Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2009

Στο Δουβλίνο ο τελικός UEFA 2011!!!


Επιτέλους. Για πρώτη φορά η Ιρλανδία θα φιλοξενήσει ευρωπαϊκό τελικό. Συγκεκριμένα, το 2001 το ανακαινισμένο Lansdowne Road θα υποδεχτεί τις δύο καλύτερες ομάδες του κυπέλλου UEFA. Μία είδηση που ικανοποίησε την ποδοσφαιρική ομοσπονδία της χώρας, με τον εκτελεστικό διευθυντή, John Delaney, να δηλώνει: “Είναι φοβερό για μας που θα φιλοξενήσουμε τον 40ο τελικό. Έχουμε ένα νέο, πανέμορφο στάδιο και αποτελεί η συγκεκριμένη είδηση μεγάλη τιμή για την Ιρλανδία. Θέλω να ευχαριστήσω όλους όσους συνέβαλαν στο να γιορτάσει το Δουβλίνο και η χώρα αυτή την επιτυχία”. Η εκτελεστική επιτροπή της UEFA ανακοίνωσε σήμερα επίσης από τη Νιόν πως το «Γουέμπλεϊ» θα φιλοξενήσει τον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ της σεζόν 2010-11.

Δευτέρα 26 Ιανουαρίου 2009

Ο ανθρώπινος, Ιρλανδικός, καταπέλτης!

Μπορεί η Premiership να έχει πολλά… αξιοθέατα και σκηνές απείρου κάλλους μέσα στη χρονιά, αλλά λίγα συγκρίνονται με τον τρόπο, που ο πρώην Ιρλανδός διεθνής, Rory Delap, εκτελεί πλάγια άουτ.


Ο Delap έφτασε στην Stoke City, ως δανεικός από τη Sunderland, στην οποία παρεμπιπτόντως μόλις είχε αναλάβει ο συμπατριώτης, Roy Keane, που όμως δεν τον είχε στα σχέδιά του. Ένας σοβαρός τραυματισμός, από τους αρκετούς μέχρι τώρα στην καριέρα του, του στοίχισε την πρώτη χρονιά, αλλά ο Tony Pulis, τον απέκτησε με κανονική μεταγραφή και ο Rory δεν άργησε να δικαιώσει την εμπιστοσύνη του προπονητή του. Στο περσινό πρωτάθλημα, του Championship, τα πλάγια άουτ του βοήθησαν πάρα πολύ, στην κατάκτηση της δεύτερης θέσης, και κατά συνέπεια της άμεσης ανόδου στην Premiership.
Όπως κάθε ομάδα, που δεν έχει μεγάλη ποιότητα, στην κορυφαία κατηγορία στην Αγγλία, έτσι και η Stoke έχει ρίξει μεγάλο βάρος στις στημένες φάσεις. Εκτός όμως από τα κόρνερ και τα φάουλ, που προσπαθούν να εκμεταλλευτούν, τα πλάγια άουτ του Rory είναι τα πιο δύσκολα για να αμυνθεί κανείς. Οι «βολίδες» του Delap είναι δύσκολες για όλους τους αμυντικούς, ανεξαρτήτου ομάδας, από την Barcelona μέχρι την Barnet και οι αναλύσεις έχουν αρχίσει να γίνονται επιστημονικές.
O Rory στέλνει την μπάλα σε απόσταση κατά μέσο όρο 38 μέτρων και μπορεί να δώσει ταχύτητα μέχρι και 60 km/h. Επιπλέον, η τροχιά που δίνει στην μπάλα, χωρίς μεγάλη καμπύλη. καθιστά ακόμα δυσκολότερη την αντιμετώπιση του πλαγίου άουτ. Όλα αυτά, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι δεν υπάρχει οφσάιντ από πλάγιο άουτ, οι συμπαίκτες του μπορούν να «γεμίζουν» τη μικρή περιοχή και να προσπαθούν να σκοράρουν, εκμεταλλευόμενοι και το ύψος της φετινής ομάδας της Stoke. Μέχρι στιγμής, τη φετινή σεζόν στην Premiership, επτά από τα δεκαεννιά γκολ της Stoke έχουν σημειωθεί από τα πλάγια άουτ του Rory και παρά το γεγονός ότι δεν είναι κανένα κρυφό όπλο, είναι σχεδόν αδύνατο να αντιμετωπιστεί, καθώς η ακρίβεια με την οποία ταξιδεύει η μπάλα από ένα πλάγιο άουτ είναι μεγαλύτερη απ’ ότι σε κόρνερ ή φάουλ, αφού περισσότεροι μύες παίρνουν μέρος στην.. εκτόξευση.
Ο Rory δεν κάνει ειδική προπόνηση για να δυναμώσει τον κορμό του, οι μύες του οποίου συμμετέχουν στις εκπληκτικές επιδόσεις του, για τον απλούστατο λόγο ότι αυτό είναι έμφυτο. Ο ίδιος, όντας αδύνατο αγοράκι στο σχολείο, ήταν πρωταθλητής στον ακοντισμό, χωρίς να έχει ιδιαίτερα καλή τεχνική, απλά γιατί.. το είχε μέσα του. Δυστυχώς όσο κι αν θα θέλαμε να έχει το παγκόσμιο ρεκόρ σε πλάγιο άουτ, αυτό το κατέχει ο Dave Challinor, που φορώντας τη φανέλα της Tranmere, το 1998, έστειλε την μπάλα στα 46,34 μέτρα. Ο Rory έχει φτάσει μέχρι τα 45 μέτρα στο παιχνίδι πρωταθλήματος με την Arsenal.


Επειδή όμως παίζει ποδόσφαιρο, ο Rory θέλει να δείξει ότι μπορεί να κάνει τη διαφορά χρησιμοποιώντας και τα πόδια του. Φέτος έχει σκοράρει δύο φορές, στο εντός έδρας παιχνίδι με την Tottenham, όπου πέτυχε το νικητήριο γκολ, ενώ άνοιξε το σκορ για τη Stoke στο Stamford Bridge επί της Chelsea στις 17 Ιανουαρίου, σ’ ένα παιχνίδι, που δυστυχώς η ομάδα του έχασε με δύο γκολ στο τέλος.
Στο γήπεδο της Stoke, το Britannia Stadium, όταν ετοιμάζεται να εκτελέσει πλάγιο, ο κόσμος φωνάζει ένα παρατεταμένο “Ro”, που τη στιγμή, που εξαπολύει την μπάλα μετατρέπεται σε “Ry”, σχηματίζοντας έτσι τ’ όνομά του και δίνοντας ειδικό βάρος στην περίσταση.
Θαυμάστε τον άνθρωπο-καταπέλτη να διαλύει την αμυντική διάταξη των αντίπαλων ομάδων:



Το αφιέρωμα επιμελήθηκε ο καλός φίλος και πατέρας του blog: (b)λογύδρια αισχίστου είδους , chameleon.

Από το κακό στο χειρότερο


Η αιμορραγία καθόλου δεν έχει τελειώσει από τις ιρλανδικές τράπεζες, καθώς σιγά σιγά κόβονται τα πτερύγια αυτού που ήταν κάποτε η πιο γρήγορα αναπτυσσόμενη οικονομία στην Ευρώπη. Η κυβέρνηση είπε ήδη από τις 16 Ιανουαρίου ότι προτίθεται να αναλάβει τον έλεγχο της Αnglo Ιrish Βank, ύστερα από σκάνδαλο που εξανάγκασε σε παραίτηση τόσο τον διευθύνοντα σύμβουλο όσο και τον πρόεδρό της. Τρεις ημέρες μετά, ο Μπράιαν Γκόγκιν , επικεφαλής της Βank of Ιreland, δήλωσε ότι σκοπεύει να αποσυρθεί έναν χρόνο νωρίτερα, καθώς είχε αναγγελθεί ένα πακέτο σωτηρίας που περιελάμβανε και την Αllied Ιrish Βanks. «Κανείς δεν μπορεί να σταματήσει αυτό που συμβαίνει» είπε ο Κεν Μαρέι, επικεφαλής της Βlue Ρlanet Ιnvestment Μanagement στο Εδιμβούργο. «Καθώς προχωρούν τα πράγματα,οι κυβερνήσεις θα βρεθούν αναγκασμένες να μπαίνουν όλο και περισσότερο στο τραπεζικό κεφάλαιο,καθώς η αγορά δεν το κάνει». Η χρηματοπιστωτική βιομηχανία της Ιρλανδίας έχει τροφοδοτήσει αυτό που απεκλήθη «κελτικός τίγρης», με βάση μια ανάπτυξη της οικονομίας που υπερδιπλασιάστηκε μέσα σε μία δεκαετία, από το 1996 ως το 2006, και της οποίας ο τραπεζικός τομέας στο ίδιο διάστημα υπερπενταπλασιάστηκε. Τώρα που η αγορά ακινήτων καταρρέει, η αξία του ιρλανδικού χρηματοπιστωτικού τομέα έχει αποψιλωθεί κατά 90% μέσα σε έναν χρόνο και δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που πιστεύουν ότι είναι απλώς ζήτημα χρόνου προτού η Βank of Ιreland και η Αllied Ιrish, οι δύο μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας, καταλήξουν σε κρατικά χέρια. «Η συγχώνευση είναι μια δυνατότητα που θα έπρεπε να εξεταστεί επειγόντως τώρα» τόνισε ο Ρέι Κινσέλα, καθηγητής Επιχειρηματικών στο University College του Δουβλίνου. «Αλλιώς υπάρχει μόνο η εθνικοποίηση, δηλαδή να υπαχθούν σε κρατική ιδιοκτησία για κάποια συγκεκριμένη περίοδο».
Πηγή: http://www.tovima.gr/.

Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2009

Τσίτα τα γκάζια στην Ιρλανδία


Το Ράλι Ιρλανδίας έκλεψε πριν δύο χρόνια τις εντυπώσεις και η FIA αποφάσισε να επιβραβεύσει την εξαιρετική προσπάθεια των διοργανωτών.
Το ντεμπούτο παρακολούθησαν τηλεοπτικά 180 χώρες ανά τον κόσμο και αναδείχθηκε στο μεγαλύτερο αθλητικό γεγονός της χώρας, αφού 200.000 θεατές το παρακολούθησαν από κοντά και περισσότεροι από 3.000 προσέφεραν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους. Το οικονομικό κέρδος της διοργάνωσης ξεπέρασε κάθε προσδοκία, καθώς 50 εκατ. ευρώ κέρδισαν οι διοργανωτές.
Η FIA αποφάσισε, λοιπόν, ότι το πρωτάθλημα του 2009 θα ξεκινήσει από την Ιρλανδία.
Την απόφαση της FIA υποδέχθηκαν με σαφή ικανοποίηση οι πρωτεργάτες του εγχειρήματος, Sean O’ Connor και Ronan Morgan, οι οποίοι δήλωσαν: «Μας τιμά το γεγονός ότι η Ιρλανδία επιβραβεύθηκε με την εκδήλωση του πιο αναγνωρίσιμου γεγονότος του WRC, της εκκίνησης δηλαδή του πρωταθλήματος. Αυτή η επιβράβευση είναι άμεση απόρροια του γεγονότος ότι χιλιάδες άνθρωποι δούλεψαν σκληρά, χιλιάδες θεατές δημιούργησαν φανταστική ατμόσφαιρα και η πολιτική ηγεσία στάθηκε στο πλευρό μας. Επιπλέον, η συνεργασία των κατοίκων ήταν άψογη».
Το ράλι Ιρλανδίας θα διεξαχθεί από τις 29 Ιανουαρίου μέχρι την 1η Φεβρουαρίου και θα αποτελείται από 350 αγωνιστικά χιλιόμετρα σε 19 διαδρομές μέσα από τις περιοχές Κάβαν, Λέιτριμ, Φέρμαναγκ, Τάιρον, Σλίγκο, Ντόνεγκαλ και Ρόσκομον.

Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2009

Διαγωνισμός για το γκολ της χρονιάς


Στις 8 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί στην Ιρλανδία η εκδήλωση για τα ποδοσφαιρικά βραβεία του 2008. Ένα από αυτά (στο σύνολο 17) αφορά και το καλύτερο γκολ της χρονιάς. Τρεις είναι οι επιθετικοί που διεκδικούν τη συγκεκριμένη διάκριση. Πρόκειται για τον Andy Keogh (φωτό) για το τέρμα του κόντρα στη Σερβία σε διεθνές φιλικό παιχνίδι, τον Kevin Doyle για το γκολ που σημείωσε στον αγώνα με τη Γεωργία για τα προκριματικά του Μουντιάλ και τον Robbie Keane για το 1-0 με την Κύπρο επίσης για τα προκριματικά του Μουντιάλ. Τα γκολ αυτά μπορείτε να δείτε στο www.eircom.net/soccer και το www.rte.ie/sport/soccer.

Σας ευχαριστούμε


Πριν από λίγο ξεπεράσαμε τα 2000 χτυπήματα και είμαστε περήφανοι για αυτό. Η ιρλανδική μας παρέα αυξήθηκε από όλους εσάς που αγκαλιάσατε το blog μας και σας ευχαριστούμε. Πραγματικά., η μεγάλη συμμετοχή σας μας κάνει να συνεχίζουμε με τον ίδιο ζήλο να ασχολούμαστε με το site και να σας ενημερώνουμε για την αγαπημένη μας χώρα. Το... παραμύθι ξεκίνησε στις 27 Ιουνίου και συνεχίζει...
Υ.Γ. Δεν είμαστε εμείς στη φωτογραφία αλλά στο μέλλον μπορεί και να γίνουμε κάπως έτσι...

Τρίτη 20 Ιανουαρίου 2009

Επιστρέφουν οι U2


Οι U2 ανακοινώνουν το track-list του νέου τους album με τίτλο "No Line On The Horizon" που θα κυκλοφορήσει στις 2 Μαρτίου.
Την παραγωγή έχει αναλάβει ο Brian Eno και ο Daniel Lanois που έχουν συνεργαστεί πολλές φορές με τους U2 καθώς και ο Steve Lillywhite. Oι ηχογραφήσεις για το "No Line On The Horizon" έγιναν σε διαφορετικά μέρη όπως, Μαρόκο, Νέα Υόρκη, Λονδίνο και Δουβλίνο.
Πρώτο single θα είναι το "Get On Your Boots". Οι U2 ανακοίνωσαν επίσης ότι θα εμφανιστούν στα BRIT Awards στο Λονδίνο στις 18 Φεβρουαρίου.
Το λιτό εξώφυλλο του album απεικονίζει το σημείο που συναντιούνται ουρανός και θάλασσα και είναι μία φωτογραφία από τον Ιάπωνα καλλιτέχνη/φωτογράφο, Hiroshi Sugimoto.
Διάβασε παρακάτω το tracklist:
1. No Line On The Horizon
2. Magnificent
3. Moment of Surrender
4. Unknown Caller
5. I’ll Go Crazy If I Don't Go Crazy Tonight
6. Get On Your Boots
7. Stand Up Comedy
8. Fez - Being Born
9. White As Snow
10. Breathe
11. Cedars Of Lebanon

Δευτέρα 19 Ιανουαρίου 2009

Οι εκλεκτοί του Τραπατόνι για το ματς με Γεωργία


Ο Τζιοβάνι Τραπατόνι ανακοίνωσε σήμερα τους 25 παίκτες που θα έχει στη διάθεση του για το παιχνίδι των προκριματικών του Μουντιάλ 2010 κόντρα στη Γεωργία στο Croke Park, που θα πραγματοποιηθεί στις 11 Φεβρουαρίου. «Πρόκειται για το πρώτο παιχνίδι μίας πολύ σημαντικής χρονιάς, καθώς θα προσπαθήσουμε να προκριθούμε στο Μουντιάλ. Η Γεωργία είναι σκληρός αντίπαλος αλλά πιστεύουμε στους εαυτούς μας και ευελπιστούμε πως με τη βοήθεια των φιλάθλων μας θα φτάσουμε στη νίκη». Αναλυτικά οι παίκτες της Εθνικής Ιρλανδίας που κλήθηκαν από τον Ιταλό τεχνικό:
Goalkeepers
Shay Given - Newcastle United
Dean Kiely - West Brom
Keiren Westwood - Coventry City
Defenders
Alex Bruce - Ipswich Town
Damien Delaney - QPR
John O'Shea - Manchester United
Kevin Foley - Wolves
Paul McShane - Sunderland
Richard Dunne - Manchester City
Stephen Kelly - Birmingham City
Steve Finnan - Espanyol
Kevin Kilbane Hull City
Midfielders
Aiden McGeady - Glasgow Celtic
Damien Duff - Newcastle United
Darron Gibson - Manchester United
Glenn Whelan - Stoke City
Keith Andrews - Blackburn Rovers
Liam Miller - QPR
Stephen Hunt - Reading
Andy Keogh - Wolves
Forwards
Caleb Folan - Hull City
Kevin Doyle - Reading
Robbie Keane - Liverpool
Shane Long - Reading
Noel Hunt - Reading

Παρασκευή 16 Ιανουαρίου 2009

Η ελληνική καταγωγή των Κελτών


Κέλτες οι αρχαίοι ονόμαζαν τους Γαλάτες από την Γαλλία, τους Ίβηρες από την Ισπανία, τους Βρετανούς, τους Γερμανούς και τους Σκανδιναβούς εφόσον και αυτοί προέρχονται από τους Γερμανούς. Σε όλους αυτούς τους λαούς βλέπουμε τα Ρουνικά σύμβολα τα οποία ο Διόδωρος Σικελιώτης λέει ότι είναι Ελληνικά. Επίσης ο Διόδωρος Σικελιώτης λέει ότι το Στόουνχετζ της Βρετανίας είναι ναός του Απόλλωνος. Πολύ λογικό αφού η Λητώ η μητέρα του Απόλλωνος γεννήθηκε στους Υπερβόρειους δηλαδή στην βόρεια Ευρώπη. Και ο Απόλλων κάθε χρόνο πηγαίνει στους Υπερβόρειους σύμφωνα με την Ελληνική μυθολογία.
Ο Κύκλωπας Πολύφημος ήταν γιος του Ποσειδώνα και με την γυναίκα του
Γαλάτεια γέννησαν τρεις γιους, τον Κέλτο, τον Ιλλύριο και τον Γάλα που
έφυγαν από την Σικελία και έδωσαν τα ονόματά τους σε διάφορους γνωστούς λαούς όπως: Τους Κέλτες, Ιλλύριους και Γαλάτες. Αυτό λέει η Ελληνική μυθολογία για τους Κέλτες. Και τώρα πάμε στον Διόδωρο Σικελιώτη ο οποίος λέει ότι οι Κέλτες έχουν ρίζες από τον Ηρακλή:
Διόδωρος Σικελιώτης (Ιστορική Βιβλιοθήκη,Ε. 24.)
Κατά την εκστρατεία του εναντίον του Γηρυόνη, ο Ηρακλής επισκέφτηκε
την Κελτική και έκτισε εκεί την πόλη Αλησία. Η κοπέλα όταν είδε τον
Ηρακλή, θαύμασε την παλικαριά του και την υπεροχή του σώματός του και
δέχτηκε πρόθυμα την αγκαλιά του και με τη συγκατάθεση των γονέων της.
Ενώθηκε λοιπόν με τον Ηρακλή και γέννησε γιο που ονομάστηκε Γαλάτης
και ξεπερνούσε όλους τους νέους της φυλής του στην ποιότητα του
πνεύματος και την σωματική ρώμη.

Στη Χαλ ο Κιλμπέιν


Παίκτης της Χαλ, όπως αναμενόταν, είναι και τυπικά ο Κέβιν Κιλμπέιν. Ο 31χρονος μέσος υπέγραψε συμβόλαιο διάρκειας 2,5 ετών με τις "τίγρεις", που κατάφεραν να ολοκληρώσουν με επιτυχία τις σχετικές διαπραγματεύσεις με τη Γουίγκαν, οι οποίες είχαν αρχίσει από τις αρχές της εβδομάδας.
Ο Ιρλανδός μέσος, ο οποίος αγωνίζεται στην Αγγλία από το 1994, ανήκε από το καλοκαίρι του 2006 στη Γουίγκαν, πραγματοποιώντας συνολικά 86 συμμετοχές και σκοράροντας 2 φορές. Ωστόσο φέτος είχε χάσει τη θέση του στην αρχική ενδεκάδα, με αποτέλεσμα να κλείσει το πρώτο μισό της σεζόν με μόλις εννιά συμμετοχές, οι περισσότερες εκ των οποίων ως αλλαγή.
«Ήθελα να παραμείνω στην Πρέμιερ Λιγκ», δήλωσε ο Κιλμπέιν, που θα έχει συμπαίκτη στη Χαλ τον συμπατριώτη του και επίσης διεθνή, κεντρικό αμυντικό, Πολ Μακσέιν.

Τετάρτη 14 Ιανουαρίου 2009

Τηλέφωνο με ιρλανδική γλώσσα


Η είδηση δεν είναι σημερινή, όμως την ανακαλύψαμε και σας την παραθέτουμε, γιατί ξεχωρίζει. Η Samsung Mobile λοιπόν εισήγαγε το πρώτο τηλέφωνο στον κόσμο που θα περιλαμβάνει την ιρλανδική γλώσσα. Η «Tocco» διάταξη, η οποία έκανε ντεμπούτο την 1η Ιουλίου, κοστίζει από € 129 και είναι διαθέσιμα σε O2, Vodafone, Meteor και Carphone Warehouse.
Ο διευθυντής της Samsung, Gary Twohig, δήλωσε ότι το νέο τηλέφωνο με την ιρλανδική γλώσσα θα κάνει μεγάλη αίσθηση στην ιρλανδική αγορά. «Το εξετάζαμε εδώ και καιρό», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Δευτέρα 12 Ιανουαρίου 2009

Καλησπέρα από το Howth


Ένας καλός μας φίλος, ο Γιώργος, βρέθηκε για αρκετούς μήνες στην Ιρλανδία για επαγγελματικούς λόγους και όπως ήταν φυσικό τώρα που επέστρεψε τον έχουμε… πρήξει στις ερωτήσεις για την αγαπημένη μας χώρα. Θα χρειαστούμε μέρες για να καταγράψουμε όσα μας περιγράφει και σήμερα για αρχή απλά σας παραθέτουμε μία φωτογραφία από το Howth όπου πήγαινε το καλοκαίρι για μπάνιο. Το συγκεκριμένο χωριό βρίσκεται κοντά στο Δουβλίνο.

Χρυσή Σφαίρα για τον Φάρελ


Μπορεί να ήταν μία από τις ταινίες του που δε συζητήθηκε και πολύ όπως οι προηγούμενες, αλλά αυτή τη φορά η προσπάθεια ανταμείφθηκε. Ο λόγος για τον Ιρλανδό ηθοποιό Κόλιν Φάρελ, ο οποίος απέσπασε τη Χρυσή Σφαίρα καλύτερου κωμικού ηθοποιού για το ρόλο του εκτελεστή στην ταινία "In Bruges" ("Αποστολή στη Μπριζ").
Λίγα λόγια την ταινία: Από τον βραβευμένο με Όσκαρ Ιρλανδό σκηνοθέτη Μάρτιν ΜακΝτόνα ("Six Shooter", Όσκαρ Ταινίας Μικρού Μήκους 2007) έρχεται μια μαύρη κομεντί, μια ιστορία πάνω στη φιλία, την τιμή και την πίστη με ήρωες τον Κόλιν Φάρελ, τον Ρέιφ Φάινς και τον επίσης Ιρλανδό Μπρένταν Γκλίζον.
Έπειτα από μια δύσκολη "δουλειά" στο Λονδίνο, οι δυο εκτελεστές Ρέι (Φάρελ) και Κεν (Κλίζον) διατάζονται από το αφεντικό τους Χάρι (Ρέιφ Φάινς) να αποσυρθούν για λίγο και να κρυφτούν στην Μπριζ, μια πόλη του Βελγίου.
Εκεί, ο Ρέι συνειδητοποιεί ότι το αφεντικό τους τον θέλει νεκρό από το χέρι του Κεν.
Ένα road trip ξεκινάει και ο Ρέι βλέπει ξεκάθαρα πια ότι "αν θέλεις να γίνει σωστά μια δουλειά, απλώς κάν' την μόνος σου"...

Κυριακή 11 Ιανουαρίου 2009

Εκπομπή εκτάκτου ανάγκης στην Ιρλανδία


Η ιρλανδική κυβέρνηση παρουσίασε τoν προηγούμενο μήνα τη δυνατότητα μετάδοσης μηνυμάτων εκτάκτου ανάγκης, προς όλους τους πολίτες, μέσω τηλεόρασης και ραδιοφώνου. Στις 4.45πμ της 16ης Δεκέμβρη, το Υπουργείο Επικοινωνιών πραγματοποίησε «άσκηση» μετάδοσης μηνυμάτων εκτάκτου ανάγκης. Η άσκηση ήταν μέρος της δέσμευσης της κυβέρνησης για σχεδιασμό εκτάκτου ανάγκης. Όλοι οι τηλεοπτικοί και ραδιοφωνικοί σταθμοί από ολόκληρη την Ιρλανδία πραγματοποίησαν τεχνική δοκιμή 30 δευτερολέπτων. Οι 4 σταθμοί εθνικής εμβέλειας, τα τοπικά κανάλια, όλα τα εθνικά ραδιοφωνικά προγράμματα και οι 25 τοπικοί ραδιοσταθμοί μετέδωσαν μήνυμα ότι διεξάγεται τεχνική δοκιμή και ότι το κανονικό πρόγραμμα θα επανέλθει μετά τη λήξη της δοκιμής. Η δοκιμή είχε σχεδιαστεί με προδιαγραφές εξομοίωσης έκτακτης απαίτησης της Κυβέρνησης και των δυνάμεων ασφαλείας για πρόσβαση στις πλατφόρμες μετάδοσης προκειμένου να εκπέμψουν προς το κοινό. Είναι η πρώτη φορά που ένα τέτοιο μήνυμα μεταδίδεται στην Ιρλανδία. Επίσης είναι η πρώτη φορά που κυβερνητικά κτίρια χρησιμοποιήθηκαν για να μεταδοθεί το μήνυμα σε όλα τα συστήματα εκπομπής της επικράτειας. Το Υπουργείο Επικοινωνιών είπε ότι η στιγμή της άσκησης επιλέχθηκε ειδικά, προκειμένου να εξεταστούν τα αντανακλαστικά των σταθμών. Οι περισσότεροι σταθμοί λειτουργούν χωρίς προσωπικό τις πρώτες πρωινές ώρες και θεωρήθηκε εξαιρετική εξομοίωση μιας κατάστασης ανάγκης, όπου οι σταθμοί πρέπει να ανταποκριθούν γρήγορα, σε ασυνήθιστες καταστάσεις.
Πηγή: Silicon Republic

Κάουεν: «Στόχος η εκεχειρία»


Ο ιρλανδός πρωθυπουργός Μπράιαν Κάουεν επέκρινε την απραξία των Ηνωμένων Εθνών απέναντι στην κρίση στη Μέση Ανατολή και έκανε έκκληση για διπλασιασμό των προσπαθειών με στόχο την εκεχειρία. "Το γεγονός ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν κατάφερε να συμφωνήσει για την εκεχειρία είναι μια μεγάλη απογοήτευση για εμένα προσωπικά, αλλά πιστεύω και για όλους τους λογικούς ανθρώπους", τόνισε ο ιρλανδός πρωθυπουργός. "Το Σ.Α. πρέπει να επιβεβαιώσει την αναγκαιότητα μιας εκεχειρίας ότι να δημιουργηθεί υπόβαθρο για διάλογο", πρόσθεσε. Ο Κάουεν καταδίκασε την ισραηλινή επιδρομή, καλώντας ταυτόχρονα την Χαμάς να σταματήσει τις επιθέσεις με πυραύλους. "Υπάρχει ανάγκη για πραγματική πολιτική πρόοδο στο Παλαστινιακό», υπογράμμισε. "Είδαμε και στη χώρα μας πως μόνο με τον διάλογο μπορεί να υπάρξει πολιτική πρόοδος και να βρεθεί πεδίο συμφωνίας", κατέληξε.
Πηγή: www.express.gr.

Απειλείται η πιστοληπτική αξιολόγηση της Ιρλανδίας


Toν κώδωνα του κινδύνου έκρουσε η Standard & Poor's, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο υποβάθμισης της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ιρλανδίας ως προς το κρατικό χρέος, εξαιτίας της δημοσιονομικής της κατάστασης και της οικονομικής ύφεσης που πλήττει την ιρλανδική οικονομία, η οποία κάποτε είχε χαρακτηρισθεί «κελτικός τίγρης», λόγω των υψηλών ρυθμών ανάπτυξης. Η κατάρρευση της εγχώριας κτηματαγοράς και η παγκόσμια πιστωτική κρίση οδήγησαν την ιρλανδική οικονομία σε ύφεση, αναγκάζοντας την κυβέρνηση να σπεύσει στη διάσωση των τριών μεγαλυτέρων τραπεζών και να αυξήσει σημαντικά τον εξωτερικό της δανεισμό, ώστε να χρηματοδοτήσει τις δαπάνες. Η S&P αναθεώρησε την προοπτική της Ιρλανδίας σε αρνητική από σταθερή, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο της προς τα κάτω αναθεώρησης της πιστοληπτικής της κατάταξης. «Η αρνητική προοπτική αντικατοπτρίζει την πιθανότητα υποβάθμισης, σε περίπτωση που τα δημοσιονομικά μέτρα στήριξης των τραπεζών και ενίσχυσης της οικονομίας δεν καταφέρουν να βελτιώσουν τις προοπτικές ανταγωνιστικότητας και ανάπτυξης, δυσχεραίνοντας τις προσπάθειες διαχείρισης του χρέους», επισημαίνεται στην έκθεση των αναλυτών της S&P για την Ιρλανδία.
Πηγή: http://www.naftemporiki.gr/.

Διαλύεται η Dell στην Ιρλανδία


Κλείσιμο του κύριου εργοστασίου της στην Ιρλανδία ανακοίνωσε η μεγάλη αμερικανική εταιρεία Dell, κίνηση που θα οδηγήσει στην απώλεια 1.900 θέσεων εργασίας. Η παραγωγή της Dell θα μεταφερθεί στην Πολωνία. Η κίνηση αυτή αποτελεί πλήγμα για την πρώην ανθηρή οικονομία της «Κελτικής Τίγρης», η οποία έγινε η πρώτη χώρα της ζώνης του ευρώ που εισήλθε σε ύφεση υπό το βάρος της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Η αμερικανική εταιρεία έχει πληγεί από την οικονομική κάμψη και τον αυξημένο ανταγωνισμό, και τον περασμένο μήνα είχε ανακοινώσει μεγάλο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης των παγκόσμιων δραστηριοτήτων της. Το εργοστάσιό της στο Λίμερικ είχε ξεκινήσει τη λειτουργία του το 1990 και αποτελούσε το «διαμάντι» της πρώην εύρωστης οικονομίας της Ιρλανδίας, με προσωπικό 4.500 υπαλλήλων. Αποτελεί δε τον μεγαλύτερο εξαγωγέα της χώρας, αντιπροσωπεύοντας το 5% του ΑΕΠ.
Πηγή: www.kathimerini.gr με πληροφορίες από AFP

Παρασκευή 9 Ιανουαρίου 2009

Ιρλανδικό ανέκδοτο


Ήτανε που λέτε δύο φίλοι Ιρλανδοί σε μία βάρκα και ψαρεύανε κάπου στον Ατλαντικό... Κάπου επειδή δεν τσίμπαγε, κάπου από το πολύ ποτό, τους παίρνει ο ύπνος...
Μετά από κανένα 10άωρο ξυπνάνε, και καταλαβαίνουν ότι τους έχει παρασύρει ένα δυνατό ρεύμα και έχουν χαθεί... Αρχίζουν να περιπλανιούνται με τα κουπιά μία μέρα, δύο μέρες, τρεις μέρες, τίποτα. Τους τελείωσαν τα φαγητά, το νερό, το κυριότερο η μπύρα..... Εκεί λοιπόν που κλαίγανε τη μοίρα τους, βλέπουν ένα λυχνάρι να επιπλέει. Το παίρνουν, το τρίβουν, και τσούφφφφ πετάγεται ένα τζίνι από μέσα...
- Λοιπόν, κοιτάξτε κύριοι-λέει το τζίνι-επειδή έχω βαρεθεί αυτές τις ιστορίες με τις 3 ευχές και τα ρέστα, θα σας εκπληρώσω μία ευχή. Κανονίστε να είναι καλή!
Πετάγεται ο ένας από τους δύο...
- Θέλουμε να έχουμε όση μπύρα θέλουμε για την υπόλοιπη ζωή μας!
Κάνει το τζίνι έτσι, και αμέσως όλος ο ωκεανός γίνεται μπύρα!
Πετάγεται ο άλλος, βαράει μία σφαλιάρα σε αυτόν που είπε την ευχή...
- Ρε ηλίθιε! Τώρα θα πρέπει να κατουράς μέσα στη βάρκα!

Πέμπτη 8 Ιανουαρίου 2009

Απάντηση Τραπατόνι για τον Ireland


Σε απάντηση των αιτημάτων μεγάλου αριθμού δημοσιογράφων, ο προπονητής της Εθνικής ομάδας της Ιρλανδίας, Τζιοβάνι Τραπατόνι, δήλωσε για τον Stephen Ireland: «Δεν είχαμε νέα από τον Stephen Ireland, αλλά εάν θελήσει να θέσει τον εαυτό του στις υπηρεσίες της πατρίδας του, το μόνο που έχει να κάνει είναι να μας το πει μέσα από τα κανάλια ότι το γνωρίζει και ο ίδιος». Θυμίζουμε ότι ο Ιρλανδός μέσος της Μάνστεστερ Σίτι στο παρελθόν είχε πολλές δώσει αφορμές για να τον έχει στη… μπούκα ο Ιταλός τεχνικός. Για παράδειγμα, τον Σεπτέμβριο του 2007 βρήκε τον πιο μακάβριο τρόπο προκειμένου να αποδεσμευτεί από τις υποχρεώσεις του με την εθνική Ιρλανδίας. Με τη δικαιολογία πως οι γιαγιάδες του έφυγαν ξαφνικά από τη ζωή, εξασφάλισε ειδική άδεια και δεν αγωνίστηκε στην αναμέτρηση των προκριματικών του 2008 με την Τσεχία.
Ο πραγματικός λόγος ήταν πως η σύντροφός του είχε αποβάλει και τον χρειαζόταν δίπλα της. Ωστόσο ο Ireland επέλεξε το λάθος δρόμο και πιάστηκε στη... φάκα, με αποτέλεσμα να ζητήσει δημόσια συγγνώμη για τα ψέματά του.
Παλαιότερα, είχε μεταφέρει πως δε θέλει να παίξει στην Εθνική λόγω των πειραγμάτων από συμπαίκτες του για τα μαλλιά που… είχε και έχασε.

Τρίτη 6 Ιανουαρίου 2009

Σκόραρε ο Γκίμπσον


Ακόμα ένα αστέρι φαίνεται πως... γεννιέται για το ιρλανδικό ποδόσφαιρο. Ο λόγος για τον Ντάρον Γκίμπσον, ο οποίος μετά το δανεισμό του στη Γουλβς συνεχίζει πλέον την καριέρα του στη Μάνστεστερ Γιουνάιτεντ. Την Κυριακή μάλιστα πέτυχε το τρίτο γκολ της ομάδας του στην εκτός έδρας νίκη επί της Σαουθάμπτον για το κύπελλο Αγγλίας και πρώτο του προσωπικό με τη φανέλα των «κόκκινων» διαβόλων». Ήταν η έκτη συμμετοχή του στη Γιουνάιτεντ, ενώ μετρά και τέσσερα επίσημα παιχνίδια με την Εθνική Ιρλανδίας.

Παρασκευή 2 Ιανουαρίου 2009

Τα πρώτα ιρλανδάκια


Στο Δουβλίνο γεννήθηκαν και τα τρία πρώτα μωρά της Ιρλανδίας για το 2009. Το νοσοκομείο Holles Street υποδέχτηκε τέσσερα λεπτά μετά την αλλαγή του χρόνου ένα πανέμορφο κοριτσάκι από τους Μάρτιν και Μέρι Κρουζ. Ένα λεπτό αργότερα, γεννήθηκε η μικρή Ζιλιέν στο νοσοκομείο Coombe Hospital. Ο μικρός Σκοτ γεννήθηκε 17 λεπτά αργότερα στο ίδιο νοσοκομείο. Να είναι γερά και δυνατά και άξια ιρλανδάκια...