Δευτέρα 30 Ιουνίου 2008

«Δικοί μας» και οι C Real


Με χαρά και μεγάλη έκπληξη ενημερωθήκαμε πως ο νέος δίσκος του ελληνικού συγκροτήματος C Real είναι επηρεασμένος από την Ιρλανδία, ενώ ο τίτλος του, «Ινβάιν», σημαίνει στα κέλτικα «η καρδιά που πονάει»! Με ένα art/rock εξώφυλλο που παραπέμπει σε αισθητική underground groups και ένα cartoon music video του πρώτου single «Ξέχασε το», που παίζεται στα μουσικά κανάλια από τα μέσα Φεβρουαρίου, οι C: Real "εκπέμποντας" πλέον από τη νέα τους δισκογραφική εταιρεία, τη Heaven, μας έχουν ήδη μεταδώσει το στίγμα της νέας τους δισκογραφικής δουλειάς. Το νέο album των C: Real, ενός από τα πιο επιτυχημένα και πιο "δεμένα" συγκροτήματα της ποπ/ροκ ελληνικής σκηνής κυκλοφόρησε και θεωρείται η πιο αντιπροσωπευτική δισκογραφική δουλειά τους: στη σύνθεση, το στίχο, την ενορχήστρωση, τα μουσικά ακούσματα που εκπροσωπεί το συγκρότημα και το μουσικό στίγμα που θέλει να μεταφέρει στον κόσμο.

Περί γυναικών... μύθος


Μία από τις κορυφαίες ομορφιές της φύσης είναι η γυναίκα. Το άνθος της ανθρωπότητας. Σε όποιο σημείο της Γης κι αν βρεθείς, συναντάς ωραίες γυναίκες. Κάποιες χώρες έχουν δημιουργήσει το δικό τους μύθο, περί ωραίων και εντυπωσιακών θηλυκών. Μύθο, που φυσικά δημιουργούν συγκεκριμένοι κύκλοι συμφερόντων, που θέλουν να προωθήσουν συγκεκριμένα κράτη και έθνη, έναντι άλλων, που δεν εξυπηρετούν τα συμφέροντά τους. Στα τελευταία, ανήκει φυσικά και η Ιρλανδία. Μια Ιρλανδία, που για πολλούς έχει άσχημες γυναίκες. Το Irelandfans.blogspot.com είναι εδώ για να διαλύσει τα μυθεύματα…

Τζιοβάνι, η σειρά σου




Ο 70χρονος Λουΐς Αραγονιές είναι ο νέος Πρωταθλητής Ευρώπης προπονητής. Ο Ισπανός τεχνικός καθοδήγησε άψογα τους «φούριας ρόχας» ως την κατάκτηση του EURO 2008, διαδεχόμενος τον 66χρονο το 2004, Ότο Ρεχάγκελ, στον ευρωπαϊκό θρόνο. Τι σημαίνει αυτό; Πολύ απλά, ότι ο προπονητής που θα κατακτήσει το επόμενο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, που θα διεξαχθεί το 2012 σε Πολωνία και Ουκρανία, θα πρέπει να είναι γερόλυκος, για να συνεχίσει αυτήν την παράδοση. Ο γεννηθείς το 1939 Τζιοβάνι Τραπατόνι θα είναι σε 4 χρόνια 73 ετών, συνεπώς είναι η σειρά του να σηκώσει την κούπα, όντας στον πάγκο της Εθνικής Ιρλανδίας.

Ταξιδάκι στη Λετονία


Η ΦΚ Ρίγα θα είναι ο αντίπαλος της Μποέμιαν στο δεύτερο γύρο του Ιντερτότο. Το λετονικό συγκρότημα κατάφερε να ανατρέψει τα δεδομένα και κερδίζοντας με 2-0 μέσα στην Ισλανδία τη Φίλκιρ, πήρε το εισιτήριο της πρόκρισης, παρά το γεγονός ότι είχε ηττηθεί εντός έδρας με 2-1. Ωστόσο, κάπου εδώ φαίνεται ότι θα τελειώσει η ευρωπαϊκή περιπέτεια της Ρίγα, καθώς η αρμάδα των "Bohs" φέρεται αποφασισμένη για μεγάλα πράγματα φέτος, εντός και εκτός συνόρων. Άλλωστε, τα 9(!) γκολ, με τα οποία φιλοδώρησε την άμοιρη Ριλ της Ουαλίας σε δύο ματς, αποδεικνύουν του λόγου το αληθές. Ο πρώτος αγώνας θα διεξαχθεί στις 5 ή 6 Ιουλίου στη Ρίγα και η ρεβάνς μια εβδομάδα μετά στο πράσινο νησί.

Κυριακή 29 Ιουνίου 2008

Ο σαραντάρης και ο 20χρονος


Πολλές ειρωνικές κρίσεις για συγκεκριμένους Ιρλανδούς ποδοσφαιριστές κυκλοφορούν τελευταία, με αφορμή ίσως την απουσία του Έιρε από το EURO 2008. Μια απουσία, που θα αναλυθεί τις επόμενες ημέρες, σε μια αναζήτηση της αιτίας του… κακού. Ωστόσο, είναι μάλλον ανεπίτρεπτο να λέγονται διάφορα αρνητικά σχόλια για παίκτες όπως ο αρχηγός Ρόμπι Κιν ή ο πολύπειρος Στιβ Φίναν. Το να ασχολείσαι με το ποδόσφαιρο από οποιοδήποτε πόστο είναι το πλέον εύκολο. Το δύσκολο είναι να μαθαίνεις για το άθλημα. Ή τουλάχιστον να προσπαθείς να μαθαίνεις. Όμως το πιο άσχημο είναι όταν διαθέτεις γνώσεις και δεν αντιλαμβάνεσαι. Ή εσκεμμένα μειώνεις τους πιο ψυχωμένους και πιο μαχητικούς ποδοσφαιριστές εθνικής ομάδας στον πλανήτη, ίσως επειδή τους ζηλεύεις, που τα δίνουν όλα φορώντας την πράσινη φανέλα. Κάτι που δεν κάνουν άλλοι διεθνείς, σε άλλες χώρες, που ενδεχομένως να υποστηρίζεις.
ΥΓ. Μάριε Α.(40) και Δάνη Σ.(20) περιμέναμε καλύτερες τοποθετήσεις από σας…

Ήρθαν και μας μάγεψαν


Μπορεί να πέρασαν μέρες, αλλά εμείς ακόμα… χορεύουμε. Το ιρλανδικό χορευτικό υπερθέαμα Lord of the Dance επέστρεψε στη Θεσσαλονίκη για δύο μόνον παραστάσεις στο Θέατρο Δάσους, την Κυριακή 1 και τη Δευτέρα 2 Ιουνίου. Απολαύσαμε ένα καθηλωτικό μείγμα παραδοσιακής και μοντέρνας Κέλτικης δημιουργίας, που περιλαμβάνει 21 σκηνές εκρηκτικού χορού, μουσικής και σκηνικής πανδαισίας! Η δημιουργία του άρχοντα του χορού Michael Flatley γιορτάζει 12 χρόνια θριάμβου στη σκηνή με μια νέα επετειακή παράσταση που έχει αποθεωθεί σε ολόκληρο τον κόσμο. Το Lord of the Dance παρουσιάζει μια φανταστική ιστορία εμπνευσμένη από το φολκλόρ, τους αρχαίους μύθους και τους μεσαιωνικούς θρύλους της Ιρλανδίας. Σαράντα δεξιοτέχνες Ιρλανδοί χορευτές και μουσικοί «αφηγούνται» επί σκηνής έναν παραδοσιακό Κέλτικο μύθο, σε μια εκρηκτική χορευτική αναμέτρηση μεταξύ Καλού και Κακού. Η παράσταση Lord of the Dance έφερε την επανάσταση στον παραδοσιακό Ιρλανδικό χορό, συνδυάζοντας τον με μοντέρνα στοιχεία και εξαιρετικά εφέ.

Σάββατο 28 Ιουνίου 2008

Προχωράει η Μποέμιαν


Στο δεύτερο γύρο του Ιντερτότο προκρίθηκε η Μποέμιαν, καθώς νίκησε και μέσα στην Ουαλία τη Ριλ με 2-4 (5-1 στο εντός έδρας παιχνίδι). Τα γκολ της ιρλανδικής ομάδας πέτυχαν οι Ο’ Ντόνελ, Μπερν, Μακ Γκίνες και Σίνγκ. Πλέον οι Δουβλινέζοι περιμένουν αντίπαλο και θα τον μάθουν μετά τον αγώνα μεταξύ της ισλανδικής Φίλκιρ και της λετονικής Ρίγα. Άντε και ψηλότερα…

Διαβάστε, ακούστε


Η Ιρλανδία είναι γνωστή για την παραδοσιακή ιρλανδική μουσική της, το Book of Kells, αλλά και για τους συγγραφείς της, όπως οι: Τζορτζ Μπέρκλεϊ, Τζόναθαν Σουίφτ, Τζέιμς Τζόις, Τζορτζ Μπέρναρντ Σω, Όσκαρ Ουάιλντ, Γουίλιαμ Μπάτλερ Γητς, Πάτρικ Κάβανα κ.ά. Ο Έρνεστ Γουόλτον από το Trinity College του Δουβλίνου μοιράστηκε το 1951 το Νόμπελ Φυσικής για τη διάσπαση του ατόμου. Στο χώρο της μουσικής, διακεκριμένοι Ιρλανδοί καλλιτέχνες είναι ο κιθαρίστας Ρόρι Γκάλαχερ, η Σίνιντ Ο'Κόνορ, τα συγκροτήματα The Cranberries και U2, η Ένυα, καθώς και οι χορευτικές παραστάσεις Riverdance και Lord of the Dance. Αυτά είναι μία πρώτη γεύση...

Έτσι για να μαθαίνουμε


Δημοκρατία της Ιρλανδίας (ιρλανδικά: Poblacht na hÉireann, αγγλικά: Republic of Ireland) το επίσημο όνομα του κράτους που καλύπτει κατά προσέγγιση τα 5/6 της νήσου της Ιρλανδίας, στις ΒΔ ακτές της Ευρώπης. Το επίσημο όνομα του κράτους είναι Ιρλανδία (Ιρλ.: Éire, Έιρε) και το χρησιμοποιούν όλοι οι διεθνείς οργανισμοί και οι πολίτες της Ιρλανδίας όταν αναφέρονται στη χώρα τους. Είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διαθέτει ανεπτυγμένη οικονομία και πληθυσμό λίγο μεγαλύτερο από τα τέσσερα εκατομμύρια κατοίκους. Το υπόλοιπο 1/6 της νήσου είναι γνωστό ως Βόρεια Ιρλανδία και αποτελεί τμήμα του Ηνωμένου Βασιλείου. Πρωτεύουσα του είναι το Δουβλίνο. Η Δημοκρατία της Ιρλανδίας έχει 26 κομητείες σε πολιτικά, πολιτιστικά και αθλητικά πλαίσια. Οι εκλογικές περιφέρειες ακολουθούν τα σύνορα των κομητειών. Ωστόσο, σαν μονάδες τοπικής αυτοδιοίκησης, ορισμένες κομητείες έχουν αναδιαρθρωθεί όπως η κομητεία του Δουβλίνου (3 επιμέρους κομητείες) και η κομητεία Τιπερέρι (2 κομητείες), με αποτέλεσμα να υπάρχουν 29 διοικητικές κομητείες και 5 πόλεις, οι οποίες διοικούνται ξεχωριστά από τις αντίστοιχες κομητείες που ανήκουν: το Δουβλίνο, το Κορκ, το Γκάλγουεϊ, το Λίμερικ και το Γουότερφορντ.

Με την αξία μας


Πλατινί μην προβληματίζεσαι τόσο για την πρασινοπορτοκαλί αρμάδα, μας συγκινείς. Μπορούμε με την αξία μας να προκριθούμε, δε θέλουμε αύξηση ομάδων. Αν οι Ιρλανδοί το πάρουν απόφαση και θυμηθούν τα… παλιά, δε θα φοβηθούμε κανέναν. Υπάρχει και το Μουντιάλ, μη στεναχωριέσαι. Γιατί τα λέμε αυτά; Διαβάστε προσεκτικά: «Συζήτηση με θέμα τη σύνθεση του Euro από το 2016 και μετά, θα πραγματοποιηθεί εντός της ημέρας υπό τον Μισέλ Πλατινί. Οι πρόεδροι των 53 ευρωπαϊκών ομοσπονδιών θα θέσουν επί τάπητος τις απόψεις και επί της ουσίας εάν συμφωνούν στην αύξηση των ομάδων που θα συμμετέχουν στην τελική φάση από 16 σε 24. Το γεγονός ότι παραδοσιακές δυνάμεις του ποδοσφαίρου, όπως η Δανία και η Αγγλία και η Ιρλανδία δεν ήταν στη διοργάνωση του 2008, προκάλεσε προβληματισμό και έβαλε σε σκέψεις τον Μισέλ Πλατινί. Τα περισσότερα κράτη-μέλη βλέπουν με καλό μάτι αυτήν την προοπτική, καθώς θα αυξηθούν οι πιθανότητες για κάποιες χώρες να βρεθούν στη γιορτή του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου».

Παρασκευή 27 Ιουνίου 2008

Up the irish


Πράσινο και πορτοκαλί: Δύο χρώματα που μας ενώνουν.
Ιρλανδία: Μία χώρα που μας ταξιδεύει...
Ξεκινάμε να μιλάμε για όλα αυτά που μας γεμίζουν...