Τρίτη 30 Μαρτίου 2010

Σχέδιο διάσωσης των τραπεζών στην Ιρλανδία


Ένα νέο σχέδιο διάσωσης, που θα οδηγήσει σε αύξηση της συμμετοχής της στις μεγάλες τράπεζες της χώρας, προωθεί σύμφωνα με πληροφορίες η ιρλανδική κυβέρνηση.
Οι μετοχές των τραπεζών Allied Irish Banks και Bank of Ireland βρέθηκαν χθες σε κλοιό πιέσεων, εν μέσω σεναρίων για τα σχέδια του Δουβλίνου.
Η ιρλανδική κυβέρνηση ετοιμάζεται αυτή την εβδομάδα να μεταφέρει το πρώτο πακέτο δανείων στην Εθνική Υπηρεσία Διαχείρισης Ενεργητικού (NAMA), την «τράπεζα ασφαλειών», που συστάθηκε στο πλαίσιο των προσπαθειών για αντιμετώπιση της κρίσης.
Σήμερα η κυβέρνηση αναμένεται να ανακοινώσει το ύψος των κεφαλαίων που θα χρειαστούν οι τράπεζες προκειμένου να καλύψουν τις επακόλουθες απομειώσεις ενεργητικού.
Ιρλανδικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι μετά την ενεργοποίηση της NAMA το κράτος ενδέχεται να αυξήσει το μερίδιό του στην Allied Irish Banks στο 70% από μόλις 25%, που κατέχει σήμερα μέσω προνομιούχων μετοχών. Όσον αφορά στην Bank of Ireland, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας The Irish Times, η κυβέρνηση (που σήμερα έχει έμμεσο μερίδιο 25% συν 16% σε κοινές μετοχές) σχεδιάζει να αυξήσει το μερίδιό της σε κοινές μετοχές στο 40%.
Οι πληροφορίες αυτές είχαν ως αποτέλεσμα οι μετοχές της Allied Irish Banks να κάνουν ενδοσυνεδριακά βουτιά 18% και της Bank of Ireland να υποχωρήσουν περισσότερο από 8%.
Ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Μπράιαν Λένιχαν, αρνήθηκε να σχολιάσει τα δημοσιεύματα, τονίζοντας ότι οι αγορές θα πρέπει να περιμένουν τις επίσημες ανακοινώσεις.
Τη φημολογία, ωστόσο, τροφοδότησαν και οι επενδυτικοί οίκοι. «Εκτιμούμε ότι εν απουσία ουσιαστικής ανάκαμψης της οικονομίας και του χρηματοπιστωτικού συστήματος, η ιρλανδική κυβέρνηση θα επιλέξει να είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος και στις δύο τράπεζες» ανέφερε σε χθεσινό σημείωμά της προς τους επενδυτές η Royal Bank of Scotland.
Οι δύο κορυφαίες ιρλανδικές τράπεζες έχουν επισημάνει ότι θα προσπαθήσουν να αντλήσουν κεφάλαια μέσω των αγορών. Ωστόσο αναλυτές εκτιμούν ότι η κυβέρνηση θα τους επιβάλει πολύ αυστηρή διορία για την ενίσχυση της κεφαλαιακής τους βάσης, κάτι που πιθανότατα θα οδηγήσει σε ένα νέο κρατικό σχέδιο διάσωσης.
Επιπλέον η Anglo Irish Bank, η οποία εθνικοποιήθηκε πλήρως πέρυσι, έχει ανακοινώσει ότι πιθανότατα θα χρειαστεί επιπλέον κρατικά κεφάλαια ύψους 9 δισ. ευρώ. Οι ΕΒS και Irish Nationwide, που επίσης συμμετέχουν στη NAMA, έχουν ήδη ζητήσει κρατικά κεφάλαια.
Πηγή: www.naftemporiki.gr

Δευτέρα 29 Μαρτίου 2010

27 χρόνια μετά






Ήταν ένα από τα πιο διάσημα παιδιά της δεκαετίας του 80, καθώς η φωτογραφία του βρισκόταν στους δίσκους των U2, «Boy» και «War». Ο λόγος για τον Ιρλανδό Peter Rowen, ο οποίος είναι φωτογράφος στο επάγγελμα και θα καλύψει ανά την Ευρώπη τις συναυλίες που θα δώσει η παρέα του Bono. Θυμηθείτε τα δύο άλμπουμ, δείτε το πως είναι τώρα ο Peter, αλλά και μία φωτογραφία του από συναυλία των U2.

Παρασκευή 26 Μαρτίου 2010

Kινήσεις βοήθειας στην Ελλάδα από την ομογένεια στην Ιρλανδία


Στην ίδρυση άτυπου Επιμελητηρίου σκοπεύει να προχωρήσει η Ελληνική Κοινότητα της Ιρλανδίας σε μία προσπάθεια να προωθήσει τις ελληνικές εξαγωγές και να βοηθήσει την Ελλάδα στο ξεπέρασμα της οικονομικής κρίσης. Σε συνέντευξη της στην εκπομπή "Δίκτυο Χωρίς Σύνορα" της ΕΡΑ-5 η πρόεδρος του συλλόγου Θωμαή Κακούλη-Ντουάρτε είπε ότι αυτό θα γίνει με τη βοήθεια της ελληνικής πρεσβείας. Ακόμη η κυρία Κακούλη επισήμανε ότι δεν έχει επιλυθεί το πρόβλημα του εκκλησιασμού της ομογένειας στην Ιρλανδία ενώ διαφώνησε με την απόφαση για κατάργηση των δεξιώσεων στις πρεσβείες με αφορμή την επέτειο της 25ης Μαρτίου. Όπως γνωστοποίησε η κυρία Κακούλη η δεξίωση στην ελληνική πρεσβεία της Ιρλανδίας θα πραγματοποιηθεί με χρήματα που θα συγκεντρωθούν από τους ομογενείς.

Ο δρόμος για το EURO 2012


Το πρόγραμμα του 2ου προκριματικού ομίλου για το EURO 2012, έχει ως εξής:

3 Σεπτεμβρίου 2010

Αρμενία-Ιρλανδία

Ανδόρα-Ρωσία

Σλοβακία-ΠΓΔΜ

7 Σεπτεμβρίου 2010

Ιρλανδία-Ανδόρα

Ρωσία-Σλοβακία

ΠΓΔΜ-Αρμενία

8 Οκτωβρίου 2010

Αρμενία-Σλοβακία

Ιρλανδία-Ρωσία

Ανδόρα-ΠΓΔΜ

12 Οκτωβρίου 2010

Αρμενία-Ανδόρα

Σλοβακία-Ιρλανδία

ΠΓΔΜ-Ρωσία

26 Μαρτίου 2011

Ιρλανδία-ΠΓΔΜ

Ανδόρα-Σλοβακία

Ρωσία-Αρμενία

4 Ιουνίου 2011

Αρμενία-Ρωσία

Σλοβακία-Ανδόρα

ΠΓΔΜ-Ιρλανδία

2 Σεπτεμβρίου 2011

Ιρλανδία-Σλοβακία

Ανδόρα-Αρμενία

Ρωσία-ΠΓΔΜ

6 Σεπτεμβρίου 2011

Ρωσία-Ιρλανδία

Σλοβακία-Αρμενία

ΠΓΔΜ-Ανδόρα

7 Οκτωβρίου 2011

Αρμενία-ΠΓΔΜ

Ανδόρα-Ιρλανδία

Σλοβακία-Ρωσία

11 Οκτωβρίου 2011

Ιρλανδία-Αρμενία

Ρωσία-Ανδόρα

ΠΓΔΜ-Σλοβακία

Τετάρτη 17 Μαρτίου 2010

Χρόνια Πολλά!!!










17 Μαρτίου 2010. Σημαντική μέρα η σημερινή, καθώς οι Ιρλανδοί γιορτάζουν σε όλο τον πλανήτη την St. Patrick’s Day. Εμείς σας παραθέτουμε φωτογραφίες από πόλεις του κόσμου οι οποίες βάφτηκαν πράσινες. Χρόνια Πολλά…

Τετάρτη 3 Μαρτίου 2010

Φιλική ήττα από την Βραζιλία


Την ήττα με 2-0 γνώρισε η Εθνική Ιρλανδίας από την Βραζιλία στο Emirates Stadium του Λονδίνου, σε φιλική αναμέτρηση. Το σκορ με αυτογκολ ο Keith Andrews στο 44΄, ενώ ο Robinho διαμόρφωσε το τελικό αποτέλεσμα στο 77΄. Το παιχνίδι διεξήχθη μπροστά σε 40.082 θεατές.
Αναλυτικά οι συνθέσεις:
Republic of Ireland: Shay Given (Manchester City); Stephen Kelly (Fulham), Paul McShane (Hull City), Sean St. Ledger (Preston), Kevin Kilane (Wigan); Liam Lawrence (Stoke City), Glenn Whelan (Stoke City), Keith Andrews (Blackburn Rovers), Damien Duff (Fulham); Kevin Doyle (Wolves), Robbie Keane ('Spurs/Celtic).
Substitutes: Aiden McGeady (Celtic) for Duff 57 mins; Darron Gibson (Manchester United) for Whelan, 57, James McCarthy (Wigan Athletic) for Lawrence 69; Leon Best(Newcastle United) for Doyle 78.
Brazil: Julio Cesar (Inter Milan); Maicon (Inter Milan), Lucio (Inter Milan), Juan (Roma), Bastos (Lyon); Ramires (Benfica), Gilberto Silva (Galatasaray), Melo (Juventus), Robinho (Santos); Kaka (Real Madrid), Adriano (Flamengo). Substitutes: Alves (Barcelona) for Ramires 65; Grafite (Wolfsburg) for Adriano 65; Nilmar (Villarreal) for Robinho 78; Thiago Silva (ACMilan) for Lucio 82; Carlos Eduardo (Hoffenheim) for Maicon 83.