Κυριακή 24 Απριλίου 2011

Χρόνια Πολλά



Τις ευχές μας και τα χρόνια μας πολλά σε όλα τα Ιρλανδάκια του κόσμου.
Up The Irish!!!

Τετάρτη 20 Απριλίου 2011

Το Lipstick της Ιρλανδίας για την Eurovision


Μην μας ρωτήσετε αν μας αρέσει ή όχι, απλά σας το παρουσιάζουμε. Οι δίδυμοι Jedward από το Δουβλίνο θα εκπροσωπήσουν την Ιρλανδία στη φετινή Eurovision, με ένα... διαφορετικό τραγούδι και στυλ.
Όπως και να χει, είναι Ιρλανδοί και τους ευχόμαστε καλή επιτυχία.
Ακούστε το «lipstick» στο παρακάτω λινκ:
http://www.youtube.com/watch?v=zENujULMCuU

Παρασκευή 15 Απριλίου 2011

Νέα υποβάθμιση της Ιρλανδίας από την Moody's


Στην υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ιρλανδίας κατά δύο βαθμίδες προχώρησε την Παρασκευή ο οίκος αξιολόγησης Moody’s.
Η πιστοληπτική διαβάθμιση του αξιόχρεου της χώρας υποχώρησε από το «Baa1» στο «Baa3», μία βαθμίδα πάνω από το επίπεδο «junk».
O αμερικανικός οίκος διατηρεί αρνητικές τις προοπτικές, κάτι που μεταφράζεται σε πιθανότητα νέας υποβάθμισης στο άμεσο μέλλον.
Η Moody's δήλωσε ότι η υποβάθμιση στο «Baa3» -δύο βαθμίδες χαμηλότερα από την αξιολόγηση της Fitch και της Standard & Poor's- οφείλεται στην απροσδόκητη αποδυνάμωση των χρηματοοικονομικών της χώρας, στις αδύναμες προοπτικές ανάπτυξης και στην αβεβαιότητα όσον αφορά το αποτέλεσμα των τεστ φερεγγυότητας που απαιτεί ο -μόνιμος- Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM).
Ο οίκος δήλωσε ότι η Ιρλανδία ίσως χρειαστεί να πάρει επιπλέον μέτρα λιτότητας για να επιτύχει τους δημοσιονομικούς της στόχους, ενώ η αύξηση των επιτοκίων στην Ευρωζώνη πιθανόν να επιβαρύνει τα χρηματοοικονομικά της χώρας.
«Αν δεν επιτευχθούν οι στόχοι δημοσιονομικής σταθεροποίησης που έχουν τεθεί, πιθανόν να ακολουθήσει και νέα υποβάθμιση της αξιολόγησης. Επιπλέον, μια νέα επιδείνωση των οικονομικών προοπτικών της χώρας θα ασκήσει πιέσεις στην αξιολόγηση», ανέφερε η Moody's.
Πάντως, την Πέμπτη η Fitch επιβεβαίωσε στο ΒΒΒ+ με αρνητικές προοπτικές την αξιολόγησή της για την Ιρλανδία, αφαιρώντας την όμως από τη «λίστα» για υποβάθμιση («watch negative»).
Το Δουβλίνο βρίσκεται πιο κοντά στην οικονομική σταθεροποίηση, εκτιμά ο οίκος, κρίνοντας αξιόπιστες τις πρόσφατες κινήσεις για τον ιρλανδικό τραπεζικό τομέα.
Παρ' όλα αυτά, όπως ανέφερε σύμφωνα με το MarketWatch αναλυτής της Fitch, οι αρνητικές προοπτικές διατηρούνται εξαιτίας «των σημαντικών απειλών για την οικονομική ανάκαμψη και την δημοσιονομική εξυγίανση».
Οι αρνητικές προοπτικές, σύμφωνα με τον οίκο, αντικατοπτρίζουν την πιθανότητα αλλαγής της αξιολόγησης στα επόμενα δύο χρόνια, αποτιμώντας το ρυθμό της ανάπτυξης και τη μεσοπρόθεσμη σταθεροποίηση των ιρλανδικών δημοσιονομικών και του χρέους της χώρας.
Πηγή: www.tanea.gr

Τετάρτη 13 Απριλίου 2011

Κατάργηση 2000 θέσεων εργασίας στην Ιρλανδία


Μετά και την καταγραφή νέων ζημιών-ρεκόρ, της τάξεως των 10,4 δισεκατομμυρίων ευρώ για το 2010, η ιρλανδική τράπεζα Allied Irish Banks (AIB), θα καταργήσει τις θέσεις 2.000 εργαζομένων της μέχρι το τέλος του 2012.
Το 90% της ιρλανδικής τράπεζας έχει ήδη περάσει πλέον στον έλεγχο του κράτους, επιβεβαιώνοντας με αυτόν τον τρόπο την πολύ άσχημη κατάσταση που βρίσκεται ο ιρλανδικός τραπεζικός τομέας. Για να διασφαλιστεί η επιβίωση της Alied, πρόκειται να λάβει από την ιρλανδική κυβέρνηση 13,3 δισεκατομμύρια ευρώ, στο πλαίσιο του τελευταίου σχεδίου αναχρηματοδότησης των τραπεζών που είχε ανακοινώσει η κυβέρνηση το Μάρτιο. Για να σωθεί ο τραπεζικός τομέας της Ιρλανδίας, η κυβέρνηση έχει δαπανήσει μέχρι στιγμής πάνω από 70 δισεκατομμύρια ευρώ.

Τετάρτη 6 Απριλίου 2011

Καμία μείωση επιτοκίου για Ιρλανδία πριν το Ιούνιο


Η Ιρλανδική κυβέρνηση δεν αναμένει πριν από τον Ιούνιο να της χορηγηθεί κάποια μείωση του επιτοκίου που πληρώνει για το τμήμα του δανείου που έχει λάβει από την Ε.Ε στο πακέτο διάσωσης των 85 δισ. ευρώ, αναφέρει ως σημερινή δήλωση κυβερνητικού εκπροσώπου η εφημερίδα Irish Examiner.
Σημειώνεται πως τα ιρλανδικά μήντια ανέμεναν η μείωση του επιτοκίου να πραγματοποιηθεί στην ανεπίσημη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης την Παρασκευή στην Βουδαπέστη.
Υπενθυμίζεται πως η Ιρλανδία επιδιώκει να διασφαλίσει φθηνότερη χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας όπως το πέτυχε πρόσφατα η Ελλάδα, αλλά η Γαλλία και η Γερμανία ζητούν σε αντάλλαγμα έναν υψηλότερο εταιρικό φορολογικό συντελεστή, κάτι που απορρίπτει το Δουβλίνο.
Πηγή: http://www.enet.gr

Τρίτη 5 Απριλίου 2011

Διάλεξη στο Ιρλανδικό Ινστιτούτο Ελληνικών Σπουδών για την ενεπίγραφα βλήματα αρχαίων σφεντόνων της Κρήτης


Η φράση «η σφαίρα με το όνομά σου» είναι από τις πλέον γνωστές που σχετίζονται με τον πόλεμο και όπως ο πόλεμος έχει την ίδια ... ηλικία. Από τη στιγμή που το ανθρώπινο γένος ουσιαστικά ανακάλυψε τον πόλεμο από τη γέννησή του, έτσι και οι «σφαίρες» γράφουν τα ονόματα κάποιων εδώ και χιλιάδες χρόνια. «Μια σφαίρα με το όνομα σου κι άλλα παρόμοια συστήματα επικοινωνίας» είναι ο τίτλος της πρωτότυπης διάλεξης που θα δοθεί στις 11 Απριλίου στο Ιρλανδικό Ινστιτούτο Ελληνικών Σπουδών. Η ομιλία θα γίνει από τη δρ. Αμάντα Κέλι του Εθνικού Πανεπιστημίου της Ιρλανδίας στο Galway (φωτό) και αφορά τα ενεπίγραφα μολύβδινα βλήματα σφεντόνων που βρέθηκαν σε διάφορες τοποθεσίες της Κρήτης και τα οποία χρονολογούνται από την Πρώιμη Αρχαιότητα μέχρι και τη Ρωμαϊκή Περίοδο.
Οι πολεμιστές χιλιάδες χρόνια πριν γνώριζαν και τον ψυχολογικό πόλεμο και έτσι δεν παρέλειπαν πάνω στα βλήματα να γράφουν και διάφορα μηνύματα του τύπου “λάβε”, “πρόσεχε” και “σου”, δηλαδή όλο δικό σου και άλλα διάφορα... εμψυχωτικά για τον αντίπαλο.
Συχνά αναγράφεται το όνομα ενός προσώπου -συνήθως του επικεφαλής του στρατεύματος- ή μιας πόλης, όπως Κνωσός, Γόρτυνα ή Φαλάσαρνα.
Άλλες φορές το έμβλημα είναι σχηματικό, όπως για παράδειγμα η χάραξη κεφαλιού βοδιού, που βρέθηκε σε πολλά βλήματα στην Κρήτη, καθώς και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας.
Η σφεντόνα είναι ένα από τα αρχαιότερα πολεμικά όπλα. Η χρήση της είναι γνωστή ήδη από την 7η χιλιετία, με πρώτη γραπτή μαρτυρία την ιστορία της μονομαχίας του Δαυίδ με τον Γολιάθ στην Παλαιά Διαθήκη.
Κατασκευαζόταν από δέρμα, σκοινί, λινάρι ή μαλλί, ενώ οι αρχαιότερες σωζόμενες σφεντόνες βρέθηκαν στον τάφο του Τουταγχαμών, ο οποίος πέθανε το 1325 π. Χ. Χρησιμοποιούνταν σε πολέμους από οπλίτες που ονομάζονταν σφενδονήτες, με πιο δεινούς τους Κρήτες και τους Ρόδιους.
Τα βλήματα της σφεντόνας, που λέγονταν και πεσσοί, είναι συνήθως αυτά που σώζονται, καθώς τα υπόλοιπα υλικά του αρχαίου όπλου ήταν φθαρτά. Τα βλήματα ήταν αρχικά λίθινα ή πήλινα, ενώ από την Εποχή του Χαλκού αρχίζουν να εμφανίζονται και τα μολύβδινα.

Οι αφίσες της Φόρμουλα 1 είναι «Ιρλανδικές»!!!


Ο Ιρλανδός γραφίστας P.Dzh.Terni, δημιούργησε μια εξαιρετική σειρά από19 αφίσες, που αντιπροσωπεύουν τους 19 αγώνες που θα πραγματοποιηθούν κατά την περίοδο 2011 της Φόρμουλα 1. Αυτές είναι συγκρατημένες και μινιμαλιστικές αφίσες για τον κόσμο των αγώνων και τους οπτικούς κώδικες της Φόρμουλα 1, οι οποίες είναι συνυφασμένες με τα χρώματα των σημαιών των διαφόρων χωρών που συμμετέχουν στους αγώνες της Φόρμουλας 1.

Ιρλανδός ασθενής κινδυνεύει με σύλληψη για... κατοχή ναρκωτικών!


Η χρήση των φαρμάκων που περιέχουν κάνναβη, επιτρέπεται στην Ολλανδία αλλά όχι στην Ιρλανδία, επισημαίνει, από το Στρασβούργο, ο Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής Νικηφόρος Διαμαντούρος, ολοκληρώνοντας την έρευνα του, για την περίπτωση ενός Ιρλανδού ασθενή, που δεν μπορεί να επισκεφθεί την οικογένεια του, στη χώρα του, διότι κινδυνεύει με σύλληψη για κατοχή ναρκωτικών ουσιών.
Ο Διαμεσολαβητής χαρακτήρισε τραγική την περίπτωση του Ιρλανδού ασθενούς, που ζει στην Ολλανδία και είναι πολύ άρρωστος, λαμβάνοντας καταπραϋντικά φάρμακα, που περιέχουν κάνναβη και δεν μπορεί να επισκεφθεί την οικογένεια του στην Ιρλανδία, διότι οι αρχές της χώρας, τον απειλούν με σύλληψη για κατοχή ναρκωτικών ουσιών.
Σε ό,τι αφορά την συμπεριφορά της ΕΕ, σ' αυτήν την υπόθεση, συμπεραίνει ο κ. Διαμαντούρος, δεν υπάρχει κρούσμα κακοδιοίκησης και η υπόθεση είναι πλέον στα χέρια των Ιρλανδικών αρχών.
Ο κ. Διαμαντούρος απέστειλε ήδη επιστολές, προς τον Ιρλανδό Μεσολαβητή και τον Πρόεδρο της Ιρλανδικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ζητώντας να εξετάσουν αυτήν την υπόθεση, με ανθρωπιστικά κριτήρια μιας και όπως επισημαίνει η Ιρλανδία δεν υποχρεούται, ούτε από την Συνθήκη του Σένγκεν αλλά ούτε και από τους ισχύοντες ευρωπαϊκούς νόμους, να επιτρέψει την απρόσκοπτη είσοδο του ασθενούς, στο έδαφος της.
Πηγή: http://esports.kattare.com

Στα €7,06 δισ. το έλλειμμα στα τέλη Μαρτίου


Στα 7,06 δισ. ευρώ διαμορφώθηκε το έλλειμμα του ιρλανδικού προϋπολογισμού για το πρώτο τρίμηνο του 2011 από 3,94 δισ. ευρώ το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, αντανακλώντας κυρίως τις πληρωμές προς τα τραπεζικά ιδρύματα στο πλαίσιο των προσπαθειών που συνεχίζει να καταβάλει η ιρλανδική κυβέρνηση για να στηρίξει τον τραπεζικό κλάδο της χώρας.
Το υπουργείο Οικονομικών της χώρας ανακοίνωσε ότι πλήρωσε υποσχετικά γραμμάτια (promissory notes) ύψους λίγο 3 δισ. ευρώ στις Anglo Irish Bank Corporation και Irish Nationwide Building Society, όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires.
Το υπουργείο σημείωσε ταυτόχρονα ότι η χώρα πέτυχε τους στόχους για το πρώτο τρίμηνο σύμφωνα με τους όρους του πακέτου ενίσχυσης που έχει συνάψει με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Τα έσοδα για το τρίμηνο αυξήθηκαν ελαφρώς στα 7,58 δισ. ευρώ από 7,34 δισ. ευρώ ένα χρόνο νωρίτερα, ενώ οι συνολικές δαπάνες της ιρλανδικής κυβέρνησης ανήλθαν σε 11,75 δισ. ευρώ από 11 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2010.
Πηγή:www.capital.gr