Πέμπτη 23 Οκτωβρίου 2008

Τον ματιάξανε


Όσο οι «κακοί» υποστηρίζουν ότι ο Ρόμπι Κιν δεν έχει το γκολ μέσα του, τόσο το «πουλέν» θα συνεχίζει να σκοράρει. Ο Ιρλανδός επιθετικός άνοιξε το σκορ στο 1-1 με την Ατλέτικο Μαδρίτης για το Τσάμπιονς Λιγκ, όμως μας το «φάγανε» το παιδί. Ο αρχηγός του ΕΙΡΕ αντιμετωπίζει έναν μυϊκό τραυματισμό, εξαιτίας του οποίου αντικαστάθηκε προς το τέλος του αγώνα και ακόμη δεν είναι ξεκάθαρο αν θα είναι έτοιμος για το ντέρμπι του Λονδίνου με την Τσέλσι την Κυριακή. Ενδεχόμενη απουσία του Κιν θα αποτελέσει σοβαρό πλήγμα για τη Λίβερπουλ, καθώς έχει ήδη τεθεί νοκ-άουτ ο Φερνάντο Τόρες.

Τετάρτη 22 Οκτωβρίου 2008

Οι Ιρλανδοί πολιτικοί ''κόβουν'' 10% των μισθών τους


Η πολιτική ηγεσία της Ιρλανδίας πήρε μία γενναία απόφαση, αποδεικνύοντας τα γρήγορα αντανακλαστικά της, απέναντι στα κοινωνικά προβλήματα.Ο πρόεδρος, ο πρωθυπουργός, υπουργοί και ανώτατοι κρατικοί αξιωματούχοι, δέχθηκαν να μειώσουν τους μισθούς τους κατά 10%, στο πλαίσιο της γενικής οικονομικής κρίσης.Ενδεικτικά, η πρόεδρος της Ιρλανδίας, Μέρι Μακ Άλις (φωτό), λαμβάνει 325 χιλιάδες ευρώ ετησίως, γεγονός που την καθιστά μία από τις υψηλότερα αμειβόμενες επικεφαλής κράτους στην Ευρώπη.

Δευτέρα 20 Οκτωβρίου 2008

Το σήκωσε η Μποέμιανς


Μετά από τέσσερα χρόνια η Μποέμιανς επέστρεψε στο θρόνο της, κατακτώντας το πρωτάθλημα Ιρλανδίας. Οι Gypsies πανηγύρισαν το τρόπαιο μετά τον αγώνα με τη Ντέρι, καθώς το «σφράγισαν» και μαθηματικά.
Οι Bohs αποτελούν έναν από τους ιστορικότερους συλλόγους της Ιρλανδίας, έχοντας ιδρυθεί το 1890. Το παλμαρέ των πρωταθλητών:
League Champions:
9 (1923-24, 1927-28, 1929-30, 1933-34, 1935-36, 1974-75, 1977-78, 2000-01, 2002-03, 2008-09)
FAI Cup Winners:
6 (1928, 1935, 1970, 1976, 1992, 2001)
League Cup Winners:
2 (1974-75, 1978-79)
Record League Victory:
8-0 v Olympia, Home, 18 November 1922;
8-0 v Home Farm, Away, 5 February 1978
Record League Defeat:
0-7 v Shamrock Rovers, Away, 5 February 1955
MOST POINTS IN A SEASON:
72 in 1981-82
Most League Goals in a Season:
25, Glen Crowe in 2000-01
Most League Goals:
121, Glen Crowe

Πέμπτη 16 Οκτωβρίου 2008

Γεμίζει το σακούλι


Μία ακόμα πολύ σημαντική πέτυχε η Εθνική Ιρλανδίας, στην προσπάθεια της να προκριθεί στο Μουντιάλ 2010 της Νοτίου Αφρικής. Η αρμάδα του Τζιοβάνι Τραπατόνι ξεπέρασε το εμπόδιο της μαχητικής Κύπρου με 1-0 στο Κρόουκ Παρκ, χάρη στο γκολ του αρχηγού. Ο Ρόμπι Κιν άνοιξε το σκορ στο 5΄ με κεφαλιά μπροστά σε 70.000 φιλάθλους του ΕΙΡΕ, οι οποίοι είδαν τον επιθετικό της Λίβερπουλ να κάνει και πάλι... τούμπες. Πολύ ικανοποιημένος με το αποτέλεσμα ήταν ο Ιταλός τεχνικός των Ιρλανδών, ο οποίος δήλωσε: «Η νίκη μας ήταν πολύ σημαντική. Ήταν το πρώτο μας παιχνίδι στην έδρα μας απέναντι σε μια ομάδα που μας κέρδισε στο παρελθόν 5-2. Η κατάσταση ήταν λίγο επικίνδυνη, αλλά είμαι ευχαριστημένος από την βαθμολογία. Είμαι ικανοποιημένος επειδή ήταν πολύ σημαντικό το αποτέλεσμα. Πρέπει να πιστέψουμε περισσότερο. Είχαμε πολλά κενά διαστήματα και πρέπει να παίζουμε με περισσότερη αυτοπεποίθηση. Δυσκολευτήκαμε για 10 λεπτά όμως είχαμε τρεις πολύ μεγάλες ευκαιρίες. ωστόσο μας πήρε χρόνο για να μπούμε στον ρυθμό του αγώνα».
Ερωτηθείς για τις πιθανότητες της Ιρλανδίας να προκριθεί απάντησε: «Η Ιταλία είναι πάντα Ιταλία, οι παγκόσμιοι πρωταθλητές. Οι άλλες ομάδες, Βουλγαρία, Κύπρος και Γεωργία είναι πολύ καλές ομάδες. Πρέπει να τις ανταγωνιστούμε».
Από την πλευρά του, περήφανος για τους παίκτες του παρά την ήττα παρουσιάστηκε ο Άγγελος Αναστασιάδης: «Είμαι πολύ περήφανος για τους παίκτες μου. Είχαμε πέντε ξεκάθαρες ευκαιρίες στο δεύτερο ημίχρονο απέναντι σε μια πολύ έμπειρη ομάδα αλλά δεν καταφέραμε να ισοφαρίσουμε. Είχαμε πολλές απουσίες καθώς δεν είχαμε στην αποστολή 5-6 βασικούς παίκτες. Πιστεύω ότι όχι μόνο έχουμε βάθος, αλλά έχουμε κερδίσει τον σεβασμό από τους αντιπάλους μας. Όταν βλέπεις μια ομάδα όπως η Ιρλανδία που αγωνίζεται στην έδρα της μπροστά από 70 χιλιάδες κόσμο, να κάνει καθυστερήσεις στα τελευταία λεπτά, αυτό τα λέει όλα. Καταλήγοντας ο ομοσπονδιακός προπονητής τόνισε πως «ο Θεός είναι αυτός που καθορίζει κάθε αποτέλεσμα».
Αναλυτικά οι συνθέσεις:
Republic of Ireland: Given, McShane, O’Shea, Dunne, Kilbane, McGeady, Gibson, Whelan, Duff, Keane, Doyle (Folan 90).
Κύπρος: Γιωργαλλίδης, Ηλία, Λάμπρου (46' Παπαθανασίου), Γαρπόζης, Χαραλάμπους, Α. Κωνσταντίνου, Μαραγκός (52' Παναγή), Μακρίδης, Χριστοφή, Οκκάς, Μ. Κωνσταντίνου (79' Γιασεμάκης).

Τετάρτη 15 Οκτωβρίου 2008

Μόνο νίκη με Κύπρο


Απόψε το βράδυ η Εθνική Ιρλανδίας υποδέχεται στο Κρόουκ Παρκ την Κύπρο με το στόχο να είναι ένας και μοναδικός: τρεις βαθμοί. Οι παίκτες του Τζιοβάνι Τραπατόνι θα επιδιώξουν με τη βοήθεια των φιλάθλων τους να πετύχουν μία σημαντική νίκη, στην προσπάθεια τους να προκριθούν στο Μουντιάλ του 2010 που θα πραγματοποιηθεί στη Νότιο Αφρική. «Πρέπει να παίξουμε με αυτοπεποίθηση. Θέλουμε να νικήσουμε και χρειάζεται μεγάλη προσοχή, καθώς η Κύπρος είναι μία γρήγορη και επικίνδυνη ομάδα. Δε θα είναι εύκολο το παιχνίδι και θα πρέπει αυτό να το καταλάβουν οι φίλαθλοι μας. Μπορεί να έχουμε τέσσερις βαθμούς και να είναι καλή συγκομιδή, αλλά πρέπει να τους κάνουμε εφτά. Στον αγώνα με την Ιταλία η Κύπρος ήταν πολύ καλή και πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Είμαστε πάντως διαφορετική ομάδα από τότε που χάσαμε με 5-2 στην Κύπρο. Δε σκεφτόμαστε εκείνο το ματς, αλλά το σημερινό», δήλωσε ο Ιταλός τεχνικός των Ιρλανδών.
Η πιθανή ενδεκάδα για την αποψινή αναμέτρηση:
Shay Given (Newcastle United)
Richard Dunne (Manchester City)
Kevin Kilbane (Wigan Athletic)
John O'Shea (Manchester United),
Paul McShane (Sunderland)
Aiden McGeady (Glasgow Celtic)
Darron Gibson (Manchester United)
Glenn Whelan (Stoke City)
Damien Duff (Newcastle United)
Kevin Doyle (Reading)
Robbie Keane (Liverpool) - captain.

Παρασκευή 10 Οκτωβρίου 2008

MVP Σεπτεμβρίου ο Ντίγκαν


Ο Γκάρι Ντίγκαν αναδείχθηκε παίκτης του Σεπτέμβριου από την Ιρλανδική Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου. Ο αμυντικός μέσος της Βοέμιανς βοήθησε τα μέγιστα ώστε να φτάσει η ομάδα του στον τίτλο, στα παιχνίδια του συγκεκριμένου μήνα. Ο Ντίγκαν ήρθε στα μισά της σεζόν στους Gypsies, ενώ νωρίτερα αγωνιζόταν στη Γκάλγουει. «Όλα πήγαν καλά στη νέα μου ομάδα. Μου δόθηκε η ευκαιρία και την άρπαξα. Υπήρχε μεγάλος ανταγωνισμός για μία θέση στην ενδεκάδα, αλλά για μένα ήταν σημαντική μεταγραφή. Ο προπονητής μου Πατ Φένλον με γνώριζε όταν ήμουν στις ακαδημίες της Σέλμπουρν και είχε δει ότι έχω φιλοδοξίες», δήλωσε ο Δουβλινέζος.

Νέο «αίμα» στην Εθνική Ιρλανδίας


Πέντε νέα πρόσωπα κάλεσε ο Τζιοβάνι Τραπατόνι στην Εθνική Ιρλανδίας, ενόψει του αγώνα της Τετάρτης 15 Οκτωβρίου με την Κύπρο. Πρόκειται για τους Caleb Folan, Kevin Foley, Anthony Stokes (φωτό), Keith Andrews και Darron Gibson. Ο πρώτος που αγωνίζεται στη Χαλ πέτυχε το πρώτο από τα δύο γκολ της Εθνικής στο φιλικό 2-0 επί της Νότινχαμ Φόρεστ. Μετά λοιπόν και τις νέες κλήσεις, οι «εκλεκτοί» του Ιταλού είναι αναλυτικά οι εξής: Shay Given (Newcastle United), Dean Kiely (West Brom), Joe Murphy (Scunthorpe United), Kevin Foley (Wolverhampton Wanderers), Alex Bruce (Ipswich Town), Damien Delaney (QPR), Richard Dunne (Manchester City) , Kevin Kilbane (Wigan Athletic), Joey O'Brien (Bolton Wanderers), John O'Shea (Manchester United), Paul McShane (Sunderland), Stephen Hunt (Reading), Aiden McGeady (Glasgow Celtic), Damien Duff (Newcastle United), Liam Miller (Sunderland), Andy Reid (Sunderland), Glenn Whelan (Stoke City), Keith Andrews (Blackburn Rovers), Darron Gibson (Manchester United). Kevin Doyle (Reading), Robbie Keane (Liverpool), Andy Keogh (Wolves), Shane Long (Reading), Daryl Murphy (Sunderland), Caleb Folan (Hull City), Anthony Stokes (Sunderland).

Πέμπτη 9 Οκτωβρίου 2008

Επιστρέφει ο Νταφ


Τους «εκλεκτούς» για το παιχνίδι στο Κρόουκ Παρκ στις 15 Οκτωβρίου με την Κύπρο για τα προκριματικά του Μουντιάλ 2010 ανακοίνωσε ο προπονητής της Εθνικής Ιρλανδίας, Τζιοβάνι Τραπατόνι. Ο Ντάμιεν Νταφ της Νιούκαστλ επιστρέφει στην αποστολή καθώς ξεπέρασε τον τραυματισμό του που του στοίχισε τη συμμετοχή του στις αναμετρήσεις με Γεωργία και Μαυροβούνιο. Αντίθετα, εκτός έμειναν οι τραυματίες Φίναν, Στίβεν Ριντ και Κέλι. Αναλυτικά οι παίκτες που κλήθηκαν από τον Ιταλό τεχνικό:
Shay Given (Newcastle United), Dean Kiely (West Brom), Joe Murphy (Scunthorpe United), Alex Bruce (Ipswich Town), Damien Delaney (QPR), Richard Dunne (Manchester City) , Kevin Kilbane (Wigan Athletic), Joey O'Brien (Bolton Wanderers), John O'Shea (Manchester United), Paul McShane (Sunderland), Stephen Hunt (Reading), Aiden McGeady (Glasgow Celtic), Damien Duff (Newcastle United), Liam Miller (Sunderland), Andy Reid (Sunderland), Glenn Whelan (Stoke City), Kevin Doyle (Reading), Robbie Keane (Liverpool), Andy Keogh (Wolves), Shane Long (Reading), Daryl Murphy (Sunderland).

Δευτέρα 6 Οκτωβρίου 2008

Απλά δείτε την


Με αφορμή την ενασχόληση μας με την ταινία «Hunger» που προβάλλεται αυτές τις μέρες στους κινηματογράφους, καθίσαμε και ψάξαμε και άλλες, παλαιότερες στο σχετικό λινκ που έχουμε για το σινεμά. Αυτή που δεν ξεχνάμε με τίποτα είναι μία ταινία που τα έχει… όλα. Ιρλανδούς, ποδόσφαιρο, γέλιο και πολλά άλλα που μας αρέσουν. Πρόκειται για την ταινία «The Van», για την οποία διαβάστε μία σχετική κριτική: «Iρλανδία/Mεγ. Bρετανία, 1996. Έγχρωμη. Σκηνοθεσία: Στίβεν Φρίαρς. Σενάριο: Pόντι Nτόιλ, από το μυθιστόρημά του. Παίζουν: Kολμ Mίνι, Nτόναλ Ο' Kέλι, Γκερ Pάιαν, Kάρολαϊν Pόθγουελ, Nιλ Kόνροϊ. Διάρκεια: 100 λεπτά. H καντίνα που διαχειρίζονται δύο φίλοι στην Iρλανδία, στη διάρκεια του Παγκόσμιου Kυπέλλου 1990, έχει μεγάλη εισπρακτική επιτυχία, τους οδηγεί όμως σε ρήξη, σε μια πολλή ενδιαφέρουσα, αν και άνιση ταινία, με εξαιρετικές ερμηνείες. Tρίτο μέρος μιας τριλογίας για το σύγχρονο Δουβλίνο, γραμμένης από τον Pόντι Nτόιλ (τα άλλα δύο ήταν το «The Commitments» σε σκηνοθεσία Aλαν Πάρκερ, γύρω από τα οράματα της νοελαίας και «Tο πιτσιρίκι», σκηνοθετημένο και πάλι από τον Στίβεν Φρίαρς, γύρω από τα προβλήματα μιας νεαρής ανύπαντρης μητέρας), «H καντίνα» εκτυλίσσεται στην περιοχή Mπάριταουν του Δουβλίνου, προς τα τέλη του 1989. Όταν ο Πιπίνης, εργάτης σε αρτοβιομηχανία απολύεται, αποφασίζει, με τα λεφτά της αποζημίωσής του και μαζί με τον καλύτερο και άνεργο σαν κι αυτό φίλο του, Λάρι, ν' αγοράσει μια καντίνα για να πουλάει τηγανητό ψάρι με πατάτες και χάμπουργκερ. H περιβόητη καντίνα, που θα τους γεμίσει, όπως περιμένουν, λεφτά με την ουρά, στην περίοδο που η Iρλανδία παίρνει μέρος στο Παγκόσμιο Kύπελλο Ποδοσφαίρου 1990, δεν είναι παρά ένα σαράβαλο, σε φριχτή κατάσταση όχημα, που ο Πιπίνης αγοράζει σε τιμή ευκαιρίας και που με χίλιους κόπους καταφέρνει να το κάνει υποφερτό. H εποχή του Kυπέλλου φτάνει, η τηλεόραση αρχίζει να μεταδίδει τους αγώνες και η μπίζνα δείχνει να πηγαίνει θαυμάσια. Mόνο που όταν μπεις σε μια επιχείρηση αρχίζουν και τα διάφορα προβλήματα, ιδιαίτερα στις σχέσεις «αφεντικού», όπως είναι ο Πιπίνης, και «υπαλλήλου», όπως είναι ο Λάρι... Για να πάρετε μία γεύση μπείτε στο http://www.youtube.com/ και πληκτρολογήστε Ireland Vs Romania penalty shoot out from the movie The Van.

Στο πανί το «Hunger»


Εδώ και λίγες μέρες «κυκλοφόρησε» μία ταινία που κατά πάσα πιθανότητα θα πάμε να δούμε. Πρόκειται για το «Hunger» του Στιβ Μακουίν που έχει… πλούσια ιρλανδικά στοιχεία. Σας παραθέτουμε μία από τις κριτικές που διαβάσαμε:
«Η επίμονη άρνηση της βρετανικής κυβέρνησης να αναγνωρίσει δικαιώματα πολιτικών κρατουμένων ή έστω κρατουμένων πολέμου στους Ρεπουμπλικάνους τροφίμους της φυλακής Maze της Βόρειας Ιρλανδίας, οδήγησε σε μπαράζ αντιδράσεων τόσο εκτός όσο κι εντός του ιδρύματος. Αποκορύφωμα όλων, η απεργία πείνας με μπροστάρη τον Bobby Sands (Michael Fassbender) που οδήγησε στο θάνατο του ίδιου κι άλλων εννέα ρεπουμπλικάνων κρατουμένων.
Μετά το βραβευμένο «The Wind That Shakes The Barley» μία ακόμα ταινία (βρετανο-ιρλανδικής παραγωγής αυτή τη φορά) έρχεται με θέμα παρμένο απ' τον ιρλανδικό αγώνα ανεξαρτησίας και τη δράση του IRA. Η πρώτη σκηνοθετική απόπειρα του Steve McQueen επικεντρώνεται αποκλειστικά στα γεγονότα εντός της φυλακής Maze που οδήγησαν στην απεργία πείνας του 1981. Η μύηση του νεοφερμένου ρεπουμπλικάνου κρατούμενου Davey (Brian Milligan) στους τρόπους αντίδρασης αποδίδεται πειστικά παρά την υπερβολική σε μερικές περιπτώσεις προσκόλληση στο ρεαλισμό. Η ταινία επιτυγχάνει να απομονώσει το θεατή στην άβολη θέση των κρατουμένων στα 'κελία H', μέσα από απλή συνταγή. Μακρόσυρτα πλάνα που ευνοούν την ταύτιση με το συναισθηματικό κόσμο χωρίς όμως να την εξασφαλίζουν, ρεαλιστική βία, κανένα άμεσο ερέθισμα από τον έξω κόσμο, πέραν των voice-over εξαγγελιών της Thatcher και των μυστικών μεθόδων επικοινωνίας που χρησιμοποιούν οι τρόφιμοι με τον έξω κόσμο καθώς και περιορισμένοι διάλογοι. Αυτού του τύπου η αφήγηση περιέχει υψηλό ρίσκο, το οποίο μεγιστοποιείται μετά τα μισά κατά τη διάρκεια ενός μακρόσυρτου κουραστικού διαλόγου μεταξύ του Sands κι ενός παπά (Liam Cunningham).
Αφού λοιπόν το «Hunger» κινδυνεύει να πιαστεί αιχμάλωτο του εαυτού του μέσα από μία σειρά αμφισβητούμενων επιλογών είτε λόγω ύφους είτε λόγω ανοσίας του κοινού σε αναλόγου είδους στρίμωγμα, έρχεται το φινάλε να διορθώσει κατά πολύ τις εντυπώσεις. Ο εξαρχής διαφαινόμενος σκοπός του McQueen να θέσει ήρωα και κοινό σε πλήρη απομόνωση και στη μαρτυρική λογική ενός Γολγοθά, βρίσκει έστω και καθυστερημένα την ολοκλήρωση του. Στο τελευταίο μέρος δεν υπάρχει τίποτε άλλο εκτός από το μαρτυρικό, αυστηρά προσωπικό αγώνα, μακριά από οτιδήποτε το ετερόκλητο. Ό,τι καλύτερο έχει να μας προσφέρει το «Hunger» βρίσκεται κρυμμένο λίγο πριν το φινάλε, σαν ένα (διδακτικό;) κινηματογραφικό παιχνίδι. Αν αυτό αρκεί, εναποτίθεται στην προσωπική κρίση του καθενός».

ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΝ
ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΗΣ Θεσσαλονίκη Θεσσαλονίκη
19:00, 21:00, 23:00

Παρασκευή 3 Οκτωβρίου 2008

Ψηλά το κεφάλι «Άγιοι»


Βρέθηκαν πολύ κοντά στο να ανεβάσουν ψηλά το ποδόσφαιρο της Ιρλανδίας και να γίνουν ακόμα πιο γνωστοί ανά την Ευρώπη. Κι αυτά που κατάφεραν πάντως οι παίκτες της Σεντ Πάτρικς δεν είναι λίγα, αφού έφτασαν στο σημείο να… ζορίσουν τη Χέρτα και να την κάνουν να φοβηθεί μη τυχόν αποκλειστεί από του ομίλους του κυπέλλου UEFA. Το 2-0 του πρώτου αγώνα στο Βερολίνο με τη διαιτησία του Πολωνού «σφαγέα» αποδείχθηκε καθοριστικό, αφού στον επαναληπτικό οι δύο ομάδες αναδείχθηκαν ισόπαλες χωρίς γκολ.
Για την ιστορία στο παιχνίδι επί Ιρλανδικού εδάφους αγωνίστηκαν οι:
Barry Ryan, Lynch, Gavin, Harris, Rogers, Guy, Fahey, Dempsey (O'Cearuill, 90 mins.), Kirby (Murphy, 79 mins), Quigley, Fitzpatrick (O'Brien, 79 mins).

Πέμπτη 2 Οκτωβρίου 2008

Άνοιξε λογαριασμό ο αρχηγός


Επιτέλους. Ο Ρόμπι Κιν πήρε το όπλο του και έδωσε απαντήσεις σε αυτούς που νομίζουν ότι… ξέχασε να σκοράρει. Ο αρχηγός της Εθνικής Ιρλανδίας πέτυχε το δεύτερο γκολ στη νίκη της Λίβερπουλ με 3-1 επί της Αιντχόφεν στο Άνφιλντ, αρχίζοντας τις γνωστές τούμπες και γνωρίζοντας την αποθέωση από τους «κόκκινους». Το πουλέν πέτυχε το πρώτο του γκολ με την αγαπημένη του ομάδα και ελπίζουμε να συνεχίσει ανάλογα, ενόψει και της σημαντικής εντός έδρας αναμέτρησης με την Κύπρο για τα προκριματικά του Μουντιάλ 2010.