Πέμπτη 24 Ιουλίου 2008

Να περάσει ο επόμενος

Η Λεβάντια αποδείχθηκε ένα απλό… πρόγευμα για την Ντροχέντα. Η ιρλανδική ομάδα νίκησε για δεύτερη φορά τους Εσθονούς, αυτή τη φορά μέσα στο Ταλίν με 1-0, και προκρίθηκε στο δεύτερο προκριματικό γύρο του Τσάμπιονς Λιγκ. Το γκολ του Γκάρτλαντ στο 47’, ήταν αρκετό για να δώσει το «διπλό» στους «Drogs», οι οποίοι πλέον θα αντιμετωπίσουν την Ντιναμό Κιέβου, στο δρόμο για το… σεντόνι. Ο πρώτος αγώνας θα διεξαχθεί στις 29 Ιουλίου στο πράσινο νησί και η ρεβάνς στις 6 Αυγούστου στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας.

Τρίτη 22 Ιουλίου 2008

Περί Ιρλανδικής κουζίνας



Η γιαγιά μου πάντα γκρίνιαζε για το πρωινό, λέγοντας ότι είναι το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας. Το παραδοσιακό πρωινό της Ιρλανδίας είναι πραγματικά για γενναίους. Το “Irish Breakfast” περιλαμβάνει αυγά, καβουρδισμένο μπέικον, ζουμερά λουκάνικα και ψητή ντομάτα συνθέτοντας ένα πληθωρικό γεύμα, ικανό να σας κρατήσει ως το βράδυ. Εκτός αυτού, φημισμένο είναι και το ιρλανδικό πλιγούρι με σταφίδες. Στην Ιρλανδία υπάρχουν πολλά μικρά ξενοδοχεία Bed & Breakfast (Β&Β), ελληνιστί κρεββάτι και πρωινό, που προσφέρουν το φημισμένο πλούσιο πρωινό. Από εκεί και πέρα, η Ιρλανδική κουζίνα δεν χαρακτηρίζεται από ιδιαίτερη ποικιλία, καθώς τα περισσότερα φαγητά περιστρέφονται γύρω από την πατάτα. Βασικά υλικά της ιρλανδικής κουζίνας είναι οι πατάτες, τα καρότα, τα γογγύλια και η παστινάκη, ενώ συντίθεται από απλά πιάτα με κρέας και βραστά λαχανικά, όπως το γνωστό stew (αρνάκι μαγειρεμένο με λαχανικά και μπύρα). Πολύ αγαπητό έδεσμα είναι το Μπόξτι, κάτι σαν τηγανίτα από πατάτα, με γέμιση από κρέας ή ψάρι, λάχανο και σάλτσα. Τα ψάρια έχουν την τιμητική τους στην Ιρλαδική κουζίνα με πιο δημοφιλή τα γνώστα σε όλο τον κόσμο, fish and chips. Καβούρι με σκορδάτο βούτηρο, και γαρίδες είναι επίσης πολύ αγαπητά στους ιρλανδούς.
Άλλα δημοφιλή εδέσματα της Ιρλανδίας είναι:
· Μια Cornish πίτα (σαν ζυμάρι, oggy, ή hoggan, στην τοπική διάλεκτο), είναι, λίγο πολύ, ένα εύγευστο είδος της ενιαίας κρούστας πιτών στρώματος που γεμίζουν με το χωρισμένα σε τετράγωνα κρέας, την πατάτα, και το κρεμμύδι.
· Ιρλανδικό ψωμί σόδας
· Tσάι Scones. Η συνταγή της Ιρλανδής γιαγιάς. Το τσάι Scones τρώγεται -δεν πίνεται- σαν κέικ και φτιάχνεται με βούτυρο, αλεύρι, ζάχαρι, αλάτι και γάλα.
· McGinley's ιρλανδική πίτα, με μπριζόλα, πατάτες, κρεμμύδια και διάφορα λαχανικά.
· Καραμέλα πατατών: ένα υπέροχο έδεσμα, πολύ αγαπητό στα παιδιά, που φτιάχνεται με μία βρασμένη πατάτα, ζάχαρη, μελάσα, γάλα, βανίλια, καρύδα και κανέλα.

Δευτέρα 21 Ιουλίου 2008

Ο Γάλλος να γευτεί το «όχι» από κοντά


Στο Δουβλίνο θα βρεθεί για λίγες ώρες (έτσι κι αλλιώς δεν επιθυμούμε να παραμείνει περισσότερο) ο Νικολά Σαρκοζί, ως πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο Γάλλος πολιτικός θα συζητήσει με τους ηγέτες της Ιρλανδίας την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί μετά το δημοψήφισμα και το βροντερό «όχι» που είπε ο ιρλανδικός λαός στη συνθήκη της Λισαβόνας. Ο Σαρκοζί θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό του Έιρε, Μπράιαν Κάουεν, αλλά και οργανώσεις που τάσσονται υπέρ και εναντίον της συνθήκης. Αντίπαλοι της συνθήκης θα οργανώσουν διαδήλωση μπροστά στην έδρα της κυβέρνησης με βασικό σύνθημα: "Όχι, σημαίνει Όχι". Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Αϊρις Τάιμς", ο Σαρκοζί τόνισε ότι μεταβαίνει στο Δουβλίνο για να "ακούσει και να καταλάβει τους λόγους που ώθησαν τους Ιρλανδούς να καταψηφίσουν τη συνθήκη της Λισαβόνας". Αυτό που έχει σημασία είναι να νιώσει και να γευτεί το μεγαλοπρεπέστατο ιρλανδικό «όχι» ο Γάλλος... Θυμίζουμε απλά ότι η Ιρλανδία είναι η μόνη από τα 27 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που διοργάνωσε δημοψήφισμα επί της Συνθήκης της Λισαβόνας και ο λαός είπε "όχι"...

Παρασκευή 18 Ιουλίου 2008

Εκδίκηση από «Άγιους»!


Ψηλά την ιρλανδική σημαία κράτησε μέσα στη Λετονία η Σεντ Πάτρικς. Οι «Άγιοι» νίκησαν με 1-0 την Όλιμπς Ρίγα, στον πρώτο αγώνα για τον πρώτο προκριματικό γύρο του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ και απέκτησαν προβάδισμα για την πρόκριση. Παράλληλα, φαίνεται πως θα πάρουν… εκδίκηση για τον αποκλεισμό της Μποέμιαν από τη Ρίγα στο Ιντερτότο. Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή ήταν η πρώτη εκτός έδρας νίκη της Σεντ Πάτρικς σε ευρωπαϊκή διοργάνωση μετά από 47 χρόνια. Το «διπλό» στο ιρλανδικό συγκρότημα έδωσε ο Γκάι στο 75’.

Γλίτωσε τα χειρότερα η Κορκ


Αφού βρέθηκε να χάνει με 0-2, τελικά απέφυγε την ήττα και ισοφάρισε σε 2-2. Ο λόγος για την Κορκ Σίτι, που στο πρώτο της ματς με τη Χάκα για τον πρώτο προκριματικό γύρο του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ, δεν κατάφερε να εκμεταλλευτεί την έδρα της και πλέον στη ρεβάνς στη Φινλανδία όλα είναι ανοιχτά αναφορικά με την πρόκριση. Οι φιλοξενούμενοι προηγήθηκαν στο 17’ με τον Μαχλακάαρτο, ενώ στο 50’ έκαναν το 0-2 με τον Λεχτίνεν. Όμως, οι «πράσινοι», κατόρθωσαν μέσα σ’ ένα τρίλεπτο να γυρίσουν το σκορ. Στο 64’ ο Μούνεϊ και στο 67΄ο Μάρεϊ έφεραν το ματς στα ίσα, κρατώντας ζωντανή την Κορκ. Σημαντικό ρόλο στη μερική ανατροπή έπαιξαν και οι 4.000 οπαδοί της ιρλανδικής ομάδας, που δημιούργησαν εντυπωσιακή ατμόσφαιρα, που επηρέασε πάρα πολύ τους Φινλανδούς, οι οποίοι δεν άντεξαν στην πίεση.

Πέμπτη 17 Ιουλίου 2008

Το πρώτο βήμα για... σεντόνι


Αποδίδοντας κατά διαστήματα πολύ καλό ποδόσφαιρο η Ντροχέντα επικράτησε με 2-1 της Λεβάντια Ταλίν και απέκτησε προβάδισμα για την πρόκριση στο δεύτερο προκριματικό γύρο του Τσάμπιονς Λιγκ. Οι Εσθονοί αιφνιδίασαν τους γηπεδούχους και προηγήθηκαν στο 26’ με τέρμα του Κινκ. Στο δεύτερο μέρος, όμως, η ιρλανδική ομάδα ανέτρεψε πλήρως την κατάσταση και με γκολ του Κάχιλ στο 50’ και του Κουντόζοβιτς στο 68’, πήρε τη σημαντική νίκη. Πλέον, με λίγη προσοχή στη ρεβάνς, οι «Drogs» θα τσεκάρουν το εισιτήριο για την επόμενη φάση της διοργάνωσης, όπου τους περιμένει η Ντιναμό Κιέβου.

Κυριακή 13 Ιουλίου 2008

Απογοήτευση από Μποέμιαν


Δυσάρεστη έκπληξη από την Μποέμιαν, η οποία κατάφερε και αποκλείστηκε από μια μετριότατη λετονική ομάδα στο Ιντερτότο. Οι “Bohs” στη ρεβάνς, που έγινε στο «Dalymount Park», επικράτησαν με 2-1 της Ρίγα, αλλά είπαν αντίο στη συνέχεια του θεσμού, αφού είχαν ηττηθεί με 1-0 στη Λετονία. Ο ΜακΓκίνες άνοιξε το σκορ στο 21’, ισοφαρίζοντας το σκορ του πρώτου αγώνα. Όμως, στο 65’, ο Τσίρκιν έκανε το 1-1, στη μοναδική ουσιαστικά φάση των Λετονών στο ματς. Στο υπόλοιπο του παιχνιδιού, οι Ιρλανδοί πίεσαν πάρα πολύ τους φιλοξενούμενους, που πέρασαν δύσκολες στιγμές. Τελικά, ο Μπρέναν με πέναλτι πέτυχε το 2-1 στο 90’, αλλά αυτό δεν αρκούσε στο συγκρότημα του Δουβλίνου, που έμεινε εκτός διοργάνωσης από μια κατώτερη αγωνιστικά ομάδα… Στα αρνητικά σημειώνεται η μόλις μία αλλαγή που έκανε ο προπονητής της Μποέμιαν, Πατ Φένλον.

Σάββατο 12 Ιουλίου 2008

Δικιά μας η Χιμπέρνιαν



Όλοι στον κόσμο γνωρίζουν ότι η Σέλτικ, αν και εδρεύει στη Γλασκόβη, είναι ουσιαστικά ομάδα της Ιρλανδίας. Λίγοι όμως ξέρουν πως κάτι παρόμοιο συμβαίνει και με μια άλλη σκοτσέζικη ομάδα, τη Χιμπέρνιαν. Ο εν λόγω σύλλογος ιδρύθηκε από Ιρλανδούς καθολικούς στο Εδιμβούργο το 1875. Βεβαίως, σήμερα δεν έχει ξεκάθαρη ιρλανδική ταυτότητα, ωστόσο το όνομα (Ιβερνία=Ιρλανδία), το έμβλημα (λύρα, κάστρο, καράβι)και τα χρώματα (πράσινο-άσπρο) της ομάδας, αποτελούν ιρλανδική κληρονομιά.
Η Χιμπέρνιαν σήμερα, δυστυχώς, μας στεναχώρησε. Ηττήθηκε για δεύτερη φορά από τη σουηδική Έλφσμποργκ, πάλι με 2-0, και αποκλείστηκε πρόωρα από το Ιντερτότο. Προφανώς, χρειάζονται άμεσα αλλαγές στην ομάδα του Μίξου Παατελάινεν, για να παρουσιάσει ένα καλύτερο αγωνιστικό πρόσωπο στις εγχώριες διοργανώσεις. Όπως και να ‘χει, το irelandfans.blogspot.com θα είναι κοντά στα αφεντικά του Εδιμβούργου…

Πέμπτη 10 Ιουλίου 2008

Γέμισε Έιρε η Μαλακάσα!


Η Ιρλανδία είχε την τιμητική της στην πρώτη ημέρα του Rock Wave Festival στη Μαλακάσα. Το συγκρότημα Flogging Molly έδωσε ρέστα στη σκηνή, προκαλώντας ντελίριο στους θεατές, πολλοί εκ των οποίων φορούσαν μπλούζες της συγκεκριμένης μπάντας, αλλά και φανέλες του Έιρε! Τα μέλη του συγκροτήματος ντυμένοι με ιρλανδικές ενδυμασίες, έπαιξαν μουσική και τραγούδησαν για την ελευθερία της Ιρλανδίας, αλλά και την ελευθερία του πλανήτη γενικότερα. Περιττό να αναφερθεί πως τα… ιρλανδογενή μπλουζάκια τους έγιναν ανάρπαστα…
Οι Flogging Molly είναι επταμελές συγκρότημα που δημιουργήθηκε στην Καλιφόρνια από Αμερικανοϊρλανδούς. Η μουσική του χαρακτηρίζεται από αμερικανικές, ιρλανδικές και κέλτικες νότες, και είναι από τις ποιοτικότερες στο παγκόσμιο στερέωμα της πανκ ροκ.
Οι επτά Flogging Molly είναι οι Dave King, Bridget Regan, Dennis Casey, Nathen Maxwell, Bob Schmidt, George Schwindt, Matt Hensley.

Κυριακή 6 Ιουλίου 2008

Ανατρέψιμη ήττα από Ρίγα


Με 1-0 ηττήθηκε η Μποέμιαν στη Λιεπάγια από τη Ρίγα, στο πρώτο παιχνίδι μεταξύ των δυο ομάδων, στο πλαίσιο του Β’ γύρου του Ιντερτότο. Η ιρλανδική ομάδα είχε μέτρια απόδοση και έδωσε την ευκαιρία στους Λετονούς να πάρουν μια νίκη, που τους δίνει κάποιες ελπίδες πρόκρισης. Θεωρείται δεδομένο όμως, ότι στη ρεβάνς που θα γίνει σε μία εβδομάδα στο Δουβλίνο, οι “Bohs” θα ανατρέψουν το εις βάρους τους σκορ και θα είναι αυτοί που θα πάρουν το εισιτήριο για την επόμενη φάση του θεσμού. Το τέρμα των γηπεδούχων σημείωσε στο 44’ ο Βάλεριγς Λεόνοφς.

Πέμπτη 3 Ιουλίου 2008

«Go to Liverpool»


Ο Τζιοβάνι Τραπατόνι, σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στο http://www.liverland2002.gr/ δήλωσε πως θα ήταν πολύ καλά για τον αρχηγό της εθνικής Ιρλανδίας Ρόμπι Κιν να πάρει μεταγραφή για τη Λίβερπουλ. Ο Ιταλός προπονητής πιστεύει ότι η κίνηση αυτή θα ωφελήσει τον αρχηγό του, αφού θα γίνει πιο πλήρης σαν ποδοσφαιριστής, αλλά γιατί θα μπορεί να αγωνίζεται στο Champions League υπό τις οδηγίες του Ράφα Μπενίτεθ. Αναλυτικά η δήλωση του Τραπατόνι: «Δεν ξέρω τι συμβαίνει με τον παίκτη και τη Λίβερπουλ αυτή τη στιγμή, αλλά θα ήμουν ευτυχής γι αυτόν αν έκανε την μεταγραφή. Θα ήταν πολύ σπουδαίο και για αυτόν αλλά και για μας».

Τρίτη 1 Ιουλίου 2008

Ο δρόμος για τη Νότια Αφρική


Σε περίπου δύο μήνες αρχίζει η προκριματική φάση του Μουντιάλ, που θα διεξαχθεί το καλοκαίρι του 2010 στα γήπεδα της Νότιας Αφρικής. Η Ιρλανδία κληρώθηκε στον 8ο όμιλο της ευρωπαϊκής ζώνης, με αντιπάλους την Ιταλία, τη Βουλγαρία, την Κύπρο, τη Γεωργία και το Μαυροβούνιο. Το γκρουπ σίγουρα έχει δυσκολίες και κρύβει κινδύνους. Όμως, εάν η εθνική ομάδα του Έιρε, παρουσιάσει το γνωστό καλό και παθιασμένο της πρόσωπο, δεν θα αντιμετωπίσει ιδιαίτερα προβλήματα. Αρκεί να υπάρξει και η σωστή καθοδήγηση από τον πάγκο και τον Τζιοβάνι Τραπατόνι. Σωστή καθοδήγηση, που τόσο έλειψε τα τελευταία χρόνια, με τους Μπράιαν Κερ και Στιβ Στόουντον να μην ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις της τεχνικής ηγεσίας των «πρασίνων». Είμαστε σίγουροι πως ο γερόλυκος Ιταλός –παρά τα αναμενόμενα εμπόδια- θα οδηγήσει την Ιρλανδία στην τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου, που θα είναι η 4η στην ιστορία της.

Το πρόγραμμα της Ιρλανδίας:
06/09/08 ΓΕΩΡΓΙΑ-ΕΪΡΕ
10/09/08 ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ-ΕΪΡΕ
15/10/08 ΕΪΡΕ-ΚΥΠΡΟΣ
11/02/09 ΕΪΡΕ-ΓΕΩΡΓΙΑ
28/03/09 ΕΪΡΕ-ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
01/04/09 ΙΤΑΛΙΑ-ΕΪΡΕ
06/06/09 ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ-ΕΪΡΕ
05/09/09 ΚΥΠΡΟΣ-ΕΪΡΕ
10/10/09 ΕΪΡΕ-ΙΤΑΛΙΑ
14/10/09 ΕΪΡΕ-ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ
* Ο πρώτος στην τελική βαθμολογία του ομίλου προκρίνεται απευθείας στην τελική φάση του Μουντιάλ. Από τους 9 ομίλους, θα συμμετάσχουν σε μπαράζ οι 8 καλύτεροι δεύτεροι.

Η Εσθονία μας περιμένει


Τη Λεβάντια θα αντιμετωπίσει η Ντροχέντα στον πρώτο προκριματικό γύρο του Τσάμπιονς Λιγκ, με σκοπό να προκριθεί στην επόμενη φάση και να ονειρευτεί ακόμα και… σεντόνι. Για να τα καταφέρει, θα πρέπει να περάσει στη συνέχεια και το εμπόδιο της Ντιναμό Κιέβου. Το πρώτο ματς θα πραγματοποιηθεί εντός έδρας 15 ή 16 Ιουλίου και ο επαναληπτικός στην Εσθονία, δύο βδομάδες αργότερα. Ο προπονητής των Ιρλανδών, Πολ Ντούλιν σχολίασε τη συγκεκριμένη κλήρωση: «Θεωρώ πως είναι καλή κλήρωση για μας, καθώς δε θα έχουμε να ταξιδέψουμε πολύ μακριά. Πρέπει να προετοιμαστούμε κατάλληλα για το πρώτο παιχνίδι στην έδρα μας, όπου καλούμαστε να νικήσουμε. Εξάλλου μία πρόκριση θα αποτελέσει μεγάλη πρόκληση για μας, καθώς θα αντιμετωπίσουμε στον επόμενο γύρο την Ντιναμό Κιέβου. Είναι μία ομάδα με μεγάλη ιστορία».
Όσον αφορά στο κύπελλο
UEFA, η Σεντ Πάτρικς θα αντιμετωπίσει τη λετονική Όλιμπς, ενώ η κυπελλούχους Κορκ θα κοντραριστεί με τη φιλανδική Χάκα. Οι αγώνες θα διεξαχθούν 17 και 31 Ιουλίου.