Πέμπτη 28 Αυγούστου 2008

Απόβαση στο Μάιντς


Στο Μάιντς της Γερμανίας θα διεξαχθεί η αναμέτρηση της Γεωργίας με την Ιρλανδία (06/9) για τα προκριματικά του Μουντιάλ του 2010, μετά από απόφαση της διεθνούς ομοσπονδίας.
Είχε ζητηθεί από την ποδοσφαιρική ομοσπονδία της Γεωργίας να ορίσει ουδέτερη έδρα διεξαγωγής του αγώνα λόγω της έκρυθμης κατάστασης που επικρατεί στη χώρα μετά τις συγκρούσεις με τη Ρωσία.
Οι Γεωργιανοί είχαν προτείνει αρχικά την έδρα της Καρλσρούης ως έδρα για το εν λόγω ματς, αλλά εντέλει η διεθνής ομοσπονδία όρισε το Μάιντς ως έδρα. Ξέρετε τι έχει να γίνει από τον πρασινοπορτοκαλί λαό…

Κυριακή 24 Αυγούστου 2008

Ασημένιος και υπερήφανος


Έδωσε τα πάντα, πάλεψε μέχρι τέλους και αυτό αρκεί. Ο Κένι Ίγκαν αναδείχθηκε ασημένιος ολυμπιονίκης στο Πεκίνο και στην κατηγορία των 81 κιλών της πυγμαχίας, αφού ηττήθηκε στο μεγάλο τελικό από τον Κινέζο Ξιαοπίνγκ Ζανγκ με 11-7. Έτσι ο οκτώ φορές πρωταθλητής Ιρλανδίας δεν κατάφερε να επαναλάβει τον άθλο του Μάικλ Κάρουθ στη Βαρκελώνη το 1992. «Έδωσα το 100%. Ο αντίπαλος μου προηγήθηκε στην αρχή από ένα ηλίθιο λάθος μου και νευρίασα με αυτό. Είναι το μόνο που μετάνιωσα σε όλη τη διοργάνωση, αλλά τα έδωσα όλα στους επόμενους γύρους», τόνισε αρχικά ο Ίγκαν, για να συμπληρώσει: «Στο δεύτερο γύρο ξεκίνησα δυνατά και μετά συνεχίστηκε μία άγρια μάχη με τους δύο να χτυπάμε όσο μπορούμε. Δεν νίκησα στο τέλος, έτσι είναι ο αθλητισμός, τι να κάνουμε, προχωράμε. Νομίζω πάντως ότι κάποιοι πόντοι δεν έπρεπε να μετρήσουν, αλλά δεν ψάχνω για δικαιολογίες. Θέλω να ευχαριστήσω όλους όσους μου στάθηκαν εδώ και στην πατρίδα. Είμαι ο αρχηγός της Ιρλανδικής ομάδας, είμαι υπερήφανος για αυτό και όσα πέτυχα και μακάρι να συνεχίσω έτσι και στην επόμενη Ολυμπιάδα σε τέσσερα χρόνια από τώρα». Η ατμόσφαιρα που δημιούργησαν στο Γυμναστήριο του Πεκίνου αρκετοί Ιρλανδοί ήταν εντυπωσιακή, παρά τον… εκτός έδρας αγώνα. Πριν τον τελικό αποθέωσαν μάλιστα και τους χάλκινους Ολυμπιονίκες Πάντι Μπαρνς και Ντάρεν Σάντερλαντ. Αξίζει να σημειωθεί πως και οι πέντε Ιρλανδοί πυγμάχοι, μαζί δηλαδή με τους Τζόε Νέβιν και Τζόε Τζόις ηττήθηκαν από αθλητές που στο τέλος κατέκτησαν στις κατηγορίες τους χρυσά μετάλλια. Κάνοντας τον απολογισμό της συγκεκριμένης μεγάλης προσπάθειας των Ιρλανδών πυγμάχων, ο Κένι Ίγκαν ολοκλήρωσε λέγοντας: «Νομίζω πως δείξαμε ότι είμαστε σε ανοδική πορεία. Πήγαμε περίφημα και οι πέντε, καθώς όσοι μας νίκησαν πήραν το χρυσό. Πολεμήσαμε με μεγάλη δύναμη και περηφάνια και είμαστε απόλυτα ικανοποιημένοι για αυτό».

Παρασκευή 22 Αυγούστου 2008

Για το χρυσό ο Ίγκαν


Το παλικάρι από το Δουβλίνο τα κατάφερε. Ο Κένι Ίγκαν προκρίθηκε πανηγυρικά στον τελικό της πυγμαχίας στην κατηγορία των 81 κιλών, αφού νίκησε τον Βρετανό Τόνι Τζέφρις με 10-3. Ο 26χρονος μποξέρ θα αντιμετωπίσει στο μεγάλο τελικό της Κυριακής τον Κινέζο Ξιαοπίνγκ Ζανγκ και θα προσπαθήσει να φέρει το πρώτο χρυσό μετάλλιο στην Ιρλανδία, σε αυτούς τους Ολυμπιακούς αγώνες του Πεκίνου Αντίθετα, οι Ντάρεν Σάντερλαντ και Πάντι Μπαρνς περιορίστηκαν στα χάλκινα μετάλλια, μετά τις ήττες τους από τον Βρετανό Τζέιμς Ντιγκέιλ και τον Κινέζο Σίμινγκ Ζου αντίστοιχα. Κένι γερά, το χρυσό είναι κοντά…

Πέμπτη 21 Αυγούστου 2008

Στον τελικό ο Κραγκ


Μπορεί να τερμάτισε στην έκτη θέση, όμως κατάφερε να προκριθεί στον τελικό της Κυριακής στα 5000 μέτρα. Ο λόγος για τον Άλιστερ Κραγκ, του οποίου ο χρόνος ήταν ικανός να τον φέρει στην επόμενη φάση, καθώς ήταν καλύτερος ακόμα και από τους νικητές των δύο υπόλοιπων σειρών. Όσον αφορά τα 20.000 μέτρα βάδην, η Όλιβ Λαουγκνέιν τερμάτισε στην 7η θέση, με την Ελληνίδα και χρυσή Ολυμπιονίκης της Αθήνας, Αθανασία Τσουμελέκα, να είναι 9η.

Ήρθε και το τρίτο


Το ξύλο βγήκε από την... Ιρλανδία. Μετά τους Ίγκαν και Μπαρνς που προκρίθηκαν στα ημιτελικά της πυγμαχίας των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου κατακτώντας τουλάχιστον χάλκινα μετάλλια, ήρθε η σειρά και του Ντάρεν Σάδερλαντ να πανηγυρίσει. Ο 26χρονος νίκησε τον πυγμάχο από τη Βενεζουέλα Αλφόνσο Πάρα Μπλάνκο με 11-1 και αύριο θα αντιμετωπίσει στον ημιτελικό τον Βρετανό Τζέιμς Ντιγκέιλ, στην κατηγορία των 75 κιλών. Η επίδοση των Ιρλανδών μποξέρ είναι η καλύτερη μετά την παρουσία στη Μελβούρνη το 1956, όταν και είχαν κατακτηθεί ένα ασημένιο και τρία χάλκινα μετάλλια. Άντε και εις ανώτερα.

Μπορούσε και τη νίκη


Ισόπαλη με 1-1 αναδείχθηκε η Ιρλανδική εθνική ομάδα ποδοσφαίρου με αντίπαλο την Νορβηγία στο... βρεγμένο Ullevaal Stadium του Όσλο. Η ομάδα του Τζιοβάνι Τραπατόνι έδειξε ανά διαστήματα θετικά στοιχεία και προηγήθηκε με τον Ρόμπι Κιν, ο οποίος στο 44΄ πέτυχε το 34ο του γκολ με την πράσινη φανέλα, μετά την ωραία πάσα του Νταφ. Η ισοφάριση ήρθε στο 61΄ για τους γηπεδούχους με το κοντινό πλασέ του Ρεγκίνλουσεν, με τον Ιταλό προπονητή της Ιρλανδίας να δηλώνει για τη συγκεκριμένη αναμέτρηση: «Είδα δύο παιχνίδια. Το πρώτο ημίχρονο και το δεύτερο ημίχρονο. Στο πρώτο και οι δύο ομάδες έπαιξαν καλά. Σκοράραμε μάλιστα, αλλά στην επανάληψη δεν τα καταφέραμε τόσο καλά, με τους Νορβηγούς να ισοφαρίζουν. Δε μας απογοητεύει αυτό όμως, το αποτέλεσμα ήταν δίκαιο. Κάνουμε μία καλή αρχή ενόψει των επίσημων υποχρεώσεων και δείξαμε ότι μπορούμε να παίξουμε καλό ποδόσφαιρο. Θέλουμε να αγωνιζόμαστε με τη μπάλα χαμηλά, να έχουμε καλή κυκλοφορία, αλλά στο δεύτερο ημίχρονο με το πολύ νερό λόγω βροχής δε μπορέσαμε να το κάνουμε πράξη. Αν ο καιρός ήταν καλύτερος θα είχαμε βάλει κι άλλο γκολ. Είμαστε χαρούμενοι γιατί η φυσική κατάσταση των παικτών μας είναι καλή. Πιστεύουμε στις δυνατότητες μας και θεωρώ ότι θα είμαστε έτοιμοι για το παιχνίδι με τη Γεωργία».
Αναλυτικά οι συνθέσεις του αγώνα με τη Νορβηγία:
REPUBLIC OF IRELAND: Given (Newcastle United) - Kiely (West Brom) - h/t; Finnan (Liverpool) - Kelly (Birmingham City) - 69 mins, O’Shea (Manchester United), Dunne (Manchester City), Kilbane (Wigan Athletic); McGeady (Celtic) - Hunt (Reading) - 69 mins, S. Reid (Blackburn Rovers), Whelan (Stoke City), Duff (Newcastle United); Keane (Liverpool), Doyle (Reading) - Murphy (Sunderland) - 64 mins.
NORWAY: Jarstein, Reginlussen, Hengeland, Riise, Stromstad (Haestad - 43 mins), Andresen, Hogli, Abdellaoui, Helstad, Holm. Subs: Haestad for Stromstad (43 minutes), Pedersen for Holm (h/t), Nevland for Helstad (57 mins), Grindheim for Abdellaoui (81 mins).
REF: Mr. M. Whitby (Wales).

Τετάρτη 20 Αυγούστου 2008

Επιτέλους μετάλλια


Καλώς τα παιδιά. Ήρθε η ώρα και η στιγμή οι Ιρλανδοί μποξέρ να ανέβουν σε κάποιο από τα τρία σκαλιά του βάθρου στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου. Ήδη πανηγυρίζουν πάντως την πρόκριση τους στα ημιτελικά της πυγμαχίας. Ο Κένι Ίγκαν νίκησε εύκολα στην κατηγορία των 81 κιλών τον Βραζιλιάνο Ουάσιγκτον Σίλβα με 8-0 και στις 22 Αυγούστου θα αντιμετωπίσει τον Βρετανό Τόνι Τζέφρις. Παράλληλα, ο Πάντι Μπαρνς (φωτό) στα 48 κιλά «διέλυσε» τον Πολωνό Λούκαζ Μάζικ με 11-5 και στις 22 του μηνός θα κοντραριστεί με τον Κινέζο Σίμινγκ Ζου. Το χάλκινο το έχουν στο… τσεπάκι και προχωρούν. Άντε με το καλό και στον τελικό.

Πέμπτη 14 Αυγούστου 2008

Παλικάρια οι «Άγιοι»


Το έχουμε τονίσει πολλές φορές και θα το ξαναπούμε και πάλι: Οι Ιρλανδοί δεν τα παρατούν ποτέ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η εμφάνιση της Σεντ Πάτρικς στη «Μπόρας Αρίνα» της Σουηδίας με αντίπαλο την Έλφσμποργκ, για τα προκριματικά του κυπέλλου UEFA. Εκεί όπου όλα φάνηκαν… χαμένα, οι «Άγιοι» έδειξαν την παλικαριά τους και επέστρεψαν δίνοντας την απάντηση τους. Οι γηπεδούχοι προηγήθηκαν στο 24΄ με τον Ισιζάκι, πέτυχαν το 2-0 στο 28΄με τον Κάρλσον και τα πράγματα δυσκόλεψαν αρκετά για τους Ιρλανδούς. Στο δεύτερο ημίχρονο όμως άλλαξαν όλα, καθώς στο 58΄ ο Γκίγκλει μείωσε σε 1-2 με εύστοχη εκτέλεση πέναλτι, ενώ στο 82΄ ο Ντέμπσει διαμόρφωσε το τελικό αποτέλεσμα, με τους 150 φανατικούς οπαδούς των φιλοξενούμενων να πανηγυρίζουν έξαλλα. Πλέον ετοιμάζονται για τον επαναληπτικό που θα πραγματοποιηθεί στο « Ρίτσμοντ Παρκ» στις 28 Αυγούστου.

Στους «8» ο Ίγκαν


Εύκολη νίκη με 10-2 επί του Τούρκου Μπαχράμ Μουζάφερ πέτυχε ο Κένι Ίγκαν πανηγυρίζοντας την πρόκριση του στα προημιτελικά της πυγμαχίας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου. Ο Ιρλανδός πρωταθλητής θα αντιμετωπίσει την Τρίτη 19 Αυγούστου τον Βραζιλιάνο Ουάσιγκτον Σίλβα στις 21.15 ώρα Κίνας, ενώ αν περάσει θα κοντραριστεί με τον νικητή του ζευγαριού Τόνι Τζέφρις (Βρετανός) και Ίμρε Τζέλο (Ούγγρος). Αντίθετα, στις λεπτομέρειες ηττήθηκε ο Τζον Τζόε Τζόις από τον Δομινικανό Φέλιξ Ντίαζ και έτσι αποκλείστηκε από τα προημιτελικά.

Τετάρτη 13 Αυγούστου 2008

4ος ο Ρέινις


Πολύ κοντά στο να φέρει το πρώτο μετάλλιο στην Ιρλανδία βρέθηκε ο Έιν Ρέινις στο Κανόε Καγιάκ και συγκεκριμένα στο Σλάλομ. Ο 28χρονος πρωταθλητής ξεκίνησε πρώτος στον τελικό και κρατούσε το χάλκινο μετάλλιο μέχρι τον τελευταίο αθλητή από το Τόγκο, Μπέντζαμιν Μπουκπετί, ο οποίος και με την απόδοση του κατετάγη τελικά τρίτος, με τον Ιρλανδό να βρίσκεται στην τέταρτη θέση. «Έσπασαν καρδιές. Ήμουν τόσο κοντά σε ένα μετάλλιο. Ένα λάθος που έκανα μου στοίχησε, αλλά παρόλα αυτά είμαι ικανοποιημένος που έφτασα ως εδώ», δήλωσε ο άτυχος Ρέινις.

Τρίτη 12 Αυγούστου 2008

Η επιστροφή του Φίναν


Τους... εκλεκτούς για το φιλικό παιχνίδι με τη Νορβηγία στο Όσλο που θα πραγματοποιηθεί στις 20 Αυγούστου ανακοίνωσε σήμερα ο προπονητής της Εθνικής Ιρλανδίας, Τζιοβάνι Τραπατόνι. Στα αξιοσημείωτα η επιστροφή του αμυντικού της Λίβερπουλ, Στιβ Φίναν, με τον Ιταλό τεχνικό να δηλώνει: «Είμαι χαρούμενος που ο Στιβ δέχθηκε να επιστρέψει στην Εθνική. Είναι ένας έμπειρος παίκτης και έχει πολλά ακόμη να δώσει στην ομάδα μας. Περιμένω πλέον την απόφαση και του Άντι Ο΄ Μπράιεν. Ο Στέφεν Άιρλαντ μας είπε ότι δεν είναι ακόμα έτοιμος». Αναλυτικά οι παίκτες που κλήθηκαν για τη φιλική αναμέτρηση με τους Νορβηγούς:
GOALKEEPERS
Shay Given (Newcastle United)
Dean Kiely (West Bromwich Albion)
DEFENDERS
Alex Bruce (Ipswich Town)
Damien Delaney (Queen’s Park Rangers)
Richard Dunne (Manchester City)
Steve Finnan (Liverpool)
Kevin Foley (Wolverhampton Wanderers)
Kevin Kilbane (Wigan Athletic)
Joey O’Brien (Bolton Wanderers)
John O’Shea (Manchester United)
MIDFIELDERS
Damien Duff (Newcastle United)
Stephen Hunt (Reading)
Aiden McGeady (Celtic)
Liam Miller (Sunderland)
Andy Reid (Sunderland)
Steven Reid (Blackburn Rovers)
Glenn Whelan (Stoke City)
FORWARDS
Kevin Doyle (Reading)
Robbie Keane (Liverpool)
Andy Keogh (Wolverhampton Wanderers)
Shane Long (Reading)
Daryl Murphy (Sunderland)

Προχωρούν οι κωπηλάτες


Στα ημιτελικά της κωπηλασίας προκρίθηκαν σήμερα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου ως πρώτοι μάλιστα στη σειρά τους τέσσερις Ιρλανδοί που απαρτίζουν μία πολύ αξιόλογη ομάδα. Ο λόγος για τους Κάθαλ Μούνιχαν, Τζέραρ Τάουι, Ρίτσαρντ Αρτσίβαλντ και Πολ Γκρίφιν (φωτό), οι οποίοι και θα ριχτούν στη μάχη για τον τελικό την Πέμπτη 14 Αυγούστου στις 16.20 ώρα Κίνας. Οι τέσσερις πρωταθλητές θα κοντραριστούν με Αμερικανούς, Ιταλούς, Βρετανούς, Δανούς και Γάλλους. Αύριο πάντως θα αγωνιστούν στα ημιτελικά και σε άλλη κατηγορία οι Κόρμακ Φόλαν, Σον Κέισι, Τζόνο Ντέβλιν και Σον Ο’ Νιλ (16.50 ώρα Κίνας). Καλούνται να ξεπεράσουν Αμερικανούς, Νεοζηλανδούς, Αυστραλούς, Βρετανούς και Γάλλους. Άντε και στον τελικό...

Δευτέρα 11 Αυγούστου 2008

«Έλαμψε» ο Κάχιλ


Παίκτης του Ιουλίου αναδείχθηκε ο Όλι Κάχιλ της Ντρόχεντα, όπως ανακοινώθηκε από την επίσημη ιστοσελίδα της Ιρλανδικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας. Ο 33χρονος μέσος κατάκτησε το συγκεκριμένο βραβείο κυρίως λόγω των εμφανίσεων του στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ με αντιπάλους τη Λεβάντια Ταλίν και τη Ντιναμό Κιέβου. «Η ευρωπαϊκή πρόκληση με ώθησε να διακριθώ. Ήταν η πρώτη φορά που η ομάδα μας αγωνίστηκε στο Τσάμπιονς Λιγκ, κάτι που μας βοήθησε να προσπαθήσουμε περισσότερο και με όρεξη. Αυτό είναι το παιχνίδι μας. Για μένα ήταν μια μοναδική εμπειρία. Οι αγώνες αυτοί μας έκαναν να πιστέψουμε ακόμα πιο πολύ στους εαυτούς μας και να βελτιωθούμε», δήλωσε σχετικά ο Κάχιλ, ο οποίος έχει κατακτήσει ένα πρωτάθλημα με την Ντροχέντα, τρία με τη Σέλμπουρν (2003, 2004, 2006) και ένα κύπελλο με την Κόρκ (1998).

Παρασκευή 8 Αυγούστου 2008

Έτσι κατεβαίνουν...


Σήμερα πραγματοποιείται η τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων στο Πεκίνο, με μας να σας παρουσιάζουμε με φωτογραφία και...ρεπορτάζ το πως ακριβώς θα εμφανιστούν οι αθλητές και αθλήτριες του νησιού. Μετά λοιπόν την πρόσκληση από το Ολυμπιακό Συμβούλιο της Ιρλανδίας, ο Τζον Ρότσα σχεδίασε τις επίσημες στολές της Ιρλανδικής αποστολής για την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων. Τα αποτελέσματα παρουσιάστηκαν στο Ξενοδοχείο Μέριο στις 8 Ιουλίου, με τον Ρότσα να... δουλεύει πάνω σε δύο αθλητές. Την 24χρονη Φιονούλα Μπράιτον που θα τρέξει στα 3.000 μέτρα με εμπόδια και τον 25χρονο ποδηλάτη Φίλιπ Ντέιγκαν, που επίσης θα λάβει μέρος στους Ολυμπιακούς για πρώτη φορά.

Πέμπτη 7 Αυγούστου 2008

Καλή επιτυχία


Το Σάββατο 9 Αυγούστου ξεκινούν οι επίσημες υποχρεώσεις των πρώτων Ιρλανδών αθλητών στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου και εμείς ευχόμαστε φυσικά καλή επιτυχία στον καθένα ξεχωριστά. Στην ιστιοπλοΐα αγωνίζεται ο Τιμ Γκαντμπάντι με Φιν, στην σκοποβολή ο Ντέρεκ Μπαρνέτ, ενώ τέσσερα παλικάρια από το νησί αρχίζουν να κωπηλατούν. Και στην ποδηλασία υπάρχει εκπροσώπηση όπως και στην ιππασία, ενώ στην πυγμαχία ξεκινούν να... δέρνουν οι Κένεθ Ίγκαν (φωτό) και Ντάρεν Σάθερλαντ. Το ξίφος της αρπάζει η Σιόμπαν Μπερν, ενώ ο Σκοτ Έβανς και η Κλοέ Μαγκί ρίχνονται στη μάχη του μπάντμιντον.

Τετάρτη 6 Αυγούστου 2008

Με ψηλά το κεφάλι


Λίγο έλειψε να πάρει μία μεγάλη πρόκριση στην επόμενη φάση του Τσάμπιονς Λιγκ μέσα στο Κίεβο η Ντροχέντα. Οι Ιρλανδοί ήρθαν ισόπαλοι 2-2 με την Ντιναμό, η οποία πέρασε χάρη στο 1-2 του πρώτου αγώνα. Το σκορ για τους γηπεδούχους άνοιξε στο 13΄ ο Αλίεφ, ενώ στο 41΄το παιχνίδι «πήρε» φωτιά, όταν ισοφάρισε ο Ρόμπινσον. Στο 73΄ ο Μιλέφσκι πέτυχε το 2-1, όμως και πάλι οι «Drogs» δεν τα παράτησαν, καθώς ο Γκάρτλαντ ισοφάρισε στο 88΄, κάνοντας τον αγώνα θρίλερ. Στις καθυστερήσεις μάλιστα της αναμέτρησης ο Χιουζ έχασε μεγάλη ευκαιρία να στείλει τους Ουκρανούς αδιάβαστους και αυτό που κέρδισαν στο τέλος οι φιλοξενούμενοι ήταν το χειροκρότημα και το σεβασμό. Όπως πάντα, οι Ιρλανδοί παλεύουν μέχρι τέλους…

Πάμε σαν άλλοτε


Οι Ολυμπιακοί Αγώνες πλησιάζουν και περιμένουμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τους εκπροσώπους της Ιρλανδίας να μας χαρίσουν μεγάλες στιγμές. Σαν και αυτές που χάρισαν στο πρασινοπορτοκαλί νησί οι αθλητές που κατέκτησαν συνολικά 20 μετάλλια από το 1928 ως και σήμερα. Το τελευταίο πανηγύρισε στο Σίδνει το 2000 η Σόνια Ο΄ Σάλιβαν στα 5000 μέτρα (φωτό), ενώ αυτή που έχει τα περισσότερα είναι η... παρεξηγημένη Μισέλ Σμιθ. Η «γοργόνα» από το Δουβλίνο πήρε τρία χρυσά και ένα χάλκινο στην κολύμβηση το 1996 στην Ατλάντα και στη συνέχεια το... έριξε στο Jameson. Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή. Το 1928 στο Άμστερνταμ ο Πατ Ο΄ Κάλαχαν κατέκτησε χρυσό μετάλλιο στη σφυροβολία, κάτι που επανέλαβε και στο Λος Άντζελες το 1932. Στους συγκεκριμένους αγώνες «έλαμψε» μάλιστα και ο Μπομπ Τίσνταλ με το χρυσό μετάλλιο στα 400 μέτρα μετ’ εμποδίων. Το 1952 στο Ελσίνκι ο Τζον Μακνάλι κατετάγη δεύτερος στην πυγμαχία, ενώ τέσσερα χρόνια αργότερα στη Μελβούρνη ο Ρον Ντιλάνι κατέκτησε το χρυσό στα 1500 μέτρα. Σε αυτούς τους αγώνες ο απολογισμός ήταν θετικότατος, καθώς ακολούθησαν ακόμα τέσσερα μετάλλια στην πυγμαχία. Ασημένιο για τον Φρέντερικ Τίντ και χάλκινο για τους Άντονι Μπερν, Τζον Κάλντγουελ και Φρέντερικ Γκίλροι. Οι Ιρλανδικές... μπουνιές «έπεφταν» και στο Τόκιο το 1964, με τον Τζιμ Μακάουρτ να κατακτά το χάλκινο μετάλλιο, ενώ το 1980 στη Μόσχα μία ομάδα Ιρλανδών την είδαν πειρατές, καθώς κατέκτησαν το ασημένιο μετάλλιο στην ιστιοπλοΐα. Στην πρωτεύουσα της Ρωσίας ξεχώρισε και ο Χαγκ Ράσελ με το χάλκινο μετάλλιο στην πυγμαχία, για να φτάσουμε στο Λος Άντζελες το 1984, με τον Τζον Τρέισι να... τρέχει και να τερματίζει δεύτερος στο μαραθώνιο. Και επειδή καιρό είχε να έρθει κάποιο χρυσό στη χώρα, το έφερε ο Μάικλ Κάρουθ το 1992 από τη Βαρκελώνη, δέρνοντας όποιον βρήκε μπροστά του στην πυγμαχία. Εξίσου καλά «χτυπούσε» πάντως στην Ισπανία και ο Γουέιν Μακάλουχ παίρνοντας το ασημένιο μετάλλιο. Ακολούθησε η ξέφρενη πορεία της Μισέλ Σμιθ στην Ατλάντα το 1996, ενώ το... κερασάκι στην Ιρλανδική τούρτα έβαλε στο Σίδνει το 2000 η Σόνια Ο’ Σάλιβαν με το ασημένιο στα 5000 μέτρα.
20 μετάλλια για την Ιρλανδία μέχρι τώρα και ευχόμαστε στο Πεκίνο να γίνουν... 30!!!

Δευτέρα 4 Αυγούστου 2008

Ένας και μοναδικός


Ο Robert "Robbie" David Keane (Irish name: Roibéard Daithí Ó Catháin ) όπως είναι το πλήρες όνομα του, γεννήθηκε στο Δουβλίνο στις 8 Ιουλίου 1980 και ξεκίνησε την καριέρα του στη CrumlinUnited της Ιρλανδικής πρωτεύουσας. Στα 17 του αγωνίστηκε με τη Wolves, σκοράροντας μάλιστα δύο φορές στο παιχνίδι κόντρα στη Norwich City.
Άμεσα κλήθηκε από την Εθνική Νέων της Ιρλανδίας, με την οποία κατέκτησε το πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα με τις ομάδες κάτω των 17 και 19.
Το ταλέντο του ανάγκασε τους ιθύνοντες της Coventry City να τον πλησιάσουν το 1999 και να τον αποκτήσουν. Με τη νέα του ομάδα ο Κιν πέτυχε στην πρώτη του και μοναδική σεζόν 12 γκολ σε 34 παιχνίδια και την επόμενη χρονιά άλλαξε σελίδα στην καριέρα του παίρνοντας μεταγραφή για την Ίντερ.
Εκεί όπου δεν καθιερώθηκε και δόθηκε δανεικός το 2001 στη Leeds, με την οποία σημείωσε 9 γκολ σε 33 αγώνες. Μετά την οικονομική κρίση της ομάδας ο Ιρλανδός επιθετικός παραχωρήθηκε στην Tottenham Hotspur, με την οποία πέτυχε 80 γκολ σε 197 παιχνίδια, ενώ πέρσι κατέκτησε το Carling Cup. Τα χρόνια πέρασαν και πλέον το όνειρο του Ρόμπι έγινε πραγματικότητα, καθώς έγινε μέλος της αγαπημένης του Liverpool, η οποία ξόδεψε 30 εκατ. Ευρώ για να τον αποκτήσει.
Όσον αφορά τη μεγάλη του πορεία με την Εθνική Ιρλανδίας, μετά τα «χρυσά» χρόνια με τις ομάδες κάτω των 17 και 19, με την οποίες κυριάρχησε στην Ευρώπη, ο Κιν ανέβηκε στη μεγάλη ομάδα και πραγματοποίησε το ντεμπούτο του το Μάρτιο του 1998 κόντρα στην Τσεχία στο Όλομουτς. Τον Οκτώβριο άνοιξε λογαριασμό πετυχαίνοντας το πρώτο του γκολ απέναντι στη Μάλτα, ενώ κόντρα στο Σαν Μαρίνο σημείωσε χατ-τρικ. Εκεί όπου «έλαμψε» ήταν το Μουντιάλ στα γήπεδα της Νότιας Κορέας και της Ιαπωνίας το 2002, όπου και πέτυχε τρία γκολ. Αυτό που δεν ξεχνιέται είναι κόντρα στη Γερμανία στις καθυστερήσεις του αγώνα, το οποίο και χάρισε στην Ιρλανδία την πρόκριση στην επόμενη φάση της διοργάνωσης.
33 γκολ σε 81 παιχνίδια έχει πετύχει συνολικά το παλικάρι μας, που αποτελεί φυσικά και τον αρχηγό της πρασινοπορτοκαλής αρμάδας. Άντε και περισσότερες τούμπες από δω και πέρα...

Καλή τύχη και... γκολ


Ο καθένας από μικρό παιδί έχει τα δικά του όνειρα. Για τον Ρόμπι Κιν ένα από αυτά ήταν να αγωνιστεί με την αγαπημένη του Λίβερπουλ. Στα 28 του χρόνια έγινε πραγματικότητα και εμείς είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι γιατί το «άρρωστο» ιρλανδάκι χαμογελά και είναι υπερήφανο. Πως να μην είναι, αφού θα φορέσει μία πολύ... βαριά φανέλα.
Ανάλογες και οι δηλώσεις του κορυφαίου επιθετικού: «Πραγματικά, ένα όνειρό μου έγινε πραγματικότητα. Ήμουν πάντα φανατικός οπαδός της ομάδας και το να βρίσκομαι σ΄ αυτήν είναι υπέροχο. Περίμενα γι΄ αυτή την ημέρα από τότε που ήμουν παιδί. Νιώθω ευγνώμων που είμαι εδώ. Αγαπώ το σύλλογο και θα κάνω τα πάντα για τον βοηθήσω», τόνισε αρχικά ο Ιρλανδός επιθετικός και πρόσθεσε: «Αυτή ήταν ευκαιρία ζωής και ήταν αδύνατο να την αφήσω να πάει χαμένη. Βρίσκομαι σε μία ηλικία που θεωρώ ότι μπορώ να προσφέρω πολλά».
Ρόμπι, καλή τύχη, πολλά γκολ και κράτα τη σημαία της Ιρλανδίας ψηλά...

Παρασκευή 1 Αυγούστου 2008

Ο περίπατος και η συντριβή


Μία εύκολη πρόκριση και μία συντριβή είχαμε στον πρώτο προκριματικό γύρο του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ. Η Σεντ Πάτρικς νίκησε ξανά την Όλιμπς Ρίγα, αυτή τη φορά εντός έδρας με 2-0 και πέρασε στην επόμενη φάση με δύο νίκες, ενώ η Κορκ μας απογοήτευσε πλήρως, καθώς μετά το 2-2 της Ιρλανδίας, ηττήθηκε με 4-0 από τη Χάκα στη Φινλανδία και είπε αντίο πρόωρα στο θεσμό. Οι "Άγιοι" επικράτησαν άνετα με τέρματα των Χάρις στο 40' και Κουΐγκλι στο 70' με πέναλτι(φωτό). Στον επόμενο γύρο, η Σεντ Πάτρικς θα αντιμετωπίσει τη σουηδική Έλφσμποργκ (Α' ματς εκτός 14/8, Β' ματς εντός 28/8). Για τους "πράσινους" του Κορκ, τα λόγια είναι περιττά. Δέχτηκαν δύο γκολ στο πρώτο τέταρτο του ματς και άλλα δύο στην επανάληψη, ενώ έμειναν και με δέκα παίκτες στο 3-0 λόγω αποβολής του Μπέχαν από έναν ανεκδιήγητο Λετονό διαιτητή, ο οποίος βρήκε αδύναμη την ιρλανδική ομάδα και... ασέλγησε στο πτώμα της, βγάζοντας το γνωστό κόμπλεξ όλων των Ευρωπαίων για την Ιρλανδία. Πάντως, η διοίκηση της άλλοτε κραταιάς Κορκ Σίτι θα πρέπει να λάβει δραστικά μέτρα για να αλλάξει πρόσωπο η ομάδα...

Πρόκριση στο Κίεβο


Πολύ κοντά στο θετικό αποτέλεσμα έφτασε η Ντροχέντα, η οποία ωστόσο ηττήθηκε με 1-2 από την Ντιναμό Κιέβου, στο πρώτο παιχνίδι για το δεύτερο προκριματικό γύρο του Τσάμπιονς Λιγκ. Οι Ουκρανοί προηγήθηκαν στο 23' με τον Μίκχαλικ, αλλά στο 47' ο Χιουζ ισοφάρισε σε 1-1, βάζοντας φωτιά στο στάδιο "Dalymount". Στη συνέχεια, οι "Drogs" πίεσαν για ένα δεύτερο τέρμα, που θα τους έδινε το προβάδισμα ενόψει της ρεβάνς του Κιέβου. Η ιρλανδική ομάδα έπαιξε σαν τη γάτα με το ποντίκι την Ντιναμό (που είχε και την προστασία της διαιτησίας), αλλά στάθηκε άτυχη και μάλιστα δέχτηκε το 1-2 στο 86' από τον Αλίγιεφ. Πλέον, όλα θα κριθούν στις 6 Αυγούστου στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας, ενώ μετά τη σχετική κλήρωση που διενεργήθηκε, επόμενος αντίπαλος για όποιον περάσει, θα είναι η Σπάρτακ Μόσχας. Εξάλλου, σε λίγο καιρό θα λειτουργήσει και το τηλεοπτικό κανάλι του συλλόγου, με την επωνυμία DUFC TV, κάτι που περιμένουν με ανυπομονησία οι φίλαθλοι της Ντροχέντα.