.
Την ίδια ώρα, ο Κλάους Μπαάντερ, στέλεχος της Societe Generale, επέκρινε τον Ιρλανδό υπουργό Οικονομικών Μίχαελ Νοόναν για την πρότασή του: «Θα πρέπει να αστειεύεται? Η ΕΚΤ δεν θα πάρει στα σοβαρά αυτήν την πρόταση, αλλά η πιθανότητα να διαταραχθεί το επενδυτικό κλίμα είναι μεγάλη», κατέληξε ο ίδιος.
Πηγή: http://www.imerisia.gr

Πέμπτη 16 Ιουνίου 2011

Στο τραπέζι κούρεμα για ομολογιούχους


H Ιρλανδική κυβέρνηση επαναφέρει στο προσκήνιο την πρόταση να υποστούν «κούρεμα» και οι κάτοχοι ομoλόγων πρώτης εξασφάλισης (senior bondholders), στο πλαίσιο της προσπάθειας να διασωθεί το τραπεζικό σύστημα της χώρας.
Ο υπουργός οικονομικών της Ιρλανδίας, M. Noonan, δήλωσε ότι έθεσε το θέμα κατά τη διάρκεια επαφών που είχε με αξιωματούχους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Η κυβέρνηση έχει ήδη επιβάλλει κούρεμα σε «κατόχους» ομολόγων μειωμένης εξασφάλισης (junior bomdholders).

Τρίτη 14 Ιουνίου 2011

Νέες θέσεις εργασίας από την Dell θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός


ΔΟΥΒΛΙΝΟ (Dow Jones) – Τη δημιουργία 200 θέσεων εργασίας από την Dell Computing στον τομέα έρευνας και ανάπτυξης στο Λίμερικ και στο Δουβλίνο αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα Τρίτη ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Enda Kenny.
Η νέα κυβέρνηση του Kenny, η οποία ανέλαβε το Μάιο, βλέπει την εξέλιξη αυτή ως ψήφο εμπιστοσύνης στη χώρα καθώς αντιμετωπίζει τη χειρότερη κρίση χρέους στην ιστορία της. Η Dell τον Ιανουάριο του 2009 είχε “κόψει” 1.900 θέσεις εργασίας όταν σταμάτησε τις μεταποιητικές δραστηριότητες στο Λίμερικ μεταφέροντας τις εγκαταστάσεις στην Πολωνία επικαλούμενη τα υψηλά κόστη.
Η Dell συνεχίζει να απασχολεί 2.300 υπαλλήλους στις δύο πόλεις σε υπηρεσίες υποστήριξης των δραστηριοτήτων της στην Ευρώπη.
Η ανεργία στην Ιρλανδία έφτασε το Μάιο στο 14,8% σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία και η κυβέρνηση ελπίζει πως η αύξηση των εξαγωγών από τις ξένες εταιρείες, όπως η Dell, θα βοηθήσουν τη χώρα να βγει από την ύφεση.
Πηγή:www.capital.gr

Ιρλανδία: Κατά μέτωπον αντιπαράθεση με την Ε.Ε. που μας αφορά...


ZEZA ZHKOY
(Πηγή : http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyagor_2_11/06/2011_445392.

Η ευρωπαϊκή εξέγερση, όπως τη χαρακτηρίζουν οι ίδιοι οι Ιρλανδοί, συνεχίζεται! Και είναι ειρηνική. Νέα κατά μέτωπον αντιπαράθεση της Ιρλανδίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση προκαλεί η επιδίωξη των δανειστριών χωρών που συζητούν την υποθήκη δημόσιας περιουσίας.
Σε επίπεδο Ε. Ε. υπάρχει αίτημα χωρών -με την υψηλότερη πιστοληπτική διαβάθμιση- οι οποίες ζητούν ενέχυρο για τα δάνεια διάσωσης, κατήγγειλε, προχθές Πέμπτη, ο υπουργός των Οικονομικών της Ιρλανδίας Μάικλ Νούναν.
Όπως δήλωσε, «μια νέα ιδέα τώρα προέρχεται από τις χώρες με πιστοληπτική αξιολόγηση ΑΑΑ -που είχαν εγγυηθεί έως τώρα τα δάνεια διάσωσης για την Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Ιρλανδία- να απαιτούν υποθήκη στη δημόσια περιουσία όσων χωρών χρειασθούν επιπλέον χρήματα στο μέλλον, όπως ο διευθυντής της τράπεζας θα έβαζε υποθήκη ένα κτήμα για να δώσει δάνειο». Αυτή είναι η τελευταία τάση στην Ευρώπη και θα δούμε πώς θα εξελιχθεί στην Ελλάδα τις επόμενες δύο εβδομάδες», δήλωσε ο κ. Νούναν στο Δουβλίνο, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg. Το αίτημα «βρίσκεται ακόμη στο στάδιο των διαπραγματεύσεων, προφανώς θα υπάρξει αντίσταση σε αυτό», πρόσθεσε ο κ. Νούναν.
Στην ερώτηση, τι σημασία αποδίδει στις προειδοποιήσεις των οίκων αξιολόγησης, όπως η Moody’s, για το ενδεχόμενο να ερμηνευθεί ως χρεοκοπία της Ελλάδας ακόμα και η περίπτωση της εθελουσίας από τους ιδιώτες επιμήκυνση των ληξιπρόθεσμων ελληνικών ομολόγων, και ο κίνδυνος να υπονομεύσει το αξιόχρεο άλλων μελών της Ευρωζώνης με δημοσιονομικά προβλήματα, ο κ. Νούναν απάντησε: «Δεν πιστεύω ότι εγκυμονεί συστημικό κίνδυνο για την Ιρλανδία».
Πάντως, εξαιρετικά ενδιαφέρουσα αποδεικνύεται η -έως τώρα- αντίδραση της κυβέρνησης και του νέου Ιρλανδού πρωθυπουργού Εντα Κένι με τους πρωταγωνιστές στην πολιτική σκηνή της Ε. Ε. Ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί σε αγαστή συνεργασία με τη Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ τού έχουν ζητήσει εις μάτην να αυξήσει τον φορολογικό συντελεστή των επιχειρήσεων, ούτως ώστε να εξασφαλίσει μια μείωση της τάξης του 1% στο επιτόκιο του δανείου διάσωσης της χώρας του που έχει επιβληθεί με το Μνημόνιο.
Όμως, ο Εντα Κένι, αν και έκανε πρόσφατα το ντεμπούτο του στις Βρυξέλλες, απέδειξε πως είναι σκληρός διαπραγματευτής. «Δεν θα μπορούσα να διανοηθώ ότι θα αλλάξουμε τον φορολογικό συντελεστή του 12,5% επί των κερδών των επιχειρήσεων», δήλωσε, χωρίς να κρύψει τη δυσαρέσκειά του για τις πιέσεις. Γερμανία και Γαλλία θεωρούν ότι η αύξηση του συντελεστή αποτελεί «κλειδί», προκειμένου να υπάρξουν διορθώσεις στους όρους του πακέτου διάσωσης ύψους 85 δισ. ευρώ. Ο Ιρλανδός πρωθυπουργός έχει ξεκινήσει την επαναδιαπραγμάτευση των όρων του Μνημονίου, όπως απαιτεί και ο Αντώνης Σαμαράς.
Να επισημανθεί ότι οι φωνές που καλούν σε ένα νέο δημοψήφισμα πληθαίνουν πάλι στην Ιρλανδία, με το επιχείρημα πως ο ιρλανδικός λαός δεν ρωτήθηκε ποτέ για το πρόγραμμα σκληρής λιτότητας που του επιβλήθηκε με το Μνημόνιο από την Ε. Ε. και το ΔΝΤ. Ανάμεσα στις φωνές που ξεχωρίζουν είναι του οικονομολόγου Ντέιβιντ Μακ Ουίλιαμς, ο οποίος επικαλείται το ιρλανδικό Σύνταγμα. Και του επιχειρηματία Ντέκλαν Γκάνλεϊ, που είχε ηγηθεί του κινήματος για την καταψήφιση της Συνθήκης της Λισσαβώνας το 2008. «Κρατάμε στα χέρια μας έναν όμηρο, το ευρώ, γι’ αυτό πρέπει να δείξουμε πως έχουμε τα κότσια να απειλήσουμε ακόμη και με χρεοκοπία, προκειμένου να μη θυσιαστεί η Ιρλανδία», λέει!

Έχει κι η Ιρλανδία τα καλά της…


Από Βάσω Κονόμη
Μπορεί σαν χώρα να βρίσκεται επίσης σε οικονομικό αδιέξοδο σαν κι εμάς αλλά βρήκαμε ένα στοιχείο να την δούμε και την καλή πλευρά της Ιρλανδίας σήμερα. Τα πολύ όμορφα κορίτσια της που αν τύχει και περάσετε, θα τα δείτε κι εσείς. Όχι αυτές συγκεκριμένα, άλλες πολλές. Βέβαια αν είναι να μεταναστεύσετε, σας συνιστώ να μην πάτε… Διαλέξτε κάτι άλλο, άλλη χώρα με καλύτερη μοίρα.
Ιρλανδικό αίμα…
Πηγή: http://sportygossip.com/%CE%AD%CF%87%CE%B5%CE%B9-%CE%BA%CE%B9-%CE%B7-%CE%B9%CF%81%CE%BB%CE%B1%CE%BD%CE%B4%CE%AF%CE%B1-%CF%84%CE%B1-%CE%BA%CE%B1%CE%BB%CE%AC-%CF%84%CE%B7%CF%82%E2%80%A6

Δευτέρα 13 Ιουνίου 2011

Μπλοκάρισμα του Αλτσχάιμερ κατάφεραν Ιρλανδοί και Βρετανοί επιστήμονες


Ιρλανδοί και Βρετανοί επιστήμονες που ανέπτυσσαν θεραπείες κατά της εγκεφαλικής νόσου Κρόϊτσφελντ-Γιάκομπ (γνωστή ως νόσος των τρελών αγελάδων), κατάφεραν σχεδόν κατά λάθος να σταματήσουν την εκδήλωση του Αλτσχάιμερ.
Ερευνητές ανακάλυψαν ότι δύο αντισώματα που μελετούσαν για την σχέση τους με την νόσο των τρελών αγελάδων μπορούν να μπλοκάρουν την εκδήλωση της νόσου Αλτσχάιμερ και να αποτελέσουν την εκκίνηση για την δημιουργία σχετικών φαρμάκων.
Η ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής τον καθηγητή Τζον Κόλιντζ του University College του Λονδίνου (UCL), πειραματιζόταν με ποντίκια, όταν ανακάλυψε ότι δύο συγκεκριμένα αντισώματα (τα ICSM 18 και 35) μπλοκάρουν τις καταστροφικές συνέπειες του βήτα αμυλοειδούς, μιας τοξικής πρωτεϊνης που εμποδίζει τα εγκεφαλικά κύτταρα να επικοινωνούν μεταξύ τους, με τις γνωστές συνέπειες στη μνήμη.
Σύμφωνα με τους ερευνητές αν τα νέα φάρμακα με αντισώματα αποδειχτούν ασφαλή κατά της νόσου των τρελών αγελάδων, τότε θα μπορούσαν να γίνουν μελέτες για την αξιοποίησή τους και στην περίπτωση του Αλτσχάιμερ.
Οι πρώτες κλινικές δοκιμές των νέων αυτών φαρμάκων πρόκειται να ξεκινήσουν το 2012 και αν είναι επιτυχημένες θα δοκιμαστούν στη συνέχεια και σε ασθενείς με Αλτσχάιμερ.
Η νόσος Αλτσχάιμερ είναι η πιο κοινή μορφή άνοιας και πλήττει περίπου 20 εκατ. άτομα παγκοσμίως. Ένας στους 14 ενηλίκους άνω των 65 ετών και ένας στους έξι άνω των 80 ετών έχει άνοια, που στις περισσότερες περιπτώσεις οφείλεται σε Αλτσχάιμερ, το οποίο ακόμα δεν θεραπεύεται.
Πηγή: http://www.axortagos.gr

Διαψεύδει η Ιρλανδία το δεύτερο πακέτο δανεισμού


Η ιρλανδική κυβέρνηση διαψεύδει τις φήμες ότι θα αναγκαστεί να ζητήσει και δεύτερο πακέτο δανεισμού από την ΕΕ και το ΔΝΤ.
Ο υπουργός των Οικονομικών Μάικλ Νούναν απέκλεισε το ενδεχόμενο να χρειαστούν περισσότερα από 85 δισ. δολάρια ΗΠΑ σε δάνεια, θέλοντας να ελαχιστοποιήσει το θόρυβο από τη δήλωση περί του αντιθέτου από έναν συνάδελφό του στο υπουργικό συμβούλιο το Σαββατοκύριακο.
Το εξωτερικό χρέος της Ιρλανδίας θα φθάσει σε κάτι λιγότερο από το 150% του ΑΕΠ. Εκτιμάται σήμερα ότι στη διάρκεια του 2013 θα αναλογεί στο 120% του ιρλανδικού ΑΕΠ.
Αυτόν τον καιρό, τα ιρλανδικά κρατικά ομόλογα έχουν πολύ υψηλά σπρεντ. Τα πενταετή ομόλογα έχουν 12% σπρεντ και τα δεκαετή ομόλογα 11%.

Εμμένουν στο ΟΧΙ οι Ιρλανδοί!


Οργισμένη είναι η κοινή γνώμη στην Ιρλανδία με την κατηγορηματική άρνηση της Γαλλίας και της Γερμανίας να εξετάσουν το ενδεχόμενο μείωσης του επιτοκίου 5,8 % που εμπεριέχεται στους όρους του δανείου των 85 δις.
Οργή διατρέχει τον σχολιασμό του ιρλανδικού τύπου που απαιτεί από τον νεοεκλεγέντα πρωθυπουργό Εντα Κένι να μην ενδώσει στον γαλλο-γερμανικό εκβιασμό για αύξηση του φόρου των επιχειρήσεων.
"Η συμπεριφορά των Σαρκόζι - Μέρκελ μπορεί μόνο να χαρακτηριστεί ως νεο-αποικιακή.Ο εναρμονισμός της φορολογίας είναι ο ευφημιστικός όρος που υποκρύπτει δόλο και ιδιοτέλεια.Ζητούμενο για αυτές της χώρες είναι να συγκεντρώσουν όλη την επιχειρηματική δραστηριότητα στο κέντρο και δε δίνουν δεκάρα για τις χώρες της ευρωπαικής περιφέρειας, υπογραμμίζει άρθρο γνώμης της Irish Independent.
Η εφημερίδα θεωρεί πως η Ιρλανδία διαθέτει τα δικά της όπλα εναντι των κραταιών της Ευρώπης κι αυτό το απέδειξε στο παρελθόν με το δημοψήφισμα για την έγκριση της συμφωνίας της Λισσαβόνας.
Πηγή: http://axortagos.gr

Σάββατο 11 Ιουνίου 2011

Aπεβίωσε ο υπουργός Οικονομικών που υπέγραψε το Μνημόνιο


Πέθανε σε ηλικία 52 ετών ο Μπράιαν Λένιχαν, υπουργός Οικονομικών στην προηγούμενη ιρλανδική κυβέρνηση και υπαρχηγός του κόμματος Φιόνα Φέιλ. Ο Λένιχαν έπασχε από καρκίνο στο πάγκρεας.
Ως υπουργός Οικονομικών, ο Λένιχαν συναίνεσε στην τραπεζική εγγύηση όλων των δανείων και των καταθέσεων για τα ιρλανδικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα το 2008. Επίσης υπέγραψε τη συμφωνία στήριξης με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, την ΕΕ και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, τον περασμένο Νοέμβριο.

Παρασκευή 10 Ιουνίου 2011

Πελάτες μου...


Τελικά με αυτήν την Ιταλία κάτι παθαίνουμε όταν την βρίσκουμε μπροστά μας. Αυτή τη φορά σε φιλικό παιχνίδι που πραγματοποιήθηκε στο Βέλγιο, η Ιρλανδία νίκησε την χώρα του Τραπατόνι με 2-0, χάρη στα γκολ των Άντριους και Κοξ.
Εδώ θα δείτε τα γκολ του αγώνα: http://www.youtube.com/watch?v=j3tr1zfy4yE

Αύξηση του πληθωρισμού στο 2,7% το Μάιο


ΔΟΥΒΛΙΝΟ (Dow Jones) – Οι τιμές καταναλωτή στην Ιρλανδία αυξήθηκαν κατά 2,7% το Μάιο σε σχέση με το προηγούμενο έτος, ως αποτέλεσμα των αυξήσεων σε στεγαστικά δάνεια, έξοδα ενέργειας και ασφάλισης, όπως ανακοίνωσε η ιρλανδική κυβέρνηση την Πέμπτη.
Η Κεντρική Στατιστική Υπηρεσία ανέφερε ότι οι τιμές, όπως μετριόνται με το δείκτη τιμών καταναλωτή, αυξήθηκαν κατά 0,1% το Μάιο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, κυρίως λόγω των υψηλότερων τιμών σε είδη ανδρικής ένδυσης και υπόδησης, εστιατορίων και ξενοδοχείων, καθώς και των υψηλότερων τιμών καπνού και αλκοόλ.
Οι τιμές στα καταστήματα λιανικής πώλησης επίπλων μειώθηκαν κατά το μήνα αυτό.
Η στατιστική υπηρεσία ανέφερε πως σύμφωνα με τη δείκτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι τιμές καταναλωτή της Ιρλανδίας αυξήθηκαν κατά 1,2% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, ενώ παρέμειναν αμετάβλητες σε μηνιαία βάση.
Πηγή:www.capital.gr

Εξετάζουν τα περί υποθήκης δημόσιας περιουσίας


Ο υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας Μάικλ Νούναν δήλωσε ότι βρίσκεται σε διαπραγμάτευση στην ΕΕ το αίτημα των χωρών με την υψηλότερη πιστοληπτική διαβάθμιση (ΑΑΑ), οι οποίες ζητούν ενέχυρο για τα δάνεια διάσωσης, τα οποία θα δίνουν σε άλλες χώρες.
«Μία νέα ιδέα που βλέπουμε τώρα είναι από τις χώρες με πιστοληπτική διαβάθμιση ΑΑΑ -οι οποίες είχαν εγγυηθεί έως τώρα τα κεφάλαια για την Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Ιρλανδία- να δηλώνουν ότι αν χρειασθούν επιπλέον χρήματα στο μέλλον θα βάλουν υποθήκη στη δημόσια περιουσία συγκεκριμένων χωρών, όπως ο διευθυντής της τράπεζας θα έβαζε υποθήκη ένα κτήμα για να δώσει δάνειο.
Αυτή είναι η τελευταία τάση στην Ευρώπη και θα δούμε πώς θα εξελιχθεί στην Ελλάδα τις επόμενες δύο εβδομάδες", δήλωσε ο κ. Νούναν στο Δουβλίνο, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg.
Το αίτημα «βρίσκεται ακόμη στο στάδιο των διαπραγματεύσεων, προφανώς θα υπάρξει αντίσταση σε αυτό», πρόσθεσε ο κ. Νούναν.
Πηγή: www.tanea.gr

Δευτέρα 6 Ιουνίου 2011

Χόλαντ: «Τρελός ο παραγκωνισμός του Γκίβεν!»



Την αντίθεσή του με τον παραγκωνισμό του Σέι Γκίβεν στη Μάντσεστερ Σίτι εξέφρασε ο βετεράνος Ιρλανδός μέσος, Ματ Χόλαντ, έπειτα από την εμφάνιση του πορτιέρο των «πολιτών» με τη φανέλα με το εθνόσημο, κόντρα στα Σκόπια, το βράδυ του Σαββάτου.
Η Ιρλανδία διατηρήθηκε στην κορυφή του 2ου προκριματικού γκρουπ του Euro 2012 μετά και το πέρας της 6ης αγωνιστικής του ομίλου της και ο Σέι Γκίβεν, «έκλεψε» λίγη από τη λάμψη του Ρόμπι Κιν!
Ο παλαίμαχος άσος της Ιρλανδίας, Ματ Χόλαντ, έπλεξε το εγκώμιο του τερματοφύλακα της Σίτι που με κάθε ευκαιρία επιδεικνύει την ποιότητα που τον διακρίνει στη θέση κάτω από τα δοκάρια και χαρακτήρισε… τρέλα το γεγονός πως ο Μαντσίνι αφήνει τον Γκίβεν συνεχώς στον πάγκο. «Είναι τρέλα αυτό το πράγμα που γίνεται στη Μάντσεστερ Σίτι. Στην ηλικία του, ο Γκίβεν πρέπει να παίζει κάθε Σαββατοκύριακο. Πάρτε για παράδειγμα την απόκτηση του Φρίντελ από την Τότεναμ, που του προσέφερε διετές συμβόλαιο στα 40 του χρόνια. Αυτό, σημαίνει ότι ο Γκίβεν έχει ακόμη περιθώριο πολλών χρόνων ώστε να αντέξει στο ανώτατο ποδοσφαιρικό επίπεδο».
Πηγή: www.england365.gr

«Βλέπει» πρόκριση ο Χαντ


Ο ποδοσφαιριστής της Ιρλανδίας, Στίφεν Χαντ θεωρεί ότι η Εθνική ομάδα της χώρας του μπορεί να προκριθεί στα τελικά του EURO.
Στη πρώτη θέση του 2ου ομίλου μαζί με τις Σλοβακία και Ρωσία βρίσκεται η Ιρλανδία η οποία παραμένει στη «μάχη» της πρόκρισης. Από τα βασικά στελέχη της Ιρλανδίας, είναι και ο Στίφεν Χαντ ο οποίος εμφανίστηκε αισιόδοξος για τη συνέχεια.
«Ξέραμε ότι οι άλλες δύο ομάδες θα κέρδιζαν και ήταν σημαντικό για εμάς να πάρουμε τους τρεις βαθμούς. Ευτυχώς τα καταφέραμε. Μας κρατάει στο παιχνίδι της πρόκρισης. Αν πάρουμε τέσσερις βαθμούς στα παιχνίδια απέναντί τους, τότε πιστεύω ότι θα πάρουμε και την πρόκριση», τόνισε ο μέσος της Γουλβς.

Ξεκουράζει Κιν ο Τραπατόνι


Ο Σέιν Λονγκ μαζί με τον Άντι Κίο θα ηγηθούν της επιθετικής γραμμής των Ιρλανδών στην φιλική αναμέτρηση με την εθνική Ιταλίας στην Λιέγη του Βελγίου, αφού ο Τζιοβάνι Τραπατόνι αποφάσισε να ξεκουράσει τον Ρόμπι Κιν μαζί με τον Σάιμον Κόξ.
Οι δύο τελευταίοι στράικερ αγωνίστηκαν στον αγώνα με τους Σκοπιανούς για τα προκριματικά Euro 2012 και η «αλεπού» των γηπέδων θεώρησε σωστό να τους δώσει ανάσες αφού το ματς με την εθνική της γενέτειρας του είναι σε φιλικό πλαίσιο.
Ιδιαίτερα ο αρχηγός της εθνικής που σκόραρε και τα δύο γκολ της Ιρλανδίας στον αγώνα με την ΠΓΔΜ ξεπερνώντας τα 50 με τα χρώματα της χώρας του έχει καταπονηθεί αρκετά φέτος με τραυματισμούς, χρειάζεται να «αποσυμπιεστεί» και να ξεκουράσει τα γόνατα του που όσο περνούν τα χρόνια γίνονται όλο και πιο ευπαθή.
Πηγή: http://www.bettv.gr

Νέα στήριξη στις τράπεζες Ισπανίας και Ιρλανδίας


«Πράσινο φως» από τις Βρυξέλλες πήραν η Ισπανία και η Ιρλανδία να επεκτείνουν τα προγράμματα στήριξης του τραπεζικού τομέα, έως τα τέλη του έτους, παράταση που τις βοηθά να κερδίσουν χρόνο στον αγώνα τους να αναδιαρθρώσουν τις προβληματικές τράπεζες.
Τα προγράμματα, που εφαρμόστηκαν για πρώτη φορά προκειμένου να αποτραπεί η κατάρρευση τραπεζών την περίοδο της χρηματοοικονομικής κρίσης, πρέπει να ανανεώνονται κάθε εξάμηνο από την Κομισιόν.
«Η επέκταση των μέτρων είναι η αρμόζουσα, καθώς είναι στοχευμένη και περιορισμένη σε διάρκεια και εύρος», σχολίασε η Κομισιόν, εγκρίνοντας την ανανέωση των προγραμμάτων.
Η Ιρλανδία ήταν η πρώτη χώρα που προσέφερε εγγυήσεις για τις τράπεζες που ανέρχονταν στα 400 δισ. Η Ισπανία ενέκρινε το δικό της ταμείο αναδιάρθρωσης με κεφάλαια 99 δισ. τον Ιούνιο του 2009. Η Μαδρίτη πούλησε χθες επιτυχώς κρατικά ομόλογα στους επενδυτές, σε μία δημοπρασία που χαρακτηρίστηκε επιτυχημένη, καθώς εξασφάλισε κεφάλαια 3,95 δισ. ευρώ με χαμηλότερο κόστος απ' ό,τι στη δευτερογενή αγορά.
Πηγή: http://www.sigmalive.com/simerini/business/news/389398

Κυριακή 5 Ιουνίου 2011

Έπιασε κορυφή με… αρχηγό


Μάχη για τρεις παραμένει η 1η θέση του 2ου ομίλου στα προκριματικά του Euro 2012, καθώς η Ιρλανδία πέρασε νικηφόρα με 2-0 από τα Σκόπια και έπιασε στην κορυφή τις Ρωσία και Σλοβακία με 13 βαθμούς, με την αγωνία να παρατείνεται.
Πρωταγωνιστής του αγώνα ο αρχηγός της Ιρλανδίας, Ρόμπι Κιν, που πέτυχε και τα δύο τέρματα της ομάδας του στο 8ο λεπτό και στο 37ο. Να σημειωθεί ότι οι γηπεδούχοι είχαν χαμένο πέναλτι, με τον Τρικόφσκι να αστοχεί από τα 11 βήματα στο 41`.

Παρασκευή 3 Ιουνίου 2011

Ενοχλήσεις στους προσαγωγούς ο Κιν


Ο Ρόμπι Κιν έχει καταπονηθεί και τη φετινή σεζόν από πολλούς τραυματισμούς με τον τελευταίο στους προσαγωγούς να του στερεί μάλλον και την συμμετοχή του στον επόμενο αγώνα της εθνικής Ιρλανδίας για τα προκριματικά του Euro 2012 που θα γίνει το Σάββατο στο Σκόπια με αντίπαλο την ΠΓΔΜ.
Ο αρχηγός των Ιρλανδών πήρε κανονικά μέρος στην πρωινή προπόνηση ου αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος της χώρας του στο Γκάνον Παρκ του Μάλαχαϊντ αλλά ένα 15λεπτο μετά το ξεκίνημα του οικογενειακού διπλού της αισθάνθηκε έντονες ενοχλήσεις στους προσαγωγούς και αποχώρησε.
«Υπάρχει πρόβλημα με τον Κιν. Έχει ένα μικροτραυματισμό στους προσαγωγούς αλλά δεν θεωρώ πως δεν θα του επιτρέψει να αγωνιστεί το Σάββατο στα Σκόπια», δήλωσε μετά το τέλος της προπόνησης των Ιρλανδών ο Ταρντέλι, που είναι το δεξί χέρι του Τραπατόνι στην τεχνική ηγεσία των «πράσινων».

Έφτιαξε αφίσα για να βρει δουλειά!


Ο 26χρονος Féilim Mac An Iomaire από την Ιρλανδία έδωσε τα τελευταία 2.000 ευρώ που είχε στην άκρη για … να φτιάξει μια τεράστια αφίσα, την οποία ανέβασε σε πολυσύχναστο δρόμο του Δουβλίνου ζητώντας από εργοδότες να τον σώσουν από το ενδεχόμενο αναγκαστικής μετανάστευσης για εξεύρεση δουλειάς!
Στην Ιρλανδία περίπου 50.000 πολίτες, πολλοί από τους οποίους νέοι απόφοιτοι πανεπιστημίων, θα μεταναστεύσουν μέσα στη χρονιά. Οι άνεργοι στη χώρα του είναι 400.000, ενώ ο ίδιος είχε ήδη πάει στην Αυστραλία για δουλειά, όπου έμεινε για ένα χρόνο. Ήθελε όμως να γυρίσει στη χώρα του, αλλά τους τελευταίους 8 μήνες είναι άνεργος.
Η πρωτοβουλία του φαίνεται ότι είχε κάποιο αποτέλεσμα, καθώς δέχτηκε τηλεφωνήματα από εργοδότες οι οποίοι ζητούσαν να δουν το βιογραφικό του.